Eκδοση παράτυπων NAVTEX, αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε Έβρο και νησιά (κυρίως στα Δωδεκάνησα), απειλές για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, προκλητικές παρελάσεις στα Κατεχόμενα, ρητορικές εξάρσεις και διπλωματικές παγίδες. Είναι μια σύντομη απαρίθμηση των τουρκικών κινήσεων που ταράζουν τα εσχάτως «ήρεμα νερά» και καθώς φαίνεται μετά τη θερινή ραστώνη έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες, με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα να μπαίνουν στη γενικότερη εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση ήταν περίπου δεδομένο ότι μετά και τη «μαύρη» επέτειο του «Αττίλα», θα έπεφτε αλάτι σε αυτή την ανοιχτή πληγή που πονά ακόμα τον απανταχού Ελληνισμό. Ωστόσο, η ξαφνική στροφή της Τουρκίας «σε μια πιο ακραία γραμμή», όπως χαρακτηριστικά είπε (ΕΡΤ) ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν συμβαδίζει με το σχετικά καλό κλίμα των τελευταίων μηνών. Μάλλον αποτελεί ένα... reality check υπενθυμίζοντας στην Αθήνα ότι οι αναθεωρητικές θέσεις (και το ύφος) της Άγκυρας δεν έχουν αλλάξει. Επαναφέρει όμως και κάτι ακόμα, αυτή τη φορά από την ελληνική πλευρά: ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι, και θα είναι, άρρηκτα συνδεδεμένες με το Κυπριακό και πως τετελεσμένα στη μαρτυρική Μεγαλόνησο δεν θα γίνουν αποδεκτά. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Απογευματινής», ο κ. Γεραπετρίτης αποκάλυψε στην κρατική τηλεόραση ότι έχει την αίσθηση πως θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό.

*Διαβάστε ακόμα: Κινήσεις υψηλής διπλωματίας από τον Μητσοτάκη - Τι λένε στα "Παραπολιτικά" κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό στο ΝΑΤΟ


«Πιστεύουμε στον διάλογο με την Άγκυρα, χωρίς να υποχωρούμε από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις»

Μένει να φανεί αν θα πραγματοποιηθεί, τελικά, η φημολογούμενη πενταμελής συνάντηση το φθινόπωρο ή αν εντέλει καθυστερήσει λόγω της ξαφνικής κλιμάκωσης εκ μέρους Τουρκίας. Μοιραία, οι ερωτήσεις προς τον υπουργό αλλά και προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο χθες εστίασαν -μεταξύ άλλων- στην επίθεση του προέδρου Ερντογάν προς τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ενιαίες, ενώ σχολιάζοντας την ελληνική αντίδραση στην τουρκική επίθεση προς τον κ. Δένδια υποστήριξε ότι ήταν η προσήκουσα. «Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική διαγκωνισμού για το ποιος θα είναι σκληρότερος. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζεται με πάγιες θέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Οι ανέξοδοι βερμπαλισμοί δεν ωφελούν. (...) Η Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της, στο απόγειο της ισχύος της», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ακόμα πιο «αιχμηρός» ήταν ο Παύλος Μαρινάκης. Ο οποίος «κάρφωσε» την Τουρκία για τα ύπουλα παιχνίδια που προσπαθεί να παίξει. Μάλιστα, ο Π. Μαρινάκης στηλίτευσε και την προσέγγιση ορισμένων ελληνικών ΜΜΕ που καταλήγουν να εξυπηρετούν την Τουρκία, λειτουργώντας... ανθελληνικά. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε: «Η θέση της κυβέρνησης είναι η εθνική, αυτή ακολουθεί το σύνολο των μελών της κυβέρνησης. Με ενιαία γραμμή η κυβέρνηση τοποθετείται σε κάθε ευκαιρία. Η Ιστορία δε θα γραφτεί ξανά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εθνική θέση (για το Κυπριακό) με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Είναι λυπηρό να υπάρχουν Μέσα στη χώρα που υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα, χωρίς καλά καλά να έχουν ακούσει την ομιλία του πρωθυπουργού».


Και πρόσθεσε με νόημα: «Παίζουν χωρίς να το καταλαβαίνουν έναν ρόλο χρήσιμου ηλίθιου με αυτή την τακτική, να δούμε λίγο τα όρια». Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να προσπαθούν να κάνουν Τούρκοι αξιωματούχοι, τα media (τουρκικά ή και εγχώρια), η Αθήνα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία αλλά όχι με αφέλεια την πραγματικότητα. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές στην εφημερίδα μας, «πιστεύουμε στον διάλογο με την Άγκυρα, χωρίς όμως να υποχωρούμε από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις». Οδεύουμε συνεπώς προς την επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν του Σεπτεμβρίου, κρατώντας μικρό καλάθι, τα νερά είναι ήρεμα (ακόμα), αλλά είναι και «εύθραυστα».