Από τότε που το Καλλιμάρμαρο έγινε ο πυρήνας της αθλητικής γης, αναβιώνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκεί όπου γεννήθηκαν, με ένα όνομα που αναδεικνύει κιόλας τον μύθο μέσα από τη βάσανο μιας κίνησης η οποία (είναι νομοτελειακό ότι) θα γίνει επίπονη, έχουν παρέλθει 28 διοργανώσεις.

Οι πέντε κύκλοι συμβολίζουν την παγκοσμιότητα του Ολυμπιακού Κινήματος και το στάδιο είναι ο φυσικός χώρος τους. Εφτασε η ώρα, όμως, που το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Κυριολεκτικά. Ο Σηκουάνας, οι αναθυμιάσεις του οποίου έχουν σηκώσει πλείστη συζήτηση, στον βαθμό που η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Μαρί Ινταλγκό, κολύμπησε σε αυτόν προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι είναι όλα εντάξει και καθαρά, θα φιλοξενήσει την τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η βαρκάδα στον Σηκουάνα δεν θα έχει βαρκάρηδες, αλλά αθλητές, που δικαίωμά τους θα είναι να παίζουν στο κεφάλι τους την ξεχωριστή φωνή του Σαρλ Αζναβούρ και να φαντάζονται τον Χένρι Μίλερ και άλλους πνευματικούς πρόσφυγες να περιδιαβάζουν κοιτάζοντας τον ποταμό και ψάχνοντας ένα θαύμα που θα λύτρωνε πρωτίστως την ψυχή τους.

Το Παρίσι, εξάλλου, έχει χρέος, με ολίγη από τη στερεότυπη έπαρση που καθιστά τους κατοίκους του απογόνους τουλάχιστον του Βολταίρου, να φέρει έναν αισθητικό αθλητικό διαφωτισμό στους 10.500 αθλητές που θα διανύσουν τα 6 χιλιόμετρα τα οποία θα τους βγάλουν στο Τροκαντερό. Και από πού δεν θα περάσουν, ενώ θα έχουν φύγει από τη γέφυρα Αουστερλιτς! Από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, τον Πύργο του Αϊφελ, γέφυρες και πύλες, όπως οι Πον ντεζ Αρ και Πον Νεφ, αλλά και πολλά άλλα σημεία για τα οποία η πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι πασίγνωστη. Περί τους 300.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι που θα παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς την τελετή. Εξ αυτών, οι 222.000 θα έχουν δωρεάν προσκλήσεις, ενώ οι 104.000 θα αγοράσουν, αν δεν το έχουν κάνει κιόλας, ένα εισιτήριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας από τους πλέον των 100 αρχηγούς κρατών που θα βρίσκονται στην τελετή έναρξης. Μάλιστα, το πλάνο του πρωθυπουργού της Ελλάδας είναι να παραμείνει ακόμα δύο μέρες, προκειμένου να παρακολουθήσει παιχνίδια τένις στο συγκρότημα που φιλοξενεί το Roland Garros, άρα να δει και τις αναμετρήσεις του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη, κατά μόνας ή και μαζί, μια και οι πιθανότητες να πάρουν μέρος στο μικτό διπλό είναι αυξημένες.

Απεργίες

Φυσικά, η πόλη θα διαμορφωθεί καταλλήλως όσο πλησιάζουν οι ώρες για την τελετή έναρξης. Δρόμοι θα κλείσουν, ενώ κάτοικοι και περίοικοι θα πρέπει να διαθέτουν κωδικό QR για να πλησιάζουν στην περιοχή, καθώς, εκτός όλων των άλλων, η ασφάλεια θα απαγορεύει οποιαδήποτε προσέγγιση στους περίεργους.

Η αστυνομική δύναμη θα ανέρχεται σε 45.000 όργανα της τάξης, που θα καλύπτουν όλη την ακτίνα των έξι χιλιομέτρων, διάσπαρτοι θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ drones θα περιβλέπουν την περιοχή. Οι διοργανωτές έχουν αναφέρει ότι δεν έχουν δεχθεί απειλές για τρομοκρατική επίθεση στην τελετή έναρξης, παρ’ όλα αυτά έχουν σημειωθεί συλλήψεις, με τελευταία ενός 18χρονου που ανήκει στο νεοναζιστικό κίνημα και θεωρείτο ύποπτος για επιθέσεις.

Πρόβλημα, πάντως, μπορεί να αποδειχθεί η απεργία με την οποία απειλούν καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης. Από τους 3.000 που προσλήφθηκαν, προκειμένου να καταστήσουν αληθή την υπόσχεση των διοργανωτών πως δεν θα υπάρχει σημείο όπου δεν θα γίνονται μουσικοχορευτικές παραστάσεις και ακροβατικά, περίπου 300 πνέουν μένεα για τις συνθήκες πρόσληψής τους, τις οποίες θεωρούν «επαίσχυντες», καθώς, όπως ανέφερε μέλος της Ενωσης των Καλλιτεχνών της Γαλλίας, προσλήφθηκαν «χωρίς αποζημίωση ή χωρίς να γνωρίζουν το ποσό της μεταβίβασης των συγγενικών δικαιωμάτων».

Ιδια είναι και η προειδοποίηση των ιδιωτικών σεκιούριτι, οι οποίοι απαιτούν συναντήσεις με εταιρείες για την αύξηση της αποζημίωσής τους. Η Ελλάδα θα περάσει πρώτη, με σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ενώ θα ακολουθήσει η προσφυγική Ολυμπιακή ομάδα.

Συνολικά οι χώρες που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση θα είναι 207, ενώ τη βαρκάδα θα κλείσει η οικοδέσποινα Γαλλία, που θα δώσει το έναυσμα για την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπενθυμίζεται ότι, ως είθισται, το ποδοσφαιρικό τουρνουά θα αρχίσει στις 24 Ιουλίου, ενώ ο πρώτος Ελληνας αθλητής που θα αγωνιστεί θα είναι ο κωπηλάτης και χρυσός Ολυμπιονίκης στο Τόκιο, Στέφανος Ντούσκος, στο σκιφ.

* Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 20 Ιουλίου