Ένα βήμα πριν από τη διάσπαση έφτασε την περασμένη Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα στελέχη της μειοψηφίας πήγαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με άγριες διαθέσεις και αποφασισμένα να θέσουν μετ’ επιτάσεως το θέμα των «μαύρων» ταμείων που είχε αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης πως υπήρχαν επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σχολίασε στα «Π» κορυφαίο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, έκανε μια εντυπωσιακή «κωλοτούμπα» και ουσιαστικά πήρε πίσω όσα είχε καταγγείλει.

Στην πραγματικότητα, η στροφή αυτή του κ. Κασσελάκη κάπως κόπασε τις αντιδράσεις των στελεχών της μειοψηφίας, παρότι, όπως σιγοψιθυρίζουν, ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουροι με τον πρόεδρό τους.

Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο πλευρές κέρδισαν χρόνο και διαφαίνεται ότι ο Σεπτέμβριος, όταν και θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, θα είναι ο μήνας που θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και, πολύ περισσότερο, για το αν το κόμμα θα πάει σε νέα διάσπαση. Η εσωκομματική αντιπολίτευση επί της ουσίας περιμένει τις προσεχείς εβδομάδες να δει τις επιλογές που θα κάνει ο κ. Κασσελάκης σε σχέση με τα ζητήματα της πολιτικής λειτουργίας, του πολιτικού λόγου, αλλά και του τρόπου που θα εκλεγούν τα όργανα.

Οι ανακοινώσεις που έκανε στην Κ.Ε. τούς προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία, καθώς θεωρούν ότι ρευστοποιεί το κόμμα και ακυρώνει στην πράξη τα όργανα. Εξίσου ανησυχητικά ήταν για τα στελέχη της αντιπολίτευσης όσα έγιναν με τον κ. Πολάκη και τα όσα σεξιστικά εκστόμισε κατά της γραμματέως της Ν.Δ., Μαρίας Συρεγγέλα.

Η μειοψηφία απαίτησε να αποδοκιμαστεί ο κ. Πολάκης και να μην αρκεστεί το κόμμα στην τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Κασσελάκη με την κ. Συρεγγέλα και στη συγγνώμη που της ζήτησε, κάτι που τελικά δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία. Αυτό, ωστόσο, που τους προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το γεγονός ότι ο αψύς Σφακιανός, παρά τη συγγνώμη του κ. Κασσελάκη, δεν πήρε πίσω τίποτα από όσα είχε δηλώσει και επέμεινε στη θέση του. Διαβλέπουν, δηλαδή, ότι υπάρχει ένα ρήγμα μεταξύ της ηγεσίας και του βουλευτή Χανίων, το οποίο κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει.

Πόσω μάλλον όταν διάβασαν την ανάρτηση που έκανε ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης και πρόσωπο που παίζει ρόλο στην κομματική καθημερινότητα: «Να είμαστε αντικειμενικοί: Τη “συγγνώμη” Κασσελάκη τού την επέστρεψε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας μαζικά Πολάκη. Του στέλνει σαφές μήνυμα: Αν θέλεις να κάνεις ενοχική αντιπολίτευση τύπου Τσίπρα 2010-2023, πες μας να φύγουμε». Πάντως, είναι προφανές ότι έπειτα από πολλούς μήνες τα στελέχη που βρίσκονται απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον ενοποιηθεί σε ένα μπλοκ.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι προσβλητικές αναφορές Κασσελάκη στο πρόσωπο του Α. Τσίπρα. Ο τελευταίος έστειλε με τον δικό του τρόπο ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο στον κ. Κασσελάκη, πως, αν δεν πάρει πίσω τις προσβολές περί «μαύρων» χρημάτων, θα σηκώσει το καπάκι της σύγκρουσης. Καρπός του συντονισμού ήταν το κείμενο των «87», το οποίο συνυπέγραψαν και επτά βουλευτές, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργοποίηση κάποιων κομματικών δυνάμεων γύρω από την πλευρά της μειοψηφίας Οι «87» επιδιώκουν να λειτουργούν με στοιχειώδεις κανόνες συνωμοτικότητας, γι' αυτό και προσπάθησαν να κρατήσουν μυστική τη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Α. Τσίπρα πριν από δύο εβδομάδες και την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Καρφί».

Στη μυστική σύσκεψη, εκτός του πρώην πρωθυπουργού, πήραν μέρος οι Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Χρήστος Σπίρτζης, Γιώργος Βασιλειάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Διονύσης Καλαματιανός, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποφασίσει με τον δικό του τρόπο να μετέχει στις εσωτερικές διεργασίες, ενώ όλες οι κινήσεις γίνονται υπό την καθοδήγησή του.

Καλά διασταυρωμένες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας δεν είναι διόλου αισιόδοξος για τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυσικά θεωρεί πως η υπάρχουσα κατάσταση μπορεί να αλλάξει στο καταστατικό Συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο. Γνώστες της κομματικής γεωγραφίας υπάρχει καμία πιθανότητα να αλλάξουν οι κομματικοί συσχετισμοί προς όφελος των «87». Τα προαναφερθέντα δηλούν ότι είναι θέμα χρόνου οι «87» να πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις, υπό τις ευλογίες του Αλ. Τσίπρα. 

Περί διαγραφής

Την ίδια ώρα, ανεξάρτητα από την (όψιμη;) αλλαγή στάσης του Σ. Κασσελάκη, η κατάσταση είναι οριακή και αρκεί μια σπίθα για να ανάψει το φιτίλι της σύγκρουσης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η «σπίθα» ακούει στο όνομα Χρ. Σπίρτζης.

Στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου επικρέμαται εδώ και αρκετές εβδομάδες το ζήτημα της διαγραφής του πρώην υπουργού και κορυφαίου στελέχους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι μερικές δεκάδες κομματικά μέλη με επιστολή τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν απαίτησαν τη διαγραφή του πρώην υπουργού, θεωρώντας πως υπονομεύει τον κ. Κασσελάκη. Πρόσωπο που γνωρίζει τις διαθέσεις της μειοψηφίας ανέφερε στα «Π» πως αποτελεί casus belli το ενδεχόμενο της διαγραφής του κ. Σπίρτζη. Ισως, δηλαδή, η διαγραφή του να αποτελέσει το ιδανικό πρόσχημα για ένα διαζύγιο, που είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί.


Προάγγελος εξελίξεων

Τις διαδικασίες της διάσπασης φαίνεται πως επιτείνει και η παραίτηση-βόμβα του Γιάννη Δραγασάκη. Το ιστορικό στέλεχος περιέγραψε σε σχετική επιστολή του με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας νέου αριστερού φορέα.

Η παραίτηση Δραγασάκη δημιούργησε μεγάλη αμηχανία στην Κουμουνδούρου, καθώς θεωρήθηκε προάγγελος εξελίξεων. Αίσθηση προκάλεσαν σε κάθε περίπτωσητα επίσημα σχόλια του κόμματος, δεδομένου ότι δεν επέδειξαν ούτε τον στοιχειώδη σεβασμό απέναντι σε ένα στέλεχος που έχει ταυτίσει τη ζωή του με την Αριστερά και το κόμμα. Ενδεικτικό, πάντως, της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης και ο Ευάγγελος Αντώναρος έκαναν πανηγυρικά σχόλια στα social media για την απόφαση Δραγασάκη να φύγει από το κόμμα. Στον αντίποδα, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Κώστας Ζαχαριάδηςδεν έκρυψαν την πικρία τους, ενώ ηχηρή παρέμβαση έκανε («Εφ. Συν.») ο Θανάσης Καρτερός.

Ο εξ απορρήτων του Αλ. Τσίπρα επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Κασσελάκη με απολύτως απαξιωτικά σχόλια. Ταυτόχρονα, στις τελευταίες παρεμβάσεις του ο κ. Καρτερός φαίνεται να είναι από αυτούς που πιέζουν τους «87» για αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου ότι ο πολύπειρος δημοσιογράφος λειτουργεί σε απόλυτη συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα, είναι σαφές πως με τον τρόπο του περνάει τα μηνύματα που θέλει ο πρώην πρωθυπουργός.


* Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 20 Ιουλίου