Για το µέτρο της εξαήµερης εργασίας µιλά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης, τονίζοντας ότι η έκτακτη βάρδια αφορά µόνο το 0,076% επί του συνόλου των παραρτηµάτων των επιχειρήσεων. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «δεν καταργείται το πενθήµερο, το νόµιµο ωράριο και όλα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστηµα από την αντιπολίτευση».

Επίσης, αναφέρεται στην εφαρµογή του µέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αλλά και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη της εργαζόµενης µητέρας, µέσω και της επέκτασης της εννεάµηνης άδειας µητρότητας σε περισσότερους κλάδους επαγγελµάτων.

Εκτη ηµέρα εργασίας: Ποιους αφορά, πώς δηλώνεται, πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις;

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουµε ότι ουσιαστικά µιλάµε για έκτακτη βάρδια και όχι για εργασία έκτης ηµέρας στις επιχειρήσεις που λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως, µε εναλλασσόµενες βάρδιες.

Ειδικότερα, µε τις ρυθµίσεις των Αρθρων 25 και 26 του Ν. 5053/2023, τέθηκε σε εφαρµογή από την 1η Ιουλίου και εφαρµόζεται, αφενός, µόνο στις επιχειρήσεις που από τη φύση τους είναι συνεχούς λειτουργίας επτά ηµέρες την εβδοµάδα επί 24ώρου µε εναλλασσόµενες βάρδιες (επιχειρήσεις «συνεχούς καύσης») και, αφετέρου, στις επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν επί 24ωρης βάσης κατά τις ηµέρες ∆ευτέρα έως Σάββατο, µε εναλλασσόµενες βάρδιες.

Η ρύθµιση αυτή έγινε γιατί υπήρχε έλλειψη εξειδικευµένου προσωπικού και προφανώς, µετά και τα επίσηµα στοιχεία του πληροφοριακού συστήµατος «Εργάνη», καταρρίπτεται κάθε µύθος και fake news γύρω από την έκτακτη βάρδια.

Εκτακτη βάρδια η οποία ρυθµίστηκε πια και αφορά µόνο το 0,076% επί του συνόλου των παραρτηµάτων των επιχειρήσεων. ∆εν καταργείται το πενθήµερο, δεν καταργείται το νόµιµο ωράριο και όλα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστηµα από την αντιπολίτευση.

Περαιτέρω, η ρύθµιση αυτή αφενός καταπολεµά φαινόµενα αδήλωτης εργασίας, αφετέρου αυξάνει την αµοιβή των εργαζοµένων, προσαυξάνοντας το ηµεροµίσθιό τους κατά 40%, ενώ, σε περίπτωση που η έκτακτη βάρδια συµπίπτει µε Κυριακή ή επίσηµη αργία, ο εργαζόµενος δικαιούται το ηµεροµίσθιό του προσαυξηµένο κατά 115% (δηλ. 40% από την προσαύξηση της έκτακτης βάρδιας συν 75% για την απασχόλησή του την Κυριακή). Προσαύξηση η οποία δυνητικά µπορεί να ξεπεράσει και το 115% (αν λάβουµε υπόψη τυχόν εργασία σε νυχτερινές ώρες αργίας, για τις οποίες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση 25%). Η επιχείρηση δηλώνει στο Π.Σ. «Εργάνη» την ένταξή της στο σύστηµα της έκτακτης βάρδιας.

Πώς εφαρµόζεται ο µηχανισµός της ψηφιακής κάρτας εργασίας;

Με την εφαρµογή του µηχανισµού της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία είναι πρόταση της ΓΣΕΕ από το 2011, ο εργαζόµενος αποκτά δύναµη αναφορικά µε τη δήλωση της πραγµατικής εργασίας και την καταβολή της αντίστοιχης αµοιβής (πραγµατική έναρξη και λήξη εργασίας) σε περίπτωση υπερεργασίας και υπερωρίας. Ο εργαζόµενος έχει την υποχρέωση σήµανσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας και οι εργοδότες έχουν την ευθύνη για την ορθή εφαρµογή του συστήµατος της ψηφιακής κάρτας.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τηρούνται οι προβλέψεις της ευρωπαϊκής και της εθνικής νοµοθεσίας περί ελάχιστης ανάπαυσης ένδεκα συναπτών ωρών ανά εικοσιτετράωρο. Οι µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις µπορούν να κάνουν την καταγραφή του χρόνου εργασίας µέσα από τις ψηφιακές εφαρµογές του υπουργείου, κατεβάζοντας τις εφαρµογές Ergani CardScanner και την κάρτα εργασίας κάθε εργαζόµενου (QR Code), χωρίς κόστος από το «Εργάνη». Οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον µηχανισµό της ψηφιακής κάρτας εργασίας µπορούν να επιλέγουν µέσω της υποβολής δήλωσης εξαίρεση από την υποχρέωση προαναγγελίας ανά µήνα και να εφαρµόζουν το απολογιστικό σύστηµα αναφορικά µε τις διαδικασίες ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας (µεταβαλλόµενο/τροποποιούµενο ωράριο ανά ηµέρα) και των υπερωριών (απολογιστικά).

Παρατηρούνται συγκεκριµένα προβλήµατα ανά κλάδο ή είναι γενικά τα ίδια σε όλους;

Πριν από την εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε διαφορετικούς κλάδους της οικονοµικής δραστηριότητας γίνεται εκτεταµένη διαβούλευση µε τους εκπροσώπους τους, ώστε να καταγραφούν οι ιδιαιτερότητες του κλάδου και να ληφθούν υπόψη τυχόν παραµετροποιήσεις που απαιτούνται. Παράλληλα, δίνεται χρόνος για δοκιµαστική εφαρµογή του συστήµατος. Οι οργανωµένες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εφαρµόζουν µε µεγαλύτερη πληρότητα τον µηχανισµό καταγραφής του χρόνου εργασίας.

Η συµβολή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι να παρέχουµε εξειδικευµένη συµβουλευτική ενηµέρωση σε µικρότερες επιχειρήσεις και σε κλάδους χαµηλής εξειδίκευσης.

Ποια τα οφέλη του µέτρου;

Το µέτρο είναι αµοιβαία επωφελές, για εργαζοµένους και εργοδότες, καθώς αφενός ο εργαζόµενος διαθέτει ένα ισχυρό εργαλείο καταγραφής και αµοιβής της
πραγµατικής του εργασίας, αφετέρου διασφαλίζονται ίδιοι όροι ανταγωνισµού µεταξύ των επιχειρήσεων. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και η αντίστοιχη οµάδα «Εργάνη» υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζοµένους µε την παροχή κατάλληλων πληροφοριών και διευκρινίσεων.

Προβλέπεται η σταδιακή εφαρµογή του µέτρου στους κλάδους οικονοµικής δραστηριότητας. Από 1η Ιουλίου ήδη εντάχθηκαν η βιοµηχανία και το λιανεµπόριο, που απασχολούν περίπου 500.000 εργαζοµένους σε 167.000 επιχειρήσεις.

Εχετε πρόσφατα επεκτείνει το επίδοµα µητρότητας και σε άλλες κατηγορίες. Τι ισχύει ακριβώς;

Είναι µια σηµαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και βούληση του ιδίου του πρωθυπουργού και της υπουργού να διευρύνουµε το πλέγµα προστασίας για τις µητέρες. Στόχος µας είναι η επέκταση της εννεάµηνης άδειας µητρότητας σε περισσότερους κλάδους επαγγελµάτων. Το πρώτο βήµα έγινε το 2022 µε την επέκταση της άδειας µητρότητας από τους 6 στους 9 µήνες για τις µισθωτές του ιδιωτικού τοµέα. Kατόπιν, το 2023, διευρύναµε την παροχή και συµπεριλήφθηκαν στην εννεάµηνη άδεια µητρότητας, για πρώτη φορά στην Ιστορία, οι αυτοαπασχολούµενες, οι ελεύθερες επαγγελµατίες και οι αγρότισσες.

Την προηγούµενη εβδοµάδα υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορούσε την επέκταση της άδειας µητρότητας σε ακόµα περισσότερους κλάδους επαγγελµάτων, στις εργαζόµενες µητέρες σε ∆ΕΚΟ, τράπεζες και Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης, µε αναδροµική ισχύ από τις 25/11/2022. Μετά τις παρεµβάσεις της κυβέρνησης και συγκεκριµένα των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, η εργαζόµενη µητέρα δικαιούται: άδεια κύησης και λοχείας (4 µήνες), επίδοµα γέννησης (από 2.400 ευρώ έως 3.500 ευρώ, ανάλογα µε τον αριθµό των τέκνων) και άδεια µητρότητας (9 µήνες). Με λίγα λόγια, µια µισθωτή εργαζόµενη των 830 ευρώ µπορεί να λάβει ενίσχυση που ξεπερνά τα 13.000 ευρώ.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής