Ιδιαίτερα συµβολικό χαρακτήρα θα έχει η σηµερινή δεξίωση στην Ηρώδου Αττικού για τη συµπλήρωση µισού αιώνα από την αποκατάσταση της Δηµοκρατίας στη χώρα µας. Η συνύπαρξη όλων των πολιτικών αρχηγών περίπου έναν µήνα µετά τις ευρωεκλογές προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως σχετικά µε το τι θα συζητήσουν µεταξύ τους, ενώ για τον Στέφανο Κασσελάκη θα είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στον προεδρικό κήπο ως αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

*Διαβάστε ακόμα: Σακελλαροπούλου: Θα κάνω το καθήκον μου έως τη λήξη της θητείας μου, άλλα θεσμικά όργανα αποφασίζουν για το πρόσωπο του Προέδρου


Μεγαλύτερο όµως ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα υπόλοιπα πρόσωπα που έχουν προσκληθεί από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η δεξίωση φέτος θα πραγµατοποιηθεί παρουσία δηµάρχων ακριτικών και µαρτυρικών περιοχών, πληµµυροπαθών από τη Θεσσαλία, πολιτών που συµµετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο, των γονέων της Εριέττας, του µοναδικού από τα 57 θύµατα της τραγωδίας των Τεµπών που δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του, καθώς και εγκαυµατιών και συγγενών θυµάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Στους καλεσµένους περιλαµβάνονται επίσης διακεκριµένοι αθλητές και αρχηγοί οµάδων που κατέκτησαν ευρωπαϊκά τρόπαια, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, άνθρωποι από τον χώρο των Γραµµάτων και των Τεχνών, Έλληνες που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό για την επιστηµονική τους έρευνα, αλλά και απλοί πολίτες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους προς τον συνάνθρωπο και συγκίνησαν µε τις πράξεις τους ολόκληρη τη χώρα.

Πρόσκληση έχουν λάβει οι δήµαρχοι από την Ορεστιάδα, το ∆ιδυµότειχο, τη Χάλκη, την Κάσο, αλλά και τα Καλάβρυτα. Στον προεδρικό κήπο θα βρεθεί επίσης ο 80χρονος Κώστας Τασσιόπουλος από τη Θεσσαλία, ο οποίος έσωσε ζωές µε τη βάρκα του κατά τη διάρκεια της θεοµηνίας. Στους καλεσµένους περιλαµβάνονται επίσης ο Παναγιώτης και η Σωτηρία Αραµπατζή από το ∆ιδυµότειχο και η Αθηνά Παπαχρήστου από το Μεσολόγγι, συνταξιούχοι που έκαναν σηµαντικές δωρεές σε νοσοκοµεία της περιοχής τους. Στη λίστα των προσκεκληµένων είναι, ακόµη, συγγενείς θυµάτων από τροµοκρατικά χτυπήµατα και συγγενείς πιλότων που έπεσαν στο καθήκον.

Παράλληλα, έχουν προσκληθεί η Εθνική οµάδα ποδοσφαίρου που κέρδισε το Euro 2004 και οι Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης, που το 1987 κέρδισαν µε την Εθνική µας οµάδα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα µπάσκετ. Επίσης, οι αρχηγοί των οµάδων Ολυµπιακού (ποδόσφαιρο) και Παναθηναϊκού (µπάσκετ), οι Ολυµπιονίκες Πύρρος ∆ήµας και Βούλα Πατουλίδου, καθώς και η Βερόνικα Αντετοκούνµπο, µητέρα του Γιάννη Αντετοκούνµπο.

Στη δεξίωση θα παρευρεθούν και άνθρωποι από τον χώρο του Πολιτισµού, οι οποίοι κατά την περίοδο της χούντας εξέφρασαν µε τα έργα τους την εναντίωση στο δικτατορικό καθεστώς και σηµάδεψαν τη Μεταπολίτευση, καθώς και φορείς µε έντονη κοινωνική δράση, όπως εκπρόσωπος της τηλεφωνικής γραµµής SOS 15900, εκπρόσωποι οργανώσεων για τους πρόσφυγες και φοιτητές Ροµά. Στη λίστα των προσκεκληµένων διακρίνεται και η οικογένεια της Ευστρατίας Κατίκα, τα όργανα της οποίας, µετά τον θάνατό της, χάρισαν ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους µας.