Τελικά, οι δυνάµεις της ευρωπαϊκής υπευθυνότητας που κινούνται πέριξ του Κέντρου είναι εκείνες που µπορούν να λάβουν τις µεγάλες και σηµαντικές αποφάσεις για το µέλλον. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, οι Σοσιαλιστές και ∆ηµοκράτες και οι Φιλελεύθεροι του Renew, µε γνώµονα τη σταθερότητα της Ενωσης, στήριξαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πέτυχαν την εκ νέου εκλογή της στην ηγεσία της Κοµισιόν, µε 401 ψήφους στην ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχε προηγηθεί η άνετη επανεκλογή της Ροµπέρτα Μέτσολα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο νέος ευρωπαϊκός κύκλος µόλις ξεκίνησε. Βέβαια, οι σχηµατισµοί της Ακροδεξιάς, παλιοί και νέοι, µπορεί να εξασφάλισαν ισχυρή παρουσία στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όµως δεν έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της Ε.Ε. Φυσικά, θα επιχειρούν κάθε φορά να παίζουν «καθυστερήσεις» σε διάφορα σοβαρά ζητήµατα, παρεµποδίζοντας την πορεία προς την αναγκαία ευρωπαϊκή εµβάθυνση.

Στον νέο ευρωπαϊκό κύκλο, η εκλογική νίκη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δικαιώνει πρώτα και κύρια εκείνους που τη στήριξαν από την αρχή: τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ντόναλντ Τουσκ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός πιστώνεται τους επιτυχηµένους πολιτικούς χειρισµούς για την επανεκλογή της, καθώς και για την τελική συµφωνία στη Σύνοδο Κορυφής που ανέδειξε τον Αντόνιο Κόστα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου και την Κάγια Κάλας ως προτεινόµενη για την ηγεσία της ευρωπαϊκής διπλωµατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε για ακόµα µία φορά ότι είναι Ευρωπαίος statesman που συνδιαµορφώνει την κοινή ατζέντα.

Η νέα Κοµισιόν, υπό την ηγεσία της προέδρου της, θα κληθεί σύντοµα να διαχειριστεί δύσκολες προκλήσεις. Η αντιµετώπιση της πληθωριστικής κρίσης και οι απαράδεκτες πρακτικές πολυεθνικών κολοσσών είναι η πρώτη προτεραιότητα, προκειµένου τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να πάρουν οικονοµική ανάσα. Ακόµα, η πλειοψηφία της Κεντροδεξιάς στα όργανα της Ενωσης θα δώσει τον τόνο για την αντιµετώπιση σοβαρών ζητηµάτων στο άµεσο µέλλον. Η πράσινη µετάβαση πρέπει να γίνει µε δίκαιο τρόπο. Η ανάγκη για λελογισµένες αλλαγές, µε στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του αγροτικού εισοδήµατος, βρίσκεται ψηλά στην ατζένα.

Η διαχείριση του Μεταναστευτικού είναι ένα άλλο ζήτηµα που θα απασχολήσει το νέο Κολλέγιο των Επιτρόπων, µε δεδοµένη την εργαλειοποίησή του από τις δυνάµεις του λαϊκισµού στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Και, φυσικά, η στρατηγική αυτονοµία της Ευρώπης θα βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο των συζητήσεων, αφού ο αναθεωρητισµός έχει χτυπήσει ήδη την ευρωπαϊκή πόρτα. Η πρόταση Μητσοτάκη - Τουσκ για τη δηµιουργία κοινής αντιπυραυλικής ασπίδας απαντά στις ανάγκες των καιρών και, ουσιαστικά, ανοίγει τη συζήτηση για τη χάραξη µιας πραγµατικά κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άµυνας και ασφάλειας, συµπληρωµατικής προς το ΝΑΤΟ. Ακόµα, είναι αναγκαίος ο επανασχεδιασµός της βιοµηχανικής πολιτικής. Η Ευρώπη πρέπει να παράγει περισσότερα προϊόντα υψηλής ποιότητας, ανακτώντας τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήµατα. Και προς αυτή την κατεύθυνση, η πρόεδρος της Κοµισιόν εκπονεί ήδη τον σχεδιασµό της επόµενης περιόδου µέσα από ένα Ευρωπαϊκό Ταµείο Ανταγωνιστικότητας, που θα διοχετεύει πόρους από την τεχνητή νοηµοσύνη µέχρι το ∆ιάστηµα, από την καθαρή τεχνολογία µέχρι τη βιοτεχνολογία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα κληθεί να δώσει τον ευρωπαϊκό τόνο της επόµενης ηµέρας. Ηδη ανακοίνωσε τρία νέα χαρτοφυλάκια επιτρόπων: Αµυνας, Στέγασης και Μεσογειακής Περιφέρειας. Με τη στήριξη των ηγετών των χωρών της Ε.Ε. µπορεί και πρέπει να αναζητήσει λύσεις στα µεγάλα προβλήµατα που απασχολούν τους πολίτες. Η επιτυχία της είναι µονόδροµος για το καλό της Ενωσης. Ο νέος ευρωπαϊκός κύκλος µπορεί και πρέπει να φέρει λύσεις στα ζητήµατα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες.

*Ο Τάσος Χατζηβασιλείου είναι βουλευτής Σερρών, γραμματέας διεθνών σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας και Επίκουρος Καθηγητής στο HAU

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»