Η διαρκής αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών στα Κατεχόμενα συνιστά μέρος ενός γενικότερου γεωπολιτικού σχεδίου της Άγκυρας και με αυτή την έννοια διόλου τυχαία ήταν η πομπώδης αναφορά Ερντογάν, ανήμερα του «Αττίλα», στην κατασκευή της ναυτικής βάσης στο Μπογάζι. Όπως διόλου τυχαία ήταν η αρμάδα των πενήντα πολεμικών πλοίων που κατέπλευσε το περασμένο Σάββατο στα Κατεχόμενα για τους εορτασμούς της τουρκικής εισβολής με το «Anadolou» σε περίοπτη θέση.


Ο απόλυτος έλεγχος της ΝΑ Μεσογείου σε θάλασσα και αέρα ο στόχος της Τουρκίας 

Στα μεγαλεπήβολα νεοοθωμανικά οράματα του Ερντογάν, η Κύπρος διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο με προφανή στόχο τον απόλυτο έλεγχο της ΝΑ Μεσογείου σε θάλασσα και αέρα και τον εκτοπισμό της Ελλάδας. Τούτων δοθέντων η κατασκευή της ναυτικής βάσης έχει να κάνει ισόποσα με την υπεροχή της τουρκικής κατοχικής δύναμης έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της στην ευρύτερη περιοχή. Χθες, άλλωστε ο τουρκικός Τύπος εστίασε αποκλειστικά στη δήλωση Ερντογάν σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να ιδρύσει ναυτική βάση στα Κατεχόμενα σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής.

«Αν χρειαστεί, θα κατασκευάσουμε ναυτική βάση και θαλάσσιες δομές στον “Βορρά” (σ.σ.: Κατεχόμενα). Αγοράζουμε έναν νέο μεταφορέα φυσικού αερίου. Ένα πλωτό πλοίοπλατφόρμα επεξεργασίας φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα Sakarya. Θα βρίσκεται στην Τουρκία σε περίπου δύο μήνες. Έχει μήκος 300 μέτρα και πλάτος 58 μέτρα. Αυτή η πλατφόρμα, η οποία θα παράγει αρκετό φυσικό αέριο για πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά, πιθανότατα θα παραμείνει εκεί για 15- 20 χρόνια. Είναι σχεδόν σαν βάση. Αναχωρεί την επόμενη εβδομάδα και θα έρθει στην Τουρκία.

 Στην πραγματικότητα, όταν δουν αυτή τη βάση, αυτό θα τους είναι αρκετό», είπε ο Ερντογάν εξαπολύοντας νέες απειλές σε Αθήνα και Λευκωσία. Σε αυτή τη φάση, η περιοχή όπου θα γίνει η βάση έχει περιφραχτεί, ενώ έγιναν και βυθομετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τον χώρο στον οποίο θα ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για τα πρώτα βήματα που καταγράφονται ενόψει της υλοποίησης του σχεδίου το οποίο έχει εκπονηθεί από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ολοκλήρωση του έργου σε έναν χρόνο, λέει η Τουρκία


Πέραν των κτιριακών εγκαταστάσεων και σύμφωνα με όσα είναι γνωστά αναμένεται να γίνουν και εργασίες στη θάλασσα και συγκεκριμένα στον βυθό, το βάθος του οποίου θα χρειαστεί να αυξηθεί για τις ανάγκες των πολεμικών πλοίων που θα ελλιμενίζονται. Από τουρκικής πλευράς γίνεται λόγος για ολοκλήρωση του έργου σε έναν χρόνο, χωρίς, πάντως, αυτό να θεωρείται δεδομένο καθώς σειρά τρίτων χωρών (ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτος) δεν καλοβλέπει αυτή την εξέλιξη. Ταυτόχρονα η αεροπορική βάση του Λευκόνοικου έχει αναβαθμιστεί, καθώς εκεί εγκαταστάθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα γνωστά «Bayraktar TB2». Μέχρι στιγμής, σταθμεύει πολύ μικρός αριθμός - κι αυτό καθώς μπορεί να μεταφερθούν και άλλα, ανά πάσα στιγμή, από την Τουρκία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή