«Για τους αγρότες συζητάμε διάφορα πράγματα που ελπίζω ότι όταν θα καταλήξουν και θα είμαστε σε θέση να τα ανακοινώσουμε, νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα» είπε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα.

Ο υπουργός Επικρατείας με αφορμή τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τόνισε ότι: «Η Ελλάδα πια είναι μια ώριμη δημοκρατία. Με αφορμή αυτό είναι σημαντικό ότι επίκειται η δημοσίευση και της έκθεσης για το κράτος δικαίου της ευρωπαϊκής επιτροπής, θυμάστε ότι είχε εκδοθεί ένα ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το οποίο επέκρινε τη χώρα μας σε διάφορα σημεία όμως θα δει κανείς ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται πολύ σημαντικές βελτιώσεις στην κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Φυσικά κρατάει παρατηρήσεις και συστάσεις αλλά για παράδειγμα έχουμε λιγότερες συστάσεις από 9 άλλες χώρες της ΕΕ, έχουμε λιγότερες συστάσεις από την Γερμανία».

Στη συνέχεια αναφορικά με την τακτική έντασης της Τουρκίας είπε ότι: «Το γεγονός ότι υπάρχει και είμαστε και καλώς είμαστε σε διάλογο με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνία με την Τουρκία. Δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι δεν είναι οι Τούρκοι και δεν έχουν τις γνωστές τουρκικές θέσεις και πρακτικές. Σημαίνει απλώς ότι συζητάμε. Το χθεσινό ήταν ένα καλό παράδειγμα γιατί το ιταλικό ερευνητικό ολοκλήρωσε την έρευνά του αλλά ταυτόχρονα υπήρχε και ένας ενεργός δίαυλος επικοινωνίας παρά την παρουσία πολεμικών σκαφών ενθεν και ένθεν. Το σημαντικό είναι ότι και η δουλειά έγινε και ο ενεργός διάλογος είναι αυτός που αποτρέπει αυτά τα πράγματα να εξελιχθούν και ενδεχομένως να κλιμακωθούν». Και πρόσθεσε: «Οι κινήσεις στο πεδίο αποκρούονται με κινήσεις στο πεδίο, με ελληνικές, επομένως με νομικές ενέργειες ελληνικές και τέλος με το γεγονός οτι υπάρχει ενεργός διάλογος ο οποίος αποφεύγει την κλιμάκωση».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για τις συζητήσεις για το Κυπριακό ο Μάκης Βορίδης είπε ότι: «Έχει αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο θέμα αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε την υποχρέωση να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να βρεθεί η λύση στον άξονα που λέμε εμείς. Η βασική λογική είναι ότι θα έχουμε ένα κράτος, αυτό είναι το βασικό το οποίο συζητάμε εμείς άρα δεν συζητάμε για μια διχασμένη Κύπρο».

Αναφερόμενος στις εφημερίες των νοσοκομείων ο υπουργός Επικρατείες δήλωσε: «Σε ορισμένες εφημερίες η κατάσταση είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολη αλλά επειδή όλα είναι συγκριτικά θα ήθελα να σκεφτείτε αν η κατάσταση της εφημερίας σήμερα είναι καλύτερη από αυτή που ήταν προ τεσσάρων ετών. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, απέχουμε πολύ από αυτό το οποίο θέλουμε όμως αν ήταν καλύτερα ή χειρότερα προ τετραετίας η απάντηση ειναι ότι είναι καλύτερα».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο, αν συμφωνεί με τη διαχείριση που έχει γίνει από το υπουργείο Υγείας σε σχέση με τη συνδρομή των ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες, ο υπουργός είπε: «Το πρόβλημα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο υπουργός Υγείας είναι ότι έχει νοσοκομεία, για παράδειγμα στην Κω που η εφημερία δεν έχει παθολόγο όμως έχουμε προκηρύξει αυτή τη θέση 15 φορές. Έχουμε δώσει πρόσθετα κίνητρα, έχουμε δώσει αυξημένες αμοιβές μισθολογικές, έχουμε καλύψει τις θέσεις από την πλευρά της διαμονής και παρά ταύτα αυτό δεν καλύπτεται. Ο υπουργός αυτό που κυρίως προσπαθεί να κάνει είναι να συνεννοηθεί, να μιλήσει με τους γιατρούς και να τους πει ''να κάνετε και δύο εφημερίες το μήνα για να μην κλείσει ένα νοσοκομείο...''».

Στην ερώτηση «για πόσο καιρό θα είναι αυτές οι εφημερίες;», ο κ. Βορίδης απάντησε «μέχρι να μπορέσουμε να καλύψουμε τις θέσεις» και όταν η Στέλλα Γκαντώνα τον ρώτησε «αν δεν γίνει δεκτό από την ιατρική κοινότητα θα εφαρμόσετε το μέτρο που έχετε πει;», ο υπουργός είπε: «αυτό είναι το «ύστατο καταφύγιο» δεν είναι κάτι το οποίο θέλει κανείς, θέλουμε να συνεννοηθούμε και να βρεθεί λύσεις αλλά να συμφωνήσουμε όλοι ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να λειτουργήσουν. Το ορόσημο είναι η εξάντληση της δυνατότητας επικοινωνίας».

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου «πιστεύετε ότι δεν θα χρειαστεί επίταξη», ο κ. Βορίδης απάντησε «Εγώ νομίζω ότι θα κάτσουμε και θα μιλήσουμε, καταλαβαίνουνε το πρόβλημα. Νομίζω ότι ξέρουν τις προσπάθειες που έχουν κάνει. Να συζητήσουμε αν υπάρχει και κάτι άλλο που μπορεί να μας έχει διαφύγει, να μας πουν κάποια ιδέα αλλά όμως να συμφωνήσουμε ότι στο τέλος αυτού του διαλόγου πρέπει να έχουμε διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων».

Αναφορικά με τη ΔΕΘ ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε ότι «θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός και θα μιλήσει αναλυτικά. Σαν κατεύθυνση σας λεω ότι εν τέλει η χώρα αλλάζει μέσα σε μια χρονική διαδρομή όπου τελικά βλέπουμε να βελτιώνονται με έναν ορισμένο τρόπο όλα», ενώ στη συνέχεια, απαντώντας στην ερώτηση: «Για τους αγρότες θα ανακοινώσετε κάποια ελάφρυνση, κάποια δυνατότητα για ρευστότητα;» απάντησε «Για τους αγρότες συζητάμε διάφορα πράγματα που ελπίζω ότι όταν θα καταλήξουν και θα είμαστε σε θέση να τα ανακοινώσουμε, νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα».

Η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν «θα αφορούν όλους οριζόντια ή μόνο τις πληγείσες περιοχές;» με τον υπουργό να απαντά: «Όλους οριζόντια. Η ρύθμιση για την οποία εγώ συζητάω εγώ τώρα, η παρέμβαση για την οποία συζητάω εγώ τώρα αλλά αυτή είναι μια πρόωρη συζήτηση που θα την κάνουμε όταν είμαστε ώριμοι να την κάνουμε».

Προχωρώντας στην κουβέντα τους, αναφορικά με τη χθεσινή συνέντευξη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αν πιστεύει ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο πυροδότησε μια διχόνοια στον κόσμο ο υπουργός σχολίασε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε πολιτικό επίπεδο διαμόρφωσε απόψεις. Είναι το μόνο νομοσχέδιο και η μόνη νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ στην πενταετία το οποίο είχε μια τέτοια απόκλιση σε επίπεδο ΚΟ. Ήταν σαφές ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα αυτό».

Στην ερώτηση: «άρα συμφωνείτε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είπε ότι είναι διχαστικό να χωρίζεις τα δικαιώματα σε μειοψηφίες και πλειοψηφίες», ο ίδιος απάντησε «να μην σχολιάσω την Πρόεδρο, να πω ότι έχω εκτενώς επιχειρηματολογήσει για το ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αφορά κανένα δικαίωμα. Δεν τα λεω εγώ αυτά, τα λεει το δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ενώ ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει κλείσει τον κύκλο της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός είπε: «Τη συζήτηση για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την ανοίξει ο Πρωθυπουργός σε χρονική στιγμή την οποία θα επιλέξει. Είναι μια πρόωρη συζήτηση»

Ο Μάκης Βορίδης ερωτηθείς ποιο σημαντικό χαρτοφυλάκιο θέλουμε για την Ελλάδα από την Κομισιόν είπε: «Αν και δεν έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια βλέπω ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις της κας Φον Ντερ Λαϊεν για μια αναδιάρθρωση διαφόρων χαρτοφυλακίων πχ σκέφτεται κάτι για την Μεσόγειο. Πρέπει να δούμε πως θα διαρθρωθούνε αυτά. Καταλαβαίνω ότι ο πρωθυπουργός είναι σε μια συζήτηση με την πρόεδρο για τα θέματα αυτά, καταλαβαίνω ότι εξαιτίας και του ρόλου που έχει παίξει ο πρωθυπουργός στην επανεκλογή της κας Φον Ντερ Λαϊεν νομίζω ότι μπορεί με αξιώσεις και με σοβαρότητα και με υπευθυνότητα να διεκδικεί αυτό το καλό χαρτοφυλάκιο».

Λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης απάντησε αν πιστεύει ότι θα είναι αυτοδύναμη η ΝΔ από την πρώτη κάλπη το ’27 με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο λέγοντας: «Ναι, ελπίζω να μην χρειαστούν δεύτερες εκλογές. Θα πάμε στις εκλογές με αυτό τον εκλογικό νόμο. Στις πρώτες εκλογές θα τελειώσει και δεν θα έχει δεύτερες».

Κλείνοντας, αναφορόμενος στις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ο Μάκης Βορίδης είπε: «Δεν σχολιάζουμε τις υποψηφιότητες σε άλλα κόμματα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε τα καλύτερα».

O Μάκης Βορίδης  στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα                   24-07-24