Το «φάντασμα» της διάσπασης αρχίζει και πλανάται πάνω από τις εσωκομματικές κάλπες που ετοιμάζεται να στήσει το ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας τον Οκτώβριο, καθώς το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη ημέρα είναι εάν νικητές και ηττημένοι θα πορευτούν «όλοι μαζί» και ενωμένοι.

Ο προβληματισμός αυτός είναι υπαρκτός εντός του κόμματος και διατυπώνεται από στελέχη που μέχρι τώρα κρατούν ουδέτερη στάση και δεν στοιχίζονται με πάθος και ανοιχτά πίσω από κάποιον υποψήφιο αρχηγό. Το γεγονός, δε, ότι υπάρχει σχετική προϊστορία στον χώρο, με διεκδικητές της προεδρίας που δεν συμβιβάστηκαν με την ιδέα της ήττας και σταδιακά το έδειξαν αυτό προς την ηγεσία που είχε εκλεγεί, είναι κάτι που δημιουργεί ανησυχία μήπως το κακό μιας μικρής ή μεγάλης διάσπασης επαναληφθεί μετά τις κάλπες του Οκτωβρίου.

Υπαινιγμός 

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν ήταν η υπαινικτική αναφορά που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μέσω της οποίας ζητούσε από όλους τους συνυποψηφίους του να δεσμευτούν ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι όλοι υποψήφιοι βουλευτές. Ο λόγος που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε άπαντες προ των ευθυνών τους είναι ότι υπάρχουν ουκ ολίγα παραδείγματα υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που μετά την εσωκομματική τους ήττα όχι απλώς αποχώρησαν από το κόμμα, αλλά μεταπήδησαν και σε άλλα.

Το 2017, μεταξύ των υποψηφίων για τη διεκδίκηση του ΚΙΝ.ΑΛ. ήταν ο Γ. Ραγκούσης και ο Στ. Θεοδωράκης. Ο μεν πρώτος κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εκλέχτηκε και βουλευτής το 2019, ενώ ο δεύτερος, παρότι προεκλογικά δήλωνε ότι ακόμα και αν έχανε θα παρέμενε στρατιώτης, επέλεξε να αποστασιοποιηθεί μέσα σε διάστημα μηνών. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και μετά τις εσωκομματικές εκλογές του 2021 με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στις τελευταίες ευρωεκλογές εμφανίστηκε με δικό του κόμμα, τους Δημοκράτες, στερώντας –κατά πολλούς– τη δεύτερη θέση στο πρώην κόμμα του. Σύμφωνα με τις ερμηνείες στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, κύριοι αποδέκτες του σχετικού μηνύματος του Ν. Ανδρουλάκη ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Χάρης Δούκας. Ο τελευταίος επειδή το όνομά του έχει εμπλακεί στις συζητήσεις για τη δημιουργία νέου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς από κοινού με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασφυκτιούν με τη σημερινή ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Σε ό,τι αφορά την πρώην επίτροπο, ακόμη κουβαλά το «στίγμα» της πολιτικού που μέχρι πρότινος «φλέρταρε» με τη Ν.Δ. και κατά καιρούς χρησιμοποιούσε επαινετικά σχόλια για τον Κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, η Αννα Διαμαντοπούλου ήταν αυτή που «σήκωσε το γάντι», απαντώντας στον Ν. Ανδρουλάκη: «Ολοι οι υποψήφιοι είμαστε αυτή τη στιγμή στην ίδια βάση. Δεν θα θέσει ο ένας τους όρους του στους άλλους. Τους όρους θα τους θέσει η Επιτροπή Δεοντολογίας».

ΠΑΣΟΚ: Ζητά δέσμευση 

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σεπτεμβρίου, όπου  θα επικυρωθούν οι υποψηφιότητες, μέλη του οργάνου, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ν. Ανδρουλάκη, σκοπεύουν να ζητήσουν από όλους τους συμμετέχοντες στη μάχη για την προεδρία να δώσουν «κομματικό όρκο» και να δεσμευτούν ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ και θα στηρίξουν τη νέα ηγεσία. Ανάμεσα σε αυτούς που ανησυχούν για την επόμενη ημέρα είναι ο βουλευτής του κόμματος Στ. Παραστατίδης, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Π» μετέφερε το κλίμα που επικρατεί αν κάποιοι για εγωιστικούς λόγους ακολουθήσουν αυτόνομη στρατηγική. «Θεωρώ ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει  πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η συμμετοχή θα είναι μεγάλη. Ζητούμενο για μένα είναι την επόμενη μέρα αν θα είμαστε απλά κατακερματισμένοι υπό την οποιαδήποτε ηγεσία ή θα υπάρχει ένας συνδετικός κορμός ιδεών, στον οποίο θα περπατήσουμε όλοι μαζί, και από εκεί και πέρα βεβαίως θα εκφράσει ο καθένας τις διαφωνίες του. Εγώ ανησυχώ πολύ για το μετά», δήλωσε μεταξύ άλλων.



*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»