Η επιστροφή σήμερα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στρις Βρυξέλλες ύστερα από ολιγοήμερες διακοπές, που ακολούθησαν την επανεκλογή της στο τιμόνι της Κομισιόν για την επόμενη πενταετία, ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2024-2029.

Η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν έχει ζητήσει από κάθε πρωθυπουργό να προτείνει δύο ονόματα, έναν άνδρα και μία γυναίκα, και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα τους περάσει όλους από προσωπική συνέντευξη, που μπορεί να διεξαχθούν στις Βρυξέλλες ακόμα και στα μέσα Αυγούστου! Στόχος είναι τον Σεπτέμβριο να γίνουν κανονικά οι ακροάσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την 1η Νοεμβρίου να αναλάβει καθήκοντα η νέα Επιτροπή.

*Διαβάστε ακόμα: Ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ Μητσοτάκη µέσω Ούρσουλα: Από θέση ισχύος διαπραγματεύεται το χαρτοφυλάκιο του νέου επιτρόπου µετά τη νίκη της Φον ντερ Λάιεν


Κομισιόν: Ποια ονόματα επιτρόπων γνωρίζουμε;

Ήδη, μάλιστα, γνωρίζουμε τα ονόματα κάποιων εκ των επιτρόπων, κάτι που δείχνει ότι η σχετική συζήτηση είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η Εσθονία θα έχει τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, με την πρωθυπουργό της χώρας Κάγια Κάλας να διαδέχεται τον Ζοζέπ Μπορέλ. Η Φινλανδία έχει συμφωνήσει η νέα της επίτροπος να είναι η πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην ευρωβουλευτής Χένα Βιρκούνεν, ενώ την Ιρλανδία θα εκπροσωπεί στην Κομισιόν ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Μάικλ ΜακΓκραθ. Η Ισπανία επιζητεί το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας με την αναπληρωτή πρωθυπουργό Τερέσα Ριμπέρα και ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει για τη Γαλλία ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο με τον ίδιο επίτροπο, τον Τιερί Μπρετόν. Η Σλοβακία έχει ουσιαστικά συμφωνήσει να παραμείνει ο Μάρος Σέφκοβιτς στο ίδιο πόστο, με αρμοδιότητα την Πράσινη Συμφωνία.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποια χαρτοφυλάκια και ποια πρόσωπα σκέφτεται

«Το πρόσωπο το οποίο θα προτείνω, ο ή η επίτροπος, θα εξαρτάται από το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα μπορέσει να διεκδικήσει η χώρα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά προ ημερών. Αυτό που φέρεται να έχει ήδη αποκλείσει είναι το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας, καθώς εκτιμά ότι πλέον οι προσδοκίες από τη νέα ΚΑΠ είναι πολύ υψηλές σε όλο τον αγροτικό κόσμο και πολύ δύσκολα θα τις ικανοποιήσει όποιος κι αν αναλάβει τη θέση αυτή.

«Θέλω ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο να είναι προφανώς σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, γιατί ούτως ή άλλως δεν στέλνουμε επίτροπο για να διευθετούμε τα δικά μας ζητήματα. Ο επίτροπος, τη στιγμή που πηγαίνει, φοράει ευρωπαϊκό καπέλο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ποια είναι αυτά τα χαρτοφυλάκια; Η διατήρηση μιας από τις αντιπροεδρίες της Κομισιόν (πολλά κράτη-μέλη τις ζητάνε) που έχει για πρώτη φορά η Ελλάδα από το 2019 με τον Μαργαρίτη Σχοινά δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη, που επιδιώκει κατά βάση ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Τέτοιο είναι για παράδειγμα η νέα θέση του επιτρόπου για την Άμυνα, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη καταθέσει πρόταση για τη θέσπιση ενός ενιαίου αμυντικού ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα μπορούσε για παράδειγμα να χρηματοδοτήσει μία ενιαία ευρωπαϊκή αεράμυνα. Αν τελικά δοθεί στην Ελλάδα η θέση αυτή, επίτροπος θα μπορούσε ενδεχομένως να προταθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Με ενδιαφέρον κοιτάει η Ελλάδα και το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο για τη Στέγαση, που θα «προικιστεί» με σημαντικά κονδύλια και θα αφορά ένα μείζον ζήτημα για τη χώρα μας και ιδίως για τη γενιά των 20άρηδων και 30άρηδων, αλλά και το χαρτοφυλάκιο για την Έρευνα και την Καινοτομία, που ενσωματώνει και το αντικείμενο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τη θέση του επιτρόπου με αρμοδιότητα τη διεύρυνση, που θα δώσει ένα επιπλέον θεσμικό και επίσημο «εργαλείο» -έστω και εμμέσως- στην Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που είναι στον «προθάλαμο» της Ε.Ε., ιδίως δε με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στον μακρύ δρόμο που έχουν για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θα μπορούσε να είναι ένα πρόσωπο που θα αποδεχόταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το χαρτοφυλάκιο αυτό.

Η Ενέργεια είναι ένα ακόμα πολύ κρίσιμο, εν μέσω μάλιστα των τελευταίων εξελίξεων, χαρτοφυλάκιο, που θα μπορούσε επίσης να διεκδικήσει η Ελλάδα με αξιώσεις. Στα ονόματα που σε κάθε περίπτωση φέρεται να είναι υπό σκέψη από τον κ. Μητσοτάκη είναι του Μαργαρίτη Σχοινά, που θα γίνει έτσι ο πρώτος επίτροπος της Ελλάδας που θα ανανεώσει τη θητεία του, της Νίκης Κεραμέως, με τη Φον ντερ Λάιεν να θέλει όσο περισσότερες γυναίκες μπορεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα, με τον οποίο η ισχυρά κυρία των Βρυξελλών έχει πολύ καλές σχέσεις, και του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου, με άριστη γνώση της ευρωπαϊκής πολιτικής.