Σπουδές εξ αποστάσεως για πρώτη φορά στα ΙΕΚ - Σημαντική η συμβολή του νέου συστήματος στην αναβάθµιση της επαγγελµατικής κατάρτισης της χώρας
Ποιος είναι ο στόχος
Στην Κυριακάτικη Απογευματινή μιλάει η υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, για το νέο σύστηµα
Σπουδές εξ αποστάσεως στα νέα ΙΕΚ θεσπίζει για πρώτη φορά το υπουργείο Παιδείας. Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελµατικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) θα µπορούν να παρέχουν στους σπουδαστές τους κατάρτιση διά ζώσης, εξ αποστάσεως ή υβριδικά για δεκάδες ειδικότητες.
Η νέα αυτή δυνατότητα προβλέπεται σε απόφαση της αρµόδιας υφυπουργού, Ιωάννας Λυτρίβη, η οποία µιλά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» και εξηγεί ότι το νέο σύστηµα αναµένεται να συµβάλει σηµαντικά στην αναβάθµιση της επαγγελµατικής κατάρτισης της χώρας, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες προς όφελος των καταρτιζοµένων. Η εξ αποστάσεως κατάρτιση θα πραγµατοποιείται µέσω ηλεκτρονικού συστήµατος διαχείρισης µάθησης. Η νέα δυνατότητα για εξ αποστάσεως κατάρτιση στις ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ), όπως διευκρινίζει η υφυπουργός, θα αφορά δηµόσιες και ιδιωτικές σχολές. Ηδη στο υπουργείο Παιδείας έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προκειµένου να δηµιουργηθεί η σχετική πλατφόρµα και να γίνουν όλες οι τεχνικές εργασίες τους επόµενους µήνες, προκειµένου να µπορέσει να λειτουργήσει το σύστηµα για τις ΣΑΕΚ από το 2025.
«Ο στόχος µας είναι διπλός», τονίζει η υφυπουργός και εξηγεί: «Πρώτον, θέλουµε η επαγγελµατική εκπαίδευση να µην υστερεί καθόλου σε σχέση µε τις δυνατότητες που έχει η γενική εκπαίδευση. Για αυτό πρέπει να δηµιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να είναι η επαγγελµατική εκπαίδευση ισότιµη µε τη γενική εκπαίδευση επιλογή». Σηµειώνεται ότι η υφυπουργός πιστεύει πολύ στις δυνατότητες της επαγγελµατικής εκπαίδευσης. Μάλιστα, έχει εκπονήσει και σχετικό διδακτορικό στο αντικείµενο αυτό.
«∆εύτερον, οι δοµές επαγγελµατικής κατάρτισης, όπως εξάλλου και οι πανεπιστηµιακές, δεν µπορεί να είναι παντού σε κάθε πόλη, σε κάθε νησί. Ως παράδειγµα µπορούµε να πάρουµε ένα παιδί που ζει στην Κάσο και θέλει να σπουδάσει τουριστικά επαγγέλµατα. Με το νέο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αυτό µπορεί να γίνει πραγµατικότητα χωρίς να µετακοµίσει στη Ρόδο, επί παραδείγµατι, και να επιβαρύνει οικονοµικά την οικογένειά του». Κάνοντας αναφορά στη γενιά Generation Alpha, που γεννήθηκε µετά το 2010 έως και σήµερα, παρατηρεί ότι «µεγαλώνει ψηφιακά».
Σύµφωνα µε το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όπως λέει η κ. Λυτρίβη, η εξ αποστάσεως κατάρτιση στις ΣΑΕΚ δεν µπορεί να λειτουργήσει σε όλες τις ειδικότητες, καθώς υπάρχουν κάποιες που είναι πολύ τεχνικές και δεν βασίζονται µόνο σε θεωρητική διδασκαλία. Για τον λόγο αυτόν, η τηλεκατάρτιση θα γίνεται στις περιπτώσεις που το επιτρέπει ο Οδηγός Κατάρτισης, στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία των γνωστικών αντικειµένων της κάθε σχολής των ΣΑΕΚ. Θυµίζουµε ότι σε κάθε ΣΑΕΚ περιλαµβάνεται στο τέλος η πρακτική άσκηση. Σύµφωνα µε τις αρχικές προβλέψεις, από τους 130 νέους Οδηγούς Σπουδών, οι 20-30 θα έχουν τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως κατάρτιση.
«Θα δοθεί η δυνατότητα και µικτού συστήµατος, δηλαδή να γίνονται δύο εξάµηνα εξ αποστάσεως και τα άλλα δύο από κοντά, πάντα µε βάση τον Οδηγό Σπουδών», τονίζει η κ. Λυτρίβη.
Ακόµα µία πολύ σηµαντική παράµετρος στη νέα δυνατότητα που προσφέρουν οι ΣΑΕΚ, όπως λέει η υφυπουργός Παιδείας, είναι ο παράγοντας της περιφερειακής ανάπτυξης. «∆εν γίνεται να µιλάµε για ανάπτυξη στην περιφέρεια και να µην υπάρχει το αποτύπωµα της εκπαίδευσης προς αυτήν την κατεύθυνση. Να µην οδηγούµε, δηλαδή, τους νέους σε αντικείµενα που δεν έχουν κορεστεί και θα έχουν αντίκρισµα στην αγορά εργασίας».
Πώς θα λειτουργεί
Η εξ αποστάσεως κατάρτιση θα πραγµατοποιείται µέσω ηλεκτρονικού συστήµατος διαχείρισης µάθησης, το οποίο θα διασφαλίζει την αυθεντικοποίηση και σύνδεση των εκπαιδευτών και των καταρτιζοµένων, καθώς και την προστασία των προσωπικών δεδοµένων, σύµφωνα µε τον Γενικό Κανονισµό για την Προστασία ∆εδοµένων (GDPR).
Ο υποδιευθυντής κάθε ΣΑΕΚ θα αναλαµβάνει τον συντονισµό της εξ αποστάσεως κατάρτισης, εξασφαλίζοντας την οµαλή επικοινωνία µεταξύ εκπαιδευτών και καταρτιζοµένων και την τήρηση των απαραίτητων διαδικασιών. Οι καταρτιζόµενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα µαθήµατα µέσω σύγχρονης ή ασύγχρονης εξ αποστάσεως κατάρτισης, χρησιµοποιώντας κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισµό για τη συµµετοχή στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διασφαλίζοντας έτσι την αδιάλειπτη σύνδεση στο ∆ιαδίκτυο και τη σωστή λειτουργία του συστήµατος τηλεδιασκέψεων.
Σε περίπτωση έλλειψης κατάλληλου εξοπλισµού, είναι αυτονόητο ότι οι καταρτιζόµενοι µπορούν πάντα να παρακολουθούν τα µαθήµατα µε φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις των ΣΑΕΚ.
Ερχονται τα campus
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της επαγγελµατικής εκπαίδευσης, από εφέτος θα λειτουργήσουν οι πρώτες δοµές Κέντρων Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ), στα οποία θα συνυπάρχουν ΕΠΑ.Λ., ΣΑΕΚ και Εργαστηριακά Κέντρα, ενώ θα παρέχεται και το µεταλυκειακό έτος - τάξη µαθητείας. Ως κριτήρια επιλογής για την ίδρυση campus ΚΕΕΚ, µεταξύ άλλων, είναι οι επαρκείς αίθουσες διδασκαλίας και συστεγαζόµενων εργαστηρίων, η προσβασιµότητα από µέσα µαζικής µεταφοράς, η συνεργασία µε κοινωνικούς εταίρους - διασύνδεση µε την αγορά εργασίας, η συνεργασία µε κοινωφελή ιδρύµατα και ΑΕΙ και η συµµετοχή σε διεθνή προγράµµατα.
*Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή