Προ των πυλών είναι οι ανακοινώσεις για τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις Γενικές Γραµµατείες της κυβέρνησης, έπειτα από τον ανασχηµατισµό στα πόστα των κυβερνητικών αξιωµατούχων, τον οποίον επεξεργάζεται τον τελευταίο µήνα η στενή οµάδα συνεργατών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κατάλογος που κατάρτισαν οι Άκης Σκέρτσος, Γιώργος Μυλωνάκης και Θανάσης Νέζης, µε τους γενικούς γραµµατείς που φεύγουν και εκείνους που παραµένουν, βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού, από τον οποίον θα δοθεί και το τελικό «ΟΚ». Τα κριτήρια για τις επιλογές των νέων γενικών γραµµατέων και την αποµάκρυνση ορισµένων θα είναι η αποδοτικότητά τους, αλλά και η «ισοβιότητα», µε δεδοµένο ότι ορισµένοι εκ των 63 γενικών γραµµατέων δεν έχουν αλλάξει από την πρώτη κυβερνητική θητεία.

Παράλληλα, σοβαρά υπόψη έχει ληφθεί η σχέση των γενικών γραµµατέων µε τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, καθώς και η ποιότητα της συνεργασίας τους µε τους υπηρεσιακούς παράγοντες, δεδοµένου πως έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες οι προσωπικές σχέσεις επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή κυβερνητικού έργου.

Το Μέγαρο Μαξίµου θέτει στο επίκεντρο των διορθωτικών κινήσεων στις Γενικές Γραµµατείες τη βελτίωση της καθηµερινότητας των πολιτών σε κρίσιµους τοµείς, µε έµφαση στην οικονοµία, στην υγεία, στην ασφάλεια, στην παιδεία, στην εργασία και τη λειτουργία του κράτους. Συνεπώς σε αυτούς τους τοµείς αναµένονται οι προαναγγελθείσες αλλαγές µε στόχο την επίσπευση των µεταρρυθµίσεων αλλά και τον διαρκή στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη για πιο αποδοτικό κυβερνητικό µηχανισµό.

Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη short list για τις αντικαταστάσεις των γενικών γραµµατέων βρίσκονται αρκετά στελέχη προερχόµενα από τη Νέα ∆ηµοκρατία, τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε θέσεις ευθύνης. Κι αυτό σε μια γενικότερη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ενισχυθεί το «γαλάζιο» στοιχείο στην κυβέρνηση, έπειτα και από τη δυσαρέσκεια που έχει εκφραστεί από βουλευτές της ΝΔ για τη μη αξιοποίηση κομματικών και την επιλογή για καίριες θέσεις πολιτικών προσώπων και στελεχών με κεντρώες αναφορές.

*Διαβάστε ακόμα: Κυβέρνηση: Aναμένεται ο "ανασχηµατισµός" γενικών γραµµατέων - Επίκειται νέα παρέμβαση Σαμαρά μετά τη "σύναξη" με βουλευτές της ΝΔ


Η λίστα με τα ονόματα

Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά πιθανό είναι να αξιοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, ενώ εντόνως ακούγονται τα ονόματα των πρώην βουλευτών Γιάννη Μελά, Σάββα Χιονίδη και Χριστόφορου Μπουτσικάκη. Παράλληλα, ισχυρό είναι το σενάριο να αναλάβει γ.γ. στο υπουργείο Εσωτερικών ο παλαιός δήμαρχος Καλλιθέας και έμπειρος αυτοδιοικητικός, Δημήτρης Κάρναβος, ένα από τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται πολύ κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Στο χαρτοφυλάκιο της Παιδείας ενδέχεται να αξιοποιηθεί ο πρώην πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και έχει αντιμετωπίσει επαρκώς κρίσεις που προέκυψαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την περίοδο της πρυτανείας του.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές στο οργανόγραμμα των γενικών γραμματέων αναμένεται να είναι δομικές, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξουν και μετακινήσεις στελεχών που θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, καθώς λαμβάνουν θετική αξιολόγηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναμένεται να «μετακομίσουν» σε άλλα χαρτοφυλάκια.


Αυτοί που φεύγουν από θέσεις γενικών γραμματέων

Τον δρόμο προ την έξοδο από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι παίρνουν μεταξύ των άλλων η Άννα Στρατινάκη, γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων στο υπουργείο Εργασίας, η Ζέφη Δημαδάμα, γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατά καιρούς έχει δεχθεί έντονη κριτική από στελέχη της ΝΔ.

Επιπλέον, συζητείται η αποχώρηση του Άγγελου Δημοσθένους από τη Γ.Γ. Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, της Νίκης Δανδόλου από τη Γ.Γ. Διαχείρισης προγραμμάτων ΕΚΤ του υπουργείου Οικονομικών και του Σωτήρη Αναγνωστόπουλου από τη Γ.Γ. Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης, καθώς και του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνου Αλεξανδρή.

Αλλαγές αναμένονται ακόμη στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τέλος στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή