Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας ∆ηµοκρατίας Νίκος Ρωμανός µιλάει στην «Αλλη όψη» της «Κυριακάτικης Απογευµατινής» για όλα: την επαγγελµατική του πορεία, την οικογένειά του και τη συνάντηση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναφέρεται επίσης στις δυσκολίες που πέρασε µε τη σύζυγό του, αλλά και σε όσα τον αγχώνουν ως πατέρα.

Εχετε κάνει µεγάλη διαδροµή στη ζωή σας. Θα µπορούσε κάποιος να σας χαρακτηρίσει ανήσυχο πνεύµα. Μάρκετινγκ, social media, Ψυχολογία, επιχειρείν και πολιτική. Αν έπρεπε να διαλέξετε ένα, ποιο θα ήταν αυτό; Τι σας γεµίζει περισσότερο; 

Η αλήθεια είναι ότι έκανα στροφή 180 µοιρών στη ζωή µου ασχολούµενος µε την πολιτική. Από την άλλη, στην πολιτική βοηθούν πολύ και οι γνώσεις Ψυχολογίας και όλη η προηγούµενη εµπειρία µου από το µάρκετινγκ, την επικοινωνία. Οταν ξεκίνησα να αρθρογραφώ τακτικά, το 2015, και να σχολιάζω την πολιτική επικαιρότητα στα social media, ουσιαστικά η αφορµή ήταν αυτά που έβλεπα γύρω µου. Η επέλαση του λαϊκισµού, που ένιωθα ότι θα καταστρέψει θυσίες ετών, οι οποίες είχαν αρχίσει να αποδίδουν.

Εβλεπα στους πελάτες και τους συνεργάτες µου τότε, αλλά και στους φίλους, στον οικογενειακό και κοινωνικό µου περίγυρο, αυτό που έχουµε συνηθίσει να αποκαλούµε «σιωπηρή πλειοψηφία». Ανθρώπους που ήθελαν η χώρα να γυρίσει σελίδα, να διορθώσει παθογένειες δεκαετιών, να προχωρήσει µπροστά, αφήνοντας πίσω τον διχασµό και την τοξικότητα.

romanos_apogevmatini__5_


Και ένιωσα την ανάγκη όλα αυτά να τα εκφράσω, να τα πω λίγο πιο δυνατά από ό,τι λέγονται σε µια παρέα ή σε ένα τραπέζι και, τελικά, από τη στιγµή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε τίµησε δίνοντάς µου την ευκαιρία να µπω στον στίβο, στη µάχη, στο γήπεδο, να αφήσω την ασφάλεια της κερκίδας και να δω πώς όσα υποστήριζα µπορούσαν να υπηρετηθούν στην πράξη. Νοµίζω, λοιπόν, ότι η πολιτική είναι ακριβώς αυτό: ένας στίβος, όπου πρέπει να µπαίνουν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται, ο καθένας µε τις δικές του ιδέες και εµπειρίες, µε τις δικές του γνώσεις, µε τη δική του διαδροµή, µε τα δικά του χαρακτηριστικά και βιώµατα, µε στόχο µέσω της σκληρής δουλειάς όλα αυτά να µετουσιώνονται σε πράξη, σε πολιτικές, σε προσπάθεια για τη βελτίωση της καθηµερινότητας. Εποµένως, για να µη φύγω από τον πυρήνα του ερωτήµατος, επιλέγω την πολιτική. Περισσότερο από όλα µε γεµίζει η πολιτική.

Γιατί η πολιτική τα εµπεριέχει όλα και είναι ό,τι πιο δηµιουργικό και χρήσιµο µπορεί να κάνει κανείς. Και ο µόνος τρόπος να πολεµήσουµε την απαξίωση της πολιτικής, την αποστροφή των νέων και την αποχή είναι η συµµετοχή µας σε αυτήν. Οσο περισσότερες ενστάσεις έχει κανείς, όσο περισσότερα κακώς κείµενα τον ενοχλούν, όσο περισσότερα πράγµατα θα ήθελε να δει να αλλάζουν, τόσο περισσότερο οφείλει να συµµετέχει. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δίνει απλόχερα ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους -και δεν εννοώ µόνο νέους στην ηλικία, αλλά κυρίως νέους στην πολιτική- να συµµετέχουν και να προσφέρουν.

Η πολιτική και η συνάντηση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πώς προέκυψαν;

Ολα ξεκίνησαν µέσω της έντονης δραστηριότητάς µου στα social media, λίγο πριν ο κ. Τσίπρας ρίξει (µέσω της µη εκλογής Προέδρου της ∆ηµοκρατίας) την κυβέρνηση Σαµαρά. Τότε άρχισα να γράφω στο Τwitter και εν συνεχεία να αρθρογραφώ. Κάπου εκεί ήρθε η συνάντηση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που µου έκανε την τιµή στις αρχές του 2017 να µε ορίσει αναπληρωτή γραµµατέα Στρατηγικού Σχεδιασµού του κόµµατος.

romanos_apogevmatini__3_
Τον Οκτώβριο του 2017, µόλις λίγες εβδοµάδες µετά τη γέννηση των δίδυµων παιδιών µου, ορίστηκα αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.∆. Στις εκλογές του 2019 είχα την τιµή να είµαι υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθηνών, όπου µε τίµησαν µε την ψήφο τους 13.000 συµπολίτες µας. Αµέσως µετά ορίστηκα διευθυντής Γραφείου Τύπου του κόµµατος, ενώ εδώ και περίπου έναν χρόνο έχω την τιµή να είµαι εκπρόσωπος Τύπου της Νέας ∆ηµοκρατίας. Οφείλω, µε την ευκαιρία, να ευχαριστήσω για ακόµα µία φορά τον πρωθυπουργό για την εµπιστοσύνη του στο πρόσωπό µου όλα αυτά τα χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια που είστε δίπλα του, τι έχετε αποκοµίσει από εκείνον;

Θαυµάζω την ικανότητά του να συνθέτει και να εµπνέει, καθώς και τη σηµασία που δίνει στη βαθιά και ουσιαστική γνώση κάθε θέµατος, στα στοιχεία
και τα δεδοµένα. Φυσικά, όλα τα παραπάνω και η δηµιουργική αξιοποίησή τους συνδέονται µε την εργατικότητα και την πειθαρχία. ∆εν θέλω να επεκταθώ σε χαρακτηριστικά και στοιχεία που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουµε, καθότι αποτυπώνονται και στη δηµόσια εικόνα του.

Θα πω µόνο για τη φαντασία και το χιούµορ, που νοµίζω ότι είναι από αυτά που δεν φαίνονται. Θεωρώ ότι είναι πολύ σηµαντικά για κάθε άνθρωπο, αλλά κυρίως για έναν πολιτικό. Η φαντασία µεταφράζεται σε out of the box thinking, που είναι ένα από τα πιο σηµαντικά εργαλεία για την παραγωγή και την άσκηση πολιτικής. Ενώ το χιούµορ σε βοηθάει να µην ιδρυµατοποιείσαι, να µην παίρνεις τα γύρω γύρω της πολιτικής πιο σοβαρά από όσο πρέπει και, άρα, να µη χάνεις την ουσία και το πραγµατικό µέγεθος των πραγµάτων, βοηθώντας σε τελικά να µένεις γειωµένος.

Παράλληλα µε την πολιτική, δραστηριοποιείστε επαγγελµατικά στον χώρο της εστίασης. Σας βοηθάει η ενασχόληση µε τον κλάδο αυτόν να αντιλαµβάνεστε τις δυσκολίες ενός ελεύθερου επαγγελµατία, κάνοντας τις δικές σας προτάσεις στο κυβερνητικό επιτελείο για ζητήµατα όπως η εύρεση προσωπικού και η υψηλή φορολόγηση;

Η ενασχόλησή µου µε την εστίαση, ηυπερφορολόγηση και η στοχοποίηση του επιχειρείν και των µικροµεσαίων που βίωσα επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που µε οδήγησαν να ασχοληθώ µε την πολιτική. Και είµαι υπερήφανος που υπηρετώ έναν πρωθυπουργό και ένα κόµµα που µείωσε 50 φόρους, µείωσε τους φόρους στις επιχειρήσεις, µείωσε στο µισό την προκαταβολή φόρου, µείωσε τους φόρους στην εργασία, µείωσε τους φόρους στα ακίνητα και µείωσε µια σειρά έµµεσων φόρων.

Ενώ, παράλληλα, κατάφερε να µονιµοποιήσει και πολλές από τις έκτακτες µειώσεις που έγιναν λόγω COVID, όπως τη µείωση στον καφέ take away και delivery, που αφορά την εστίαση. Αυτός είναι ο πυρήνας της ιδεολογίας µας. Αυτή είναι η στρατηγική µας.

Αυτή την πολιτική υπηρετούµε, διαχειριζόµενοι παράλληλα µεγάλες εξωγενείς κρίσεις, εν µέσω των οποίων κρατήσαµε όρθιες τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Το να είσαι µέσα στην αγορά βοηθάει στο να µην ιδρυµατοποιείσαι. Βοηθάει στο να είσαι ακόµα πιο χρήσιµος στo πλαίσιo της συλλογικής προσπάθειας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έχετε δηµιουργήσει µια πολύ όµορφη οικογένεια. Με τη σύζυγό σας πώς γνωριστήκατε;

Hρθε ως πελάτισσα στο µαγαζί, αργά το βράδυ λίγο πριν από το κλείσιµο. Κέρασα σφηνάκια. Eκατσα τελικά µε
την παρέα της και κάπως έτσι ξεκίνησε µια διαδροµή που µας βρίσκει σήµερα παντρεµένους, µε δύο αξιολάτρευτα παιδιά.

∆υσκολίες έχετε περάσει µαζί;

Κάθε κοινή πορεία ζωής έχει αδιαµφισβήτητα και δύσκολες στιγµές. Το ζήτηµα είναι να υπάρχει ευελιξία, ουσιαστική επικοινωνία και συναντίληψη ακόµα και σε αυτά στα οποία µπορεί οι οπτικές να είναι διαφορετικές. ∆ηλαδή, να συµφωνείς ότι διαφωνείς, να ακούς, να σέβεσαι και να καταλαβαίνεις την άποψη ή την επιλογή του άλλου, είτε είναι η γυναίκα σου είτε τα παιδιά σου. Και να τον στηρίζεις άνευ όρων. Αυτό, εξάλλου, είναι και η αγάπη.

Τα δίδυµα προλαβαίνετε να τα βλέπετε µέσα στην ηµέρα; Προσπαθείτε να περνάτε χρόνο µαζί;

Για να είµαι ειλικρινής, ο κανόνας δυστυχώς είναι να τα βλέπω κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Τις καθηµερινές το πρωί που φεύγω από το σπίτι συνήθως κοιµούνται ακόµη και το βράδυ που επιστρέφω έχουν ήδη κοιµηθεί. Η αλήθεια είναι ότι αυτό µε πληγώνει και προσπαθώ να ξεκλέβω χρόνο όποτε µπορώ και τουλάχιστον να τους αφιερώνω όσο µπορώ τα Σαββατοκύριακα. Ο στόχος µου είναι αυτός ο λίγος χρόνος, που σίγουρα δεν αναπληρώνεται, να είναι τουλάχιστον ποιοτικός και δηµιουργικός.

Είστε πιο κοντά µε την κόρη σας ή τον γιο σας;

Ωραία ερώτηση. Είναι τόσο διαφορετικοί. Αλληλοσυµπληρώνονται τόσο πολύ. Και τους λατρεύω τόσο που, όσο κοινότοπο κι αν ακουστεί, δεν µπορώ να τους ξεχωρίσω ή να τους βάλω σε κανενός είδους ζυγαριά. Αλλαξε ο χαρακτήρας σας µετά τον ερχοµό των παιδιών; Νοµίζω πως ναι. Εγινα πιο υπεύθυνος και παίρνω πολλά πράγµατα πολύ πιο σοβαρά. Νοµίζω ότι έχω γίνει και πολύ πιο ευσυγκίνητος.
romanos_apogevmatini__1_
romanos_apogevmatini__2_

Σας αγχώνουν, ως µπαµπά που µεγαλώνει κόρη, όλα αυτά τα φαινόµενα έµφυλης βίας που βλέπουµε 
να συµβαίνουν γύρω µας; Ακόµα και οι λεκτικές επιθέσεις, όπως αυτή, για παράδειγµα, του κυρίου Πολάκη στην κυρία Συρεγγέλα;

Με αγχώνει γενικά η αποµόνωση, η επιθετικότητα που περνάει υπόγεια ως µόδα και κανονικότητα και το πολύ χαµηλό attention span των παιδιών. Και φοβάµαι ότι αυτά τα τρία συνδέονται µεταξύ τους. Πλέον, τα παιδιά από πολύ µικρή ηλικία είναι εθισµένα στο κινητό. Βλέπουν βιντεάκια µάξιµουµ του ενός λεπτού και όλα τα καλλιτεχνικά, µουσικά και οπτικοακουστικά ερεθίσµατα που έχουν είναι υπερβολικά γρήγορα και έντονα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ωραιοποιούν και κανονικοποιούν υπόγεια τη βία, λεκτική ή και σωµατική. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η τραπ µουσική, viral βιντεάκια στο TikTok κ.λπ. Με αποτέλεσµα τα παιδιά από πολύ µικρή ηλικία να εθίζονται στην ευκολία, την ταχύτητα και την ένταση των ερεθισµάτων και να µην αξιοποιούν, να µη «γυµνάζουν» την αναλυτική τους ικανότητα, την κριτική σκέψη, το µέτρο κ.λπ.

Οι επιθέσεις που έχετε δεχτεί κατά καιρούς σάς επηρεάζουν; Επηρεάζουν την οικογένειά σας;

Επιθέσεις λεκτικές, στα social media και ενίοτε και στα ΜΜΕ, δέχοµαι σχεδόν καθηµερινά. Προσωπικά, δεν επηρεάζοµαι. Το έχω αποδεχτεί. Το έχω συνηθίσει. Οταν, όµως, κάτι αντίστοιχο γίνει στον δρόµο, ενώ είσαι µε την οικογένειά σου, ή όταν είχαν φτάσει στο σηµείο να βάλουν γκαζάκια στο µαγαζί και να βγάλουν προκήρυξη για µένα, εκεί τα πράγµατα αλλάζουν. Οσο κι αν δεν επηρεαστώ εγώ, δυστυχώς θα επηρεαστεί αναπόφευκτα η οικογένειά µου.

Ο Νίκος Ρωµανός, όταν βγάζει το κοστούµι της πολιτικής, πώς είναι; Τι αγαπά και τι µισεί;

Οταν βγάζω το κοστούµι, συνήθως θα ντύσιµο επιτρέπει η κάθε περίσταση. Συνήθως είµαι ευδιάθετος και ήρεµος. ∆ύσκολα χάνω την ψυχραιµία µου γενικά. Αγαπώ το χιούµορ και µισώ την (τοξική) ένταση και την κακοπροαίρετη στάση στα πράγµατα και στη ζωή.

Πώς σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Παίζω µε τα παιδιά, συζητάµε και κάνουµε δραστηριότητες µαζί, βγαίνω για φαγητό µε τη σύζυγο, τα παιδιά ή παρέα, παίζω µουσική και κάνω γυµναστική. Το µόνο σταθερό στο πρόγραµµα όµως είναι το πρώτο.

Είµαστε στην καρδιά του καλοκαιριού! Εχουν στο µπει στο πρόγραµµα οι διακοπές µε τα παιδιά; Εχουν µπει, αλλά, όπως πάντα, θα είναι ολιγοήµερες και τις κλείνουµε τελευταία στιγµή. Νοµίζω ότι φέτος σπάσαµε κάθε ρεκόρ. Ούτε το µέρος δεν έχουµε αποφασίσει ακόµη. ∆εν συζητάω για κρατήσεις κ.λπ...

romanos_apogevmatini__4_
Αγαπηµένο µέρος για ξεκούραση;
Το πιάνο µου. Εκεί «αδειάζω». Εκεί ξεκουράζοµαι και επαναφορτίζοµαι ψυχολογικά. Οποτε προλαβαίνω.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής»