Το μεγάλο στοίχημα είναι να πεισθεί ο κόσμος να έρθει να ψηφίσει στη διαδικασία και αυτό αφορά έναν κόσμο πέρα από τον στενό κομματικό πυρήνα ή όλους όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες ευρωεκλογές”, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Εκείνη και εγώ”, με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης επισήμανε την κρίσιμη σημασία της συμμετοχής της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία αναγέννησης του κόμματος. Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσελκύσει πολίτες που έχουν απογοητευτεί από τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, βλέποντάς το ως την τελευταία ελπίδα για μια εναλλακτική διακυβέρνηση.

Διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου

Ο κ. Κατρίνης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν συμβιβάζεται με την ιδέα ενός ΠΑΣΟΚ που θα βρίσκεται στη δεύτερη ή τρίτη θέση με ποσοστά 13-15%. Αντίθετα, πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να δομήσει μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, ικανή να κερδίσει τις εκλογές. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να λάβει την πρωτοβουλία και να δομήσει μια πλατιά και μεγάλη δημοκρατική παράταξη η οποία θα είναι εκλογική απειλή για τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», τόνισε.

Καμία συνεργασία με τη ΝΔ

Ο υποψήφιος πρόεδρος ήταν σαφής ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να γίνει κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. «Καμία συνεργασία με τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο πυρήνας να φτιαχτεί μια μεγάλη και πλατιά παράταξη από τη βάση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί ένα ΠΑΣΟΚ που θα αποτελεί συνιστώσα σε ετερόκλητα κυβερνητικά σχήματα.

Ενότητα και συνεργασία από τη βάση

Ο κ. Κατρίνης υποστήριξε την ανάγκη για διάλογο και σύγκληση με όμορες πολιτικές δυνάμεις, αλλά από τη βάση και όχι με συμφωνίες κορυφής. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη κοινή πρόταση δυσπιστίας που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, ως παράδειγμα συνεργασίας σε κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία να συζητήσει και να επιδιώξει να γίνει μια μεγάλη παράταξη με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις αλλά από τη βάση», κατέληξε.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Αυτή τη στιγμή το μεγάλο στοίχημα είναι να πεισθεί ο κόσμος να έρθει να ψηφίσει στη διαδικασία και αυτό αφορά έναν κόσμο πέρα από τον στενό κομματικό πυρήνα ή όλους όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες ευρωεκλογές. Αυτό το εγχείρημα θα έχει δυναμική και θα έχει προοπτική αν αγκαλιαστεί από τη συμμετοχή και στήριξη της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ και των πολιτών που σήμερα βλέποντας να έχει κλείσει ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ και να κλείνει και ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη στρέφουν τη ματιά τους στο ΠΑΣΟΚ ως τη μοναδική τελευταία ελπίδα για μια εναλλακτική διακυβέρνηση του τόπου.

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Δεν συμβιβάζομαι σε ένα κόμμα το οποίο είναι σε μικρομεσαία κατηγορία και παλεύει για δεύτερη-τρίτη θέση με ποσοστά 13-15%, δεν αξίζει αυτό στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ παίρνοντας τη δύναμη από τη συμμετοχή του κόσμου πρέπει να λάβει την πρωτοβουλία και να δομήσει μια πλατιά και μεγάλη δημοκρατική παράταξη η οποία θα είναι εκλογική απειλή για τη ΝΔ του κ.Μητσοτάκη, να κερδίσει τις εκλογές με άφθαρτα, νέα, αξιόπιστα και σοβαρά πρόσωπα. Και τρίτον το ΠΑΣΟΚ που εγώ πιστεύω, οραματίζομαι και υπερασπίζομαι δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να είναι κυβερνητικός εταίρος με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Καμία συνεργασία με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο πυρήνας να φτιαχτεί μια μεγάλη και πλατιά παράταξη από τη βάση, όχι το ΠΑΣΟΚ να είναι συνιστώσα ενός κυβερνητικου σχήματος με άλλον πολιτικό χώρο με τον οποίο μπορεί πιθανόν να αισθάνεται πιο συγγενής ιδεολογικά. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ και όλοι οι βουλευτές του υπογράψαμε το ίδιο κείμενο πρότασης δυσπιστίας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας που οδήγησε σε αποπομπή δύο υπουργών άρα είδαμε ότι σε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία μπορεί να υπάρχει μια καταρχάς συζήτηση και «σύγκληση» που οδηγεί σε αποτέλεσμα. Εγώ λεω να υπάρχει απόφαση από το ΠΑΣΟΚ να γίνει διάλογος, να επιχειρηθεί αυτή η συζήτηση και η σύγκληση στη βάση όμως όχι με την αποδοχή του εκάστοτε προέδρου του ενός ή του άλλου κόμματος, όχι με συναλλαγή κορυφής και δήθεν αθροίσματα.

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία να συζητήσει και να επιδιώξει να γίνει μια μεγάλη παράταξη με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις αλλά από τη βάση. Όχι με συμφωνίες κορυφής και όχι με μια λογική να βολευτούν κάποια στελέχη σε ένα σχήμα το οποίο θα είναι ετερόκλητο και θα αποτελείται από συνιστώσες.