Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Αττική και τον γνωρίσαμε μέσα από την πάλαι ποτέ «ομάδα της Φώφης Γεννηματά». Αλλωστε, ο σεβασμός και η αγάπη του στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά διαφαίνονται από την πρώτη αναφορά στο όνομά της.

Χαρακτηριστικά δηλώνει: «Με συγκλόνισε ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά. Ο άνθρωπος με τον οποίο έμαθες να δίνεις μάχες πολιτικές να φεύγει από τη ζωή». Οσο για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, δηλώνει τη στήριξή του στον Χάρη Δούκα.

Πώς βλέπετε τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ και γιατί στηρίζετε τον Χάρη Δούκα;

Τις βλέπω με σεβασμό, αλλά και με αναμονή για το πολιτικό σχέδιο που θα παρουσιάσουν στα μέλη και στους φίλους του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες εβδομάδες και που δεν
αφορά πλέον μονάχα την παράταξή μας, αλλά και τη χώρα. Η καθεμία και ο καθένας υποψήφιος όχι μόνο συμβάλλουν στο να αυξηθούν το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου, αλλά και εμπλουτίζουν τον διάλογο που πρέπει να γίνει αναφορικά με την ταυτότητα και τον προσανατολισμό του κόμματός μας.

Στηρίζω Χάρη Δούκα γιατί νομίζω ότι είναι η εποχή των συνθέσεων και των υπερβάσεων και πιστεύω ότι με τη νίκη που έφερε για την παράταξή μας στον Δήμο Αθηναίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το κατάλληλο πρόσωπο να εγγυηθεί το πέρασμα στη νέα εποχή για την παράταξή μας. Το ΠΑΣΟΚ από το στάδιο της εκλογικής συρρίκνωσης και της πολιτικής επιβίωσης στις τελευταίες εκλογές πέρασε στο στάδιο της εκλογικής καθιέρωσης σε διψήφια ποσοστά. Ομως αυτό
δεν αρκεί για τις ανάγκες που έχει πλέον η κοινωνία για ένα ισχυρό συλλογικό πολιτικό υποκείμενο, που θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις τη διακυβέρνηση της χώρας με όρους αυτοπεποίθησης και πίστης τόσο στο εγχείρημα όσο και στα στελέχη που θα το φέρουν εις πέρας.

Χρειαζόμαστε, με άλλα λόγια, ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός και ο Χάρης Δούκας είναι εκείνο το πρόσωπο γύρω από το οποίο μπορούν να συσπειρωθούν δυνάμεις που βρίσκονται έξω από τα αυστηρά κομματικά τείχη, ακόμα και από την ίδια την εκλογική διαδικασία, και να συγκροτήσουν ένα φιλόδοξο, προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, που θα έχει στο επίκεντρό της την κοινωνική δικαιοσύνη, την κλιματική ασφάλεια και τον εκδημοκρατισμό των θεσμών και το κυριότερο: ότι
υπάρχει μια συλλογική ηγεσία που δεν κλείνεται στον εαυτό της, αλλά ανοίγεται στην κοινωνία, την ακούει και την κινητοποιεί.

Γιατί δεν κατεβήκατε υποψήφιος στο ΠΑΣΟΚ;

Εχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι δεν είναι η εποχή ούτε των εγωισμών ούτε των στείρων φιλοδοξιών. Πρέπει ο καθένας από εμάς να δει πέρα από τον εαυτό του, να
δούμε τη μεγάλη εικόνα και να μην αρκεστούμε απλώς σε μια καταγραφή ή σε μια αποτύπωση επιρροής, απλώς και μόνο για να πούμε ότι είμαστε κάτοχοι ενός ποσοστού, που θα τεθεί σε μια κλειστή διαπραγμάτευση, η οποία δεν αφορά κανέναν πέρα από το στενό κοματικό σύμπαν.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να δει ποιο είναι το συμφέρον για την παράταξη και για τη χώρα και πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η εκλογική διαδικασία να αποτελέσει ένα θετικό δημοκρατικό σοκ συμμετοχής, που θαγίνει πρόκριμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να κυβερνήσει και πάλι με τις ιδέες του και με την πολιτική του κληρονομιά.

Τι σημαίνει για εσάς η Φώφη Γεννηματά;

Η Φώφη Γεννηματά αποτελεί για μένα αναφαίρετο κομμάτι της ψυχής μου και χρωστάω μεγάλο μέρος της πολιτικής μου ύπαρξης σε αυτήν. Αισθάνομαι τυχερός που
συστρατεύθηκα μαζί της σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες για την παράταξή μας εξαιτίας της προπαγάνδας και της δημαγωγίας των πολιτικών μας αντιπάλων, που ήθελαν να αφανίσουν το ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά με την ανθρωπιά της μπόρεσε να αναμορφώσει την παράταξή μας και να τη θέσει και πάλι σε τροχιά επιστροφής εκεί που της αξίζει: στη θέση του πολιτικού πρωταγωνιστή. Οσα διδάχθηκα από εκείνη τα κρατώ και θα τα κρατώ για πάντα στην καρδιά μου και για όσο διαρκέσει η πολιτική μου διαδρομή θα φροντίσω καθημερινά να δικαιώνω την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό μου.

Ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή που έχετε περάσει;

Νομίζω πως ήταν η στιγμή του θανάτου της Φώφης Γεννηματά. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό ο άνθρωπος με τον οποίο έμαθες να δίνεις μάχες πολιτικές να φεύγει από τη ζωή. Και ακόμα περισσότερο όταν κανείς μας δεν γνώριζε τίποτα για την κατάσταση της υγείας της μέχρι μόλις λίγες ημέρες πριν. Είχε μια ανυπέρβλητη υπερηφάνεια, που θα αποτελεί φάρο για όλους μας.

Υπάρχουν λύσεις στα θέματα που καίνε τους πολίτες - ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί, ενεργειακό;

Υπάρχουν, αλλά η κυβέρνηση κλείνει εμφατικά τα αυτιά στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και τα ανοίγει όταν οι πολίτες στέλνουν εκκωφαντικό μήνυμα αποδοκιμασίας, όπως έγινε μετά τις
πρόσφατες ευρωεκλογές, με την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων.

Ομως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει σαφή αντικοινωνικό προσανατολισμό, όπως προκύπτει και από την καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη συζητείται και εφαρμόζεται πειραματικά η τετραήμερη εργασία. Δεν προωθεί πολιτικές που εξασφαλίζουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, δεν πιστεύει στη συλλογική αυτονομία, συμβιβάζεται με την καρτελοποίηση στους κλάδους της ενέργειας, των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών και την επιδείνωση της στεγαστικής ασφυξίας.

Απέναντι σε όλα αυτά χρειάζεται να αναποδογυρίσουμε το τραπέζι και να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της και να διεκδικήσει ένα μέλλον που θα απεγκλωβιστεί από τις χαμηλές προσδοκίες και τους στενούς ορίζοντες.

Εχει τύχει κάποια σύντροφός σας να σας μπερδέψει με τον δίδυμο αδελφό σας;

Η αλήθεια είναι ότι με τον αδελφό μου μοιάζουμε πολύ, αλλά όχι και στο σημείο αυτό. Νομίζω πως διαφέρουμε ως άνθρωποι και όσοι μας γνωρίζουν καλύτερα σταδιακά βρίσκουν τρόπους να μας ξεχωρίσουν. Μας μπερδεύει όμως πολύς κόσμος στον δρόμο. Είναι πλέον μια συνήθεια της καθημερινότητάς μας. Εχουμε μάθει να ζούμε με αυτήν.

Οι γονείς σας τι σας λένε; Να σας δουν γαμπρό ή υπουργό/αρχηγό;

Οι γονείς μου, όπως -φαντάζομαι- και όλοι οι γονείς, το μόνο που αποζητούν για τα παιδιά τους είναι να είναι υγιή και ευτυχισμένα. Μέσα από το οτιδήποτε γεμίζει συναισθηματικά τον καθένα. Και αυτή η ευτυχία εκτιμώ ότι πολύ περισσότερο εκπληρώνεται από τα ανθρώπινα παρά από το σκέλος των προσωπικών φιλοδοξιών του
καθενός. Δεν τους λείπει η φωτογραφία με έναν υπουργό στο σαλόνι. Πολύ περισσότερο θα προτιμούσαν μία απλώς με ένα μεγάλο χαμόγελο.


* Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά» στις 20 Ιουλίου