Το σεξιστικό παραλήρηµα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη κατά της γραµµατέως της Π.Ε. της Ν.∆., Μαρίας Συρεγγέλα, την οποία προέτρεψε στον τηλεοπτικό αέρα «να πάει να κάνει καµιά δουλειά», αφού νωρίτερα ωρυόταν να «το βουλώσει», σε συνθήκες πολιτικής κανονικότητας θα µπορούσε να είχε οδηγήσει στη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οµως, στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης το αποτέλεσµα ήταν η «µισή συγγνώµη» του Στέφανου Κασσελάκη στην κ. Συρεγγέλα και η δήλωση του αψύ Κρητικού ότι δεν παίρνει ούτε µία λέξη πίσω.

Αλλωστε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αποµακρύνει τον κ. Πολάκη, ο ίδιος έχει δώσει πολλές αφορµές µε αντίστοιχες αήθεις επιθέσεις κατά πολιτικών του αντιπάλων, ενίοτε και «συντρόφων» του, στοχοποιήσεις και προγραφές δηµοσιογράφων και δικαστικών, αλλά και εκατοντάδες χυδαίες διαδικτυακές αναρτήσεις.

Το επεισόδιο, ωστόσο, µε τη Μαρία Συρεγγέλα αποτελεί µια ειδική περίπτωση, καθώς άπτεται ενός τοµέα για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, αυτού των σεξιστικών φαινοµένων, δεδοµένου ότι το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κόπτεται για την ισότητα και τον έµφυλο ρατσισµό. Στην πράξη, βέβαια, ούτε µία από τις γυναίκες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε «µισή κουβέντα» για τον... πολλάκις προσβλητικό λόγο του βουλευτή Χανίων, ούτε και όταν είδαν τον βίντεο µε τον κ. Πολάκη να ζητεί από τη συνάδελφό του να κάνει καµιά δουλειά.

Εξάλλου, πέρα από τον Π. Πολάκη, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στελεχών του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης που έχουν χρησιµοποιήσει πρακτικές «δολοφονίας χαρακτήρων», λασπολογίας και συχνά να εξαπολύουν έµφυλες επιθέσεις εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων. Από τον «σεξισµό της Αριστεράς», άλλωστε, δεν εξαιρέθηκε ούτε η Εφη Αχτσιόγλου όταν διεκδικούσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, µε λογαριασµό στο Facebook που στο παρελθόν υποστήριζε σθεναρά τον Αλ. Τσίπρα να αναδηµοσιεύει υποτιµητικό σκίτσο για την πολιτικό. «∆υστυχώς, ο σεξισµός υπάρχει παντού, ακόµα και µέσα στην Αριστερά», διαπίστωσε τότε η κ. Αχτσιόγλου µε αφορµή την επίθεση σε βάρος της.


Εικόνες και σχόλια ντροπής

Ντροπιαστική ήταν η εικόνα του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεµένου να αρπάζει από τα χέρια της βουλευτού της Ν.∆. Αννας Καραµανλή στον τηλεοπτικό αέρα µια φωτογραφία που απεικόνιζε τον τότε αρχηγό Αλέξη Τσίπρα. Το εν λόγω βίντεο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ η σεξιστική επίθεση, που έφτασε στα όρια της άσκησης σωµατικής βίας κατά της Νεοδηµοκράτισσας βουλευτού, συνοδεύτηκε από τις φωνασκίες του σηµερινού στελέχους της Νέας Αριστεράς, ο οποίος στη συνέχεια απολογήθηκε για την κίνησή του στη συνάδελφό του, µε την κ. Καραµανλή να αποδέχεται τη «συγγνώµη» του.

Και πάµε στο 2022 και στη δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου για την 48η επέτειο Αποκατάστασης της ∆ηµοκρατίας, όπου στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης ο µουσικός της Συµφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ συγκέντρωσε ποικίλα σχόλια για την αµφίεσή του µε βερµούδα και σαγιονάρες. Η σηµερινή βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα, θέλοντας να υπερασπιστεί τον µουσικό που είχε προσέλθει στους κήπους του Μεγάρου πριν από την έναρξη της δεξίωσης, είχε προχωρήσει τότε σε έναν τουλάχιστον ατυχή σχολιασµό για την αµφίεση της πρώην ευρωβουλευτού της Νέας ∆ηµοκρατίας Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου, παραλληλίζοντάς τη µε την Τζούλια Ρόµπερτς, ως πρωταγωνίστρια της ταινίας «Pretty Woman», όπου υποδυόταν µια πόρνη. Νωρίτερα είχε σχολιάσει και πάλι στην προσωπική της σελίδα για την κ. Ασηµακοπούλου: «Ευρωβουλεύτρια της Ν.∆. ντυµένη παραλιακή πίστα των ’80s».

Στην πιο πρόσφατη ιστορία, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο στόχαστρο τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη, σε µια µακροσκελή ανάρτηση, που ξεκινούσε: «Tο λάθος του Τάιλερ είναι ότι δε γεννήθηκε Μαρέβα...» σε ένα κείµενο γεµάτο αιχµές για την επιχειρηµατική δραστηριότητα και το «πόθεν έσχες» της συζύγου του πρωθυπουργού, τονίζοντας µεταξύ άλλων για τον σύζυγο του Στέφανου Κασσελάκη ότι «δεν κάνει τίποτα παράνοµο, τίποτα ύποπτο», δηµιουργώντας την εντύπωση στον αναγνώστη µέσω της εν λόγω σύγκρισης πως η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει. Η Μαρέβα Γκραµπόφσκι-Μητσοτάκη κατέφυγε στη ∆ικαιοσύνη εναντίον της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το θέµα παρενέβη ο Κυρ. Μητσοτάκης, «όχι ως πρωθυπουργός, αλλά ως σύζυγος», επισηµαίνοντας ότι από την ηµέρα της εκλογής του στην προεδρία της Ν.∆. η σύζυγός του στοχοποιήθηκε βάναυσα, δηλώνοντας ότι στο δικαστήριο ως µάρτυρας θα είναι παρών και ο ίδιος.

Ακραία σεξιστικές επιθέσεις έχει δεχθεί κατά καιρούς η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Μαρία Σάκκαρη, µε τα χυδαία σχόλια σε βάρος της να επικεντρώνονται στη σχέση της µε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Ελεφάντη είχε γράψει στο Twitter: «Ζούµε στη χώρα που για να σε δείχνει η ΕΡΤ πρέπει να έχεις γκόµενο τον γιο του πρωθυπουργού!», αναφερόµενη στην κορυφαία τενίστρια.

Από τις γυναίκες της πολιτικής ζωής που έχουν δεχθεί έντονη κριτική είναι η νυν υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, ωστόσο δεν ήταν λίγες οι φορές που η υπουργός δέχθηκε σεξιστικά σχόλια για την εµφάνιση και το ντύσιµό της, συχνά και από τα «τρολ» του ∆ιαδικτύου. Εµβληµατικότερο παράδειγµα αθλιότητας κατά της Ν. Κεραµέως ήταν η απρεπής δήλωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την κ. Κεραµέως «Πισπιρίγκου της Παιδείας», σε ένα ρεσιτάλ τοξικότητας και µισογυνισµού στο Tik Tok. Ο ίδιος βέβαια απέσυρε το χυδαίο σχόλιο και απολογήθηκε στην τότε υπουργό Παιδείας.


* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής