Στις πολιτικές εξελίξεις μετά την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν -και στενού του φίλου-, από την κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2024 αναφέρθηκε ο Κρις Σπύρου, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων το κατά πόσο μπορεί η Κάμαλα Χάρις να νικήσει τον Τραμπ.

Ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας Νιου Χάμσαϊρ μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα και αναφέρθηκε αρχικά στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου λέγοντας: «Είμαι σε στενή επαφή με την οικογένεια του προέδρου. Είμαι φίλος του πάρα πολλά χρόνια. Το θέμα όλου αυτού του καιρού δεν ήταν η διάνοιά του. Το πρόβλημα ήταν ότι ο πρόεδρος ήταν άρρωστος. Τη βραδιά που έκανε το debate είχε γρίπη. Τον είδα άρρωστο. Κατάλαβα ότι ήταν άρρωστος. Προσπάθησε μετά να βάλει τις δυνάμεις του, πήρε και τον κορονοϊό. Όλη η προσπάθεια ήταν να δει αν θα μπορέσει να βγάλει τις επόμενες 107 μέρες που χρειάζεται. Δεν μπορεί να καταλάβει κανείς εάν δεν το έχει κάνει τι χρειάζεται μία καμπάνια για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εγώ έχω κάνει πάρα πολλές και το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Χρειάζεσαι να είσαι Ηρακλής για να μπορέσεις να βγάλεις μετά το συνέδριο τις ημέρες που χρειάζεται και βλέπω ότι είναι θετικό: Πρώτον, θα τον τιμήσουν γι’ αυτά τα οποία έχει κάνει. Δεύτερον, η αντιπρόεδρος θα είναι υποψήφια. Το θέμα, όμως, είναι ποιος θα είναι ο αντιπρόεδρός της. Και θα είναι μια σημαντική προσπάθεια -να αποτρέψουμε τον Donald Trump να ξαναμπεί στον Λευκό Οίκο- για την οικουμένη, για την Αμερική και για τη δημοκρατία (…). Δεν έχει καμία σχέση με τις πιέσεις η αποχώρησή του. Δεν ήταν καμία πίεση. Όλοι εξέφραζαν τη φοβία τους ότι η ανικανότητα του προέδρου, η φυσιολογική του ανικανότητα, θα έδινε στον Ντόναλντ Τραμπ την ευκαιρία να ξανα-εκλεγεί. Και οι ΗΠΑ - κάθε φορά που έχω μιλήσει δημόσια ότι ο πρόεδρος θα είναι ο πρώτος που θα αποφασίσει μόνος του εάν η σωματική του ικανότητα θα μπορέσει να βγάλει εις πέρας αυτό το οποίο είναι. Αυτό που χρειάζεται είναι να μη βγει ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν ήταν εάν θα έχει τέσσερα χρόνια ακόμη. Ο Μπάιντεν δεν χρειαζόταν τέσσερα χρόνια. Τα τέσσερα χρόνια στα οποία υπηρέτησε ως πρόεδρος είναι τα πιο επιτυχημένα χρόνια στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και θα το δείτε ιστορικά, με αποδεικτικά στοιχεία».

"Η Κάμαλα μ’ έναν καλό αντιπρόεδρο μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ"

Αναφερόμενος έπειτα στην Κάμαλα Χάρις και στο κατά πόσο έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τον Ντόναλντ Τραμπ από το να βγει πρόεδρος, ο κ. Σπύρου υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ναι, μπορεί πάρα πολύ καλά και θα το κάνει. Και θα έχει και συνέταιρο ως αντιπρόεδρο. Έχουμε αρκετούς (…). Έχουμε αστέρια, έχουμε νέα γενιά. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο Δημοκρατικό Κόμμα».

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει το εξής στον δημοσιογράφο: «Το πρόβλημα σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι δημοκρατικό-ρεπουμπλικανικό. Είναι δημοκρατία κατά του δικτάτορα, κατά του φασίστα, κατά του ηλίθιου -μπορώ να πω, χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα- που λέγεται Ντόναλντ Τραμπ. Αυτός ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι στην πολιτική (…). Σχετικά τώρα με τις δημοσκοπήσεις δεν έχουν καμία σχέση. Δεν προηγείται σε τίποτα. Το θέμα εδώ είναι το πώς θα έχουμε καμπάνια, η οποία θα είναι μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Ακούσατε τι είπε για τον πρόεδρο χθες ο κ. Τραμπ. Επομένως, οι χαρακτηρισμοί τους οποίους έκανα εγώ, οι δικοί μου είναι πιο ήπιοι μπορώ να πω, ανάλογα με αυτά που λέει για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και την αντιπρόεδρο. Το θέμα, λοιπόν, εδώ είναι να μην επιτρέψουμε στον Ντόναλντ Τραμπ να είναι μέσα στον χώρο της δημοκρατίας, γιατί δεν έχει κανένα σεβασμό και καμία αξιοπρέπεια γι’ αυτό που λέγεται θέση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».