«Η μόνη έμπρακτη συγγνώμη είναι η διαγραφή του. Η κοινωνική ευαισθησία πρέπει επιτέλους να αποδεικνύεται και στην πράξη. Στα λόγια είμαστε όλες και όλοι καλοί», αναφέρει σε συνέντευξή της στα «Π» η βουλευτής της Ν.Δ. και γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Μαρία Συρεγγέλα, μετά τη λεκτική επίθεση που δέχθηκε από τον Παύλο Πολάκη.

*Διαβάστε εδώ: Συρεγγέλα: "Ο κ. Πολάκης εκφράζει το παρελθόν, αυτό που ως κοινωνία θέλουμε να το αφήσουμε πίσω"

Γιατί εκτιμάτε ότι ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε αυτή την προσβλητική, προσωπική επίθεση εναντίον σας;
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος βουλευτής εξαπολύει μια προσβλητική επίθεση προς κάποιον άλλον άνθρωπο. Το έχει επαναλάβει τόσο εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου όσο και στον τηλεοπτικό αέρα. Έχει απευθύνει τραμπουκισμούς και ύβρεις σε πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και σε μέλη του ίδιου του κόμματός του, σε δημοσιογράφους, σε πολίτες. Όπως είπε και ο πρόεδρος και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κύριος Πολάκης είναι απολύτως ταυτισμένος με αυτό το οποίο ονομάζουμε τοξικότητα και χυδαιότητα, σε βαθμό πια που ο «πολακισμός» θα βρει θέση στο νέο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη. Οι περισσότερες αντίστοιχες συμπεριφορές του όμως, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται ότι προκύπτουν ως άμυνα στην προσπάθειά του να καλύψει τις θεωρίες και τα fake news που μεταφέρει και για τα οποία δεν διαθέτει στοιχεία.

Πότε επικοινώνησε μαζί σας ο Στέφανος Κασσελάκης μετά το περιστατικό και πώς το αιτιολόγησε;
Επικοινώνησε την επόμενη ημέρα τηλεφωνικώς και, όπως ήδη γνωρίζετε, προέβη σε μια υποκριτική συγγνώμη, σε ένα επικοινωνιακό πλαίσιο, που σκόπευε στην πορεία ο ίδιος ο κύριος Κασσελάκης να εργαλειοποιήσει πολιτικά. Δεν φτάνει μια συγγνώμη, την ώρα που ο βουλευτής σου κάνει ανάρτηση και δεν αποσύρει τα όσα είπε. Η μόνη έμπρακτη συγγνώμη είναι η διαγραφή του. Η κοινωνική ευαισθησία πρέπει επιτέλους να αποδεικνύεται και στην πράξη. Στα λόγια είμαστε όλες και όλοι καλοί. Το θέμα είναι αν η ηγεσία ή οι τομείς δικαιωμάτων και ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν θέση. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση τους είδαμε να κρύβονται, αφού τόσο ο κύριος Κασσελάκης όσο και άλλα κορυφαία στελέχη στήριξαν εντέλει το «βούλωσ’ το» του κυρίου Πολάκη.

Οι περισσότερες αντίστοιχες συμπεριφορές του όμως, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται ότι προκύπτουν ως άμυνα στην προσπάθειά του να καλύψει τις θεωρίες και τα fake news που μεταφέρει και για τα οποία δεν διαθέτει στοιxεία

Αποδίδετε ευρύτερα χαρακτηριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του κ. Πολάκη ή είναι ζήτημα ατομικό του βουλευτή Χανίων;
Ο «πολακισμός» θα μπορούσε να γίνει ορολογία των πολιτικών επιστημών. Η διατήρηση του κυρίου Πολάκη ως βασικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ αναμφισβήτητα χαρακτηρίζει τα στελέχη της παράταξης. Άλλωστε, δεν μπορούμε να ξεχνάμε τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη δεκαετία του 2010. Η άνω και η κάτω πλατεία, το «ναι» και το «όχι», η συμπόρευση με τη Χρυσή Αυγή, ο διχασμός των Ελλήνων πολιτών, επιθέσεις και άλλων βουλευτών σε πολιτικούς αντιπάλους, ακόμα και στη σύζυγο του πρωθυπουργού, όλα αυτά συνθέτουν ένα παζλ ακραίων συμπεριφορών, που δεν πρεσβεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Με απλά λόγια, οι συμπεριφορές τύπου Πολάκη είναι ο καθρέφτης της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο κύριος Κασσελάκης θέλει να μας πείσει ότι είναι κάτι διαφορετικό, τότε πρέπει να αποβάλει τα στελέχη που υιοθετούν αυτές τις πρακτικές και να αναλάβει με σοβαρότητα τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε περαιτέρω ως προς το ζήτημα αυτό;
Για εμένα το πιο σημαντικό είναι μετά από αυτό το περιστατικό να γίνει σαφές πως ούτε εγώ ούτε η Νέα Δημοκρατία φοβηθήκαμε ή φοβόμαστε τέτοιες θρασύδειλες συμπεριφορές. Επίσης, μέσα από αυτό θέλω οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες που μπορεί να βιώνουν σεξιστικές συμπεριφορές να δουν ότι πρέπει να μιλούν, να αντιδρούν. Κανένας άνθρωπος, όποια κι αν είναι η θέση του, δεν έχει δικαίωμα να μας φιμώνει. Δεν θα το βουλώσουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακούγεται. Και δοθείσης της ευκαιρίας, επειδή με τον κύριο Πολάκη είμαστε και συνάδελφοι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θέλω να υπενθυμίσω τον νόμο που περάσαμε στο υπουργείο Εργασίας, τον 4808/2021, ο οποίος αφορά τη βία και την παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Στον εργασιακό χώρο, αλλά και έξω από αυτόν κανένας και καμία δεν έχει δικαίωμα να ασκεί οποιουδήποτε είδους βία. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει το ειδικό τμήμα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που δέχεται και ερευνά σχετικές καταγγελίες. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουν οι συμπολίτες μας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 20/07/2024