Ορμητήριο του πλέον σκληρού σκέλους του συνδικάτου του εγκλήματος είχε καταστεί μια μερίδα των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ, με τον διαβόητο «Αρκούδο», τον «Ντένη τον βομβιστή», τον αλβανικής καταγωγής «Μάικ» και έναν ακόμα ομοεθνή του, καταχωρισμένο με πέντε δελτία ταυτότητας και ισάριθμα διαβατήρια (!), να φιγουράρουν στις λίστες των θερμόαιμων, 74 εκ των οποίων συνελήφθησαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην πίσω πλευρά του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας, έπειτα από μεταξύ τους αιματηρά επεισόδια με πυροβολισμούς για τον έλεγχο της «Θύρας 13».

Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε ότι ανάμεσά τους ήταν παλιοί γνώριμοι ή συνεργοί της αποκαλούμενης Greek Mafia, αποφασίστηκε η εξάρθρωση του κυκλώματος, το οποίο αριθμεί 14 μέλη στο κεντρικό του επίπεδο και επιπλέον 28 σε περιφερειακό. Η σοβαρή δουλειά που ξεκίνησε το 2001 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με την πρώτη συντονισμένη καταλογογράφηση 500 εκβιαστών, συνεχίστηκε δέκα χρόνια μετά και εμπλουτίζεται συνεχώς από το 2020, διότι πολλοί έχουν δολοφονηθεί, ενώ καθιστά πιο γρήγορη και αποτελεσματική την παρέμβαση της Αστυνομίας, αναδεικνύοντας μια εξόχως δυσάρεστη παράμετρο, ότι, εκτός από τον βραχίονα της τρομοκρατίας, επικίνδυνοι ποινικοί έχουν διεισδύσει στους «πράσινους» χούλιγκαν, εκτελώντας ακόμα και συμβόλαια θανάτου!

Άλλωστε, από τις εφόδους στα σπίτια και τις «γιάφκες» τους, πέραν των χρηματικών ποσών και των ναρκωτικών, εντοπίστηκαν 14 όπλα, εκατοντάδες σφαίρες και εκρηκτικοί μηχανισμοί, ενώ τους αποδόθηκαν κατηγορίες για 30 αδικήματα (σ.σ.: στην πλειονότητά τους κακουργήματα), τα οποία φέρεται να διέπραξαν σε 78 περιπτώσεις (ληστείες, κλοπές, ξυλοδαρμούς, ναρκωτικά) από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ένας εκ των 14 φέρεται ότι με συνεργούς του διευκόλυνε τη διαφυγή Κροατών χούλιγκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν έπεσε νεκρός στην είσοδο του γηπέδου της ΑΕΚ ο 29χρονος Μιχ. Κατσουρής.

Όσο δε για τον 59χρονο αρχηγό, με το προσωνύμιο «Αρκούδος», συμμετείχε στις ομάδες των πιο γνωστών και εμβληματικών ανθρώπων της νύχτας που δολοφονήθηκαν σταδιακά σε μαφιόζικες ενέδρες θανάτου.

Ως υπαρχηγούς φέρεται να είχε τουλάχιστον άλλους τρεις, με τους οποίους πραγματοποιούσαν εμπρηστικές επιθέσεις -και όχι μόνο στους καταστηματάρχες που δεν υπέκυπταν στους εκβιασμούς και αρνούνταν να πληρώ σουν για την προστασία που τους πουλούσαν. Από τις συνομιλίες τους προέκυψε ότι το με γάλο αφεντικό τους ήταν ο γνωστός και ως «Βαγγέλης» ή «Ζαμπόν», που εκτελέστηκε στο πρατήριο καυσίμων ιδιοκτησίας του, στην πε ριοχή του Νέου Κόσμου, τον περασμένο Ιανουάριο. Ο «Αρκούδος» ελέγχεται για πιθανή διασύνδεσή του με ημεδαπούς σεσημασμένους - τροφίμους φυλακών επί σειρά ετών.


Η αρχή

Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε στις 5 Σεπτεμβρίου 2023 με την έκρηξη χειροβομβίδας σε πολυκατοικία στην Κυψέλη, όπου διέμεναν δύο αντίπαλοι χούλιγκαν, ο επονομαζόμενος «Σουβλατζής» και ένα ακόμα άτομο, που ανήκει σε αντίπαλη ομάδα, την οποία φέρε ται να διευθύνει ο επονομαζόμενος «Θαμνάκιας».
Φυσικοί αυτουργοί ήταν δύο άλλοι χούλιγκαν του ΠΑΟ και ηθικός αυτουργός ο επονομαζόμενος «Τρίδυμος».

Τέσσερις μέρες μετά ακολούθησαν παράλληλες εμπρηστικές επιθέσεις, με διαφορά ενός λεπτού, σε ψητοπωλεία ίδιου ιδιοκτήτη σε Μαρούσι και Ν. Ιωνία και μερικές μέρες μετά ξανά στο ένα από τα καταστήματα. Οι αστυνομικοί προχώρησαν στην ταυτοποίηση των ατόμων, τέθηκαν υπό παρακολούθηση, έγινε και άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ότι δραστηριοποιούνταν στη νύχτα και παρείχαν «προστασία». Εισέπρατταν εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους διάφορα χρηματικά ποσά σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Μάλι στα, είχαν χωριστεί σε δύο υποομάδες και είχαν μοιράσει τις περιοχές, αλλά και τη δραστηριότητα.

Όπως αποκάλυψε στα «Παραπολιτικά» ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος στα μέσα της εβδομάδας μετέβη στη Ζάκυνθο, ώστε να ενημερωθεί για την αστυνομική επιχείρηση, «υπάρχουν μπράβοι, υπάρχουν απειλές, εκβιασμοί, δολοφονίες, όλα αυτά έχουν μπει σε δυο δικογραφίες και να είστε βέβαιοι ότι έχει ξεκινήσει μια πάρα πολύ σοβαρή προσπάθεια, προκειμένου σύντομα να οδηγηθούμε στον εντοπισμό ποινικών πράξεων, συλλήψεις και προσαγωγές στη Δικαιοσύνη. Αυτό που συμβαίνει στη Μύκονο και σε άλλα νησιά, όπως είναι η Ζάκυνθος, και σε άλλα νησιά στις Κυκλάδες, που αναπτύσσονται ραγδαία όλα αυτά τα προβλήματα, δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στους κατοίκους, αλλά και στους υγιείς τουρίστες και επιχειρηματίες. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος».

Αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι χούλιγκανς του εν λόγω ποδοσφαιρικού κλαμπ έχουν έντονη παρουσία στην «προστασία» καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Μύκονο, ενώ το όνομα ενός περιλαμβάνεται στη δικογραφία της δολοφονίας του ξενοδόχου Ντίμη Κορφιάτη, τον Μάιο του 2021, στη Ζάκυνθο.

Την 1η Σεπτεμβρίου τίθεται σε λειτουργία η νέα Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ), στα πρότυπα του αμερικανικού FBI. Σύμφωνα με τις αναφορές του κ. Χρυσοχοΐδη και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (29/2024), η υπηρεσία «θα έχει πανελλαδική αρμοδιότητα για όλες τις μεγάλες υποθέσεις, με στόχο να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση των νοσηρών αυτών κυκλωμάτων».

Ο συντονισμός και ο έλεγχος της ΔΑΟΕ, που προβλέπεται να αφομοιώσει και την Οικονομική Αστυνομία, ώστε να αναλαμβάνει τις μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου, απάτης και φοροδιαφυγής, θα γίνονται απευθείας από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την ευελιξία, την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα. Η έδρα της θα είναι στην Αττική, ενώ θα εποπτεύεται από τον εισαγγελέα Εφετών. Οι υπάρχουσες υπηρεσίες Ασφαλείας, όπως η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, θα επιλαμβάνονται πλέον μόνο των υποθέσεων που δεν έχουν να κάνουν με το οργανωμένο έγκλημα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 20/07/2024