Σκηνικό έντασης δημιουργεί στο Αιγαίο η Τουρκία, με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, για τις οποίες η Αθήνα έχει εκδώσει σχετική NAVTEX.

Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα έστειλε πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κάσου, λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από δύο ελικόπτερα και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και αναπτύχθηκαν στην περιοχή δύο ακόμα τουρκικές μονάδες επιφανείας.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα απάντησε με την ανάπτυξη τριών πλοίων του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού.

«Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων», σχολίασε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Από την πλευρά τους, διπλωματικές πηγές τονίζουν πως «το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων» και προσθέτουν πως «λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού».

Υπενθυμίζεται ότι το «Ievoli Relume» πραγματοποιεί έρευνες για τις οποίες εχει εκδοθεί NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24). Η Τουρκία ειχε αντιδράσει και με την έκδοση δικής της NAVTEX (0671/24) στις 18 Ιουλίου, με την οποία δηλώνει ότι μέρος των ερευνών αφορά περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Στα ύψη η προκλητικότητα Μπαχτσελί - Το σχόλιο για Δένδια και... Βανδή και η αναφορά στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση και σε ρητορικό επίπεδο, με τον κυβερνητικό εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να κατηγορεί για παραλήρημα τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, με τον ίδιο να εκστομίζει απίστευτες προσβολές για τον Έλληνα υπουργό, να τα βάζει με την Δέσποινα Βανδή και να λέει τις γνωστές ιστορικές ανακρίβειες για την Κύπρο.

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί και συνοδοιπόρος του Ερντογάν είπε ειδικότερα: «Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια είναι γεμάτες αγένεια, αλαζονεία και παραλήρημα. Η ειρηνευτική επιχείρηση της 20ης Ιουλίου τερμάτισε τις απόπειρες γενοκτονίας. Οι εχθροί των Τούρκων είναι ανήσυχοι και έχουν χάσει τον ύπνο τους».

Αναφέρθηκε όμως και στην Δέσποινα Βανδή και την πρόσφατη άρνησή της να συμμετέχει σε συναυλία στην Σμύρνη καθώς πίσω της θα φιγουράριζε η τουρκική σημαία και η αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ, λέγοντας: «Η ασέβεια της Ελληνίδας τραγουδίστριας προς την τουρκική σημαία και την αφίσα του Ατατούρκ είναι άλλο ένα παράδειγμα ανηθικότητας που δοκιμάζει την υπομονή μας».

Ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε και στην Κύπρο λέγοντας ότι «δεν είναι απλώς ένα νησί όπου ζουν άνθρωποι, είναι ένα μνημείο ύπαρξης για το τουρκικό έθνος. Η Κύπρος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της περιοχής. Η Κύπρος ήταν πάντα το κέντρο βάρους για ανοιχτές ή μυστικές αναμετρήσεις και αγώνες. Υπάρχουν εκείνοι που φοβούνται την εδραίωση της ειρήνης στην Κύπρο και τα παιχνίδια τους διοργανώνονται συνεχώς. Ό,τι έγινε στην Κρήτη σχεδιάστηκε να γίνει το ίδιο και στην Κύπρο. Αν δεν υπήρχε η τουρκική επέμβαση πριν από 50 χρόνια, θα είχαμε αντιμετωπίσει τις ίδιες καταστροφές όπως στη Γάζα», είπε ο ανιστόρητος Τούρκος πολιτικός.

Και συνέχισε το παραλήρημά του λέγοντας: «Δεν πρέπει να νομίζουν ότι έχουμε ξεχάσει τις επιθέσεις εναντίον των μωρών, των γυναικών και των συμπατριωτών μας. Η στρατιωτική απόβαση βασίστηκε στην ελευθερία, τη ζωή και την ασφάλεια της περιουσίας των Τουρκοκυπρίων. Οι Τούρκοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συμμορίες της ΕΟΚΑ, και έδωσαν ζωή στους συμπατριώτες τους. Τους ρίξαμε ένα οθωμανικό χαστούκι.

Το χρόνιο Κυπριακό πρόβλημα είναι έργο εκείνων που φοβούνται τη λύση. Η ελληνική πλευρά ήταν πάντα αυτή που δεν ήταν πρόθυμη να βρει λύση. Η ελληνική πλευρά σαμποτάρει τη λύση».

Και κατέληξε: «Στηρίζουμε την υπόθεση της Κύπρου. Το τουρκοκυπριακό κράτος πρέπει οπωσδήποτε να αναγνωριστεί. Όταν έρθει η μέρα και η ώρα, το τουρκοκυπριακό κράτος θα αναγνωριστεί. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Ειρήνη στην Κύπρο σημαίνει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλο που έχουμε δύο κράτη, το έθνος μας είναι ένα. Οι προσπάθειες να μετατραπεί η «Νότια Κύπρος» σε κέντρο logistics του Ισραήλ δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κλιμάκωση της αστάθειας».