Παρά το γεγονός ότι στη δημοσιότητα της χώρας μας σοβεί μία αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), σχετικά με τον ιδανικό τρόπο προκειμένου ιδιώτες παθολόγοι σε επτά περιοχές της χώρας μας να δεχθούν να προσφέρουν εφημεριακό έργο στα οικεία νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, μία αντιπαράθεση η οποία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ήπια, όλα δείχνουν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τη συνεπικουρία των Δ.Σ. τοπικών ιατρικών συλλόγων της χώρας μας, αλλά και του φιλότιμου και της επαγγελματικής και της επιστημονικής ηθικής των ιδίων των ιδιωτών παθολόγων, δεν θα χρειαστεί τελικά να ενεργοποιήσει την διάταξη για έξοδο από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για εκείνους τους ιδιώτες παθολόγους, οι οποίοι θα αρνηθούν να προσφέρουν εφημεριακό έργο στο ΕΣΥ. 

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης εξακολουθεί να αναζητεί έναν αριθμό ιδιωτών παθολόγων, πολύ λιγότερων από 100, και μάλιστα σε τέσσερις από τις αρχικά επτά περιοχές της χώρας μας, για μία εφημερία το μήνα. 

Με τα ως άνω ως δεδομένα, ως υπερβολική και αστάθμητη μπορεί να χαρακτηρισθεί η απόφαση του Δ.Σ. του ΠΙΣ να καλέσει τους ιδιώτες γιατρούς όλης της χώρας να απέχουν της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το χρονικό διάστημα από την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιουλίου έως ότου ψηφισθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία, στο οποίο έχει ενσωματωθεί επίσης η επίμαχη τροπολογία για την προσφορά εφημεριακού έργου από ιδιώτες γιατρούς. 

Ο ΠΙΣ κινδυνεύει, με αυτήν την απόφαση του Δ.Σ. του, να απομονωθεί ουσιαστικά και να μείνει ουραγός των εξελίξεων, εάν η απόφαση - έκκλησή του προς τους ιδιώτες γιατρούς δεν εισακουστεί από την συντριπτική πλειονότητα των γιατρών - μελών των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων της χώρας μας, και μάλιστα με δεδομένο το γεγονός ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως ακριβώς ενημέρωσε σήμερα ο ίδιος ο υπουργός Υγείας τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.    

 Το νέο αίτημα, το οποίο προβάλλουν πλέον τα στελέχη της διοίκησης του ΠΙΣ είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία για το εφγημεριακό έργο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ νησιών και άλλων απομακρυσμένων – και άγονων – περιοχών της χώρας μας, αίτημα το οποίο πολύ λίγες πιθανότητες διαθέτει προκειμένου να εισακουστεί. Και αυτό, γιατί ο ΠΙΣ δεν έχει ενημερώσει ποτέ για τα αποτελέσματα των δικών του ενεργειών,τις οποίες ο ίδιος ο Σύλλογος επικαλείται, δεν έχει ενημερώσει εάν ο ίδιος ο ΠΙΣ έχει εξασφαλίσει ικανό αριθμό ιδιωτών παθολόγων, οι οποίοι δέχονται να προσφέρουν εφημεριακό έργο στο ΕΣΥ, και μάλιστα απολαμβάνοντας επίσης τα παράλληλα σημαντικά οικονομικά και επιστημονικά κίνητρα, τα οποία έχει αποφασίσει το ίδιο το Δ.Σ. του ΠΙΣ να προσφέρει στους ιδιώτες παθολόγους, οι οποίοι θα αποδεχθούν την πρόσκληση του υπουργείου Υγείας. 

Για την Ιστορία, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε σήμερα, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: 

“Σήμερα είχα επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Ξάνθης και με την Πρόεδρο της Δράμας και με την Πρόεδρο της Σπάρτης. Στις τρεις αυτές πόλεις ήδη γιατροί δήλωσαν συμμετοχή και βγαίνουν από το χάρτη, δηλαδή φαίνεται θα έχουμε ομαλή εξέλιξη των εφημεριών. Μίλησα και με τον Πρόεδρο του Κιλκίς και με την Πρόεδρο του Ρεθύμνου και με την Πρόεδρο της νήσου Κω και αναμένω απάντηση. Πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά αυτή η ρύθμιση και ήδη έχουμε και προτάσεις γιατρών για να μετακινηθούν προς τις περιοχές αυτές, ώστε να καλύψουμε την τρίμηνη, τετράμηνη το πολύ αυτή περίοδο, έως ότου γίνουν νέες προσκλήσεις με τα νέα κίνητρα και τα νέα μισθολογικά που έχουμε ήδη θεσπίσει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο”. 

Επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε: 

“Λυπούμαι σφόδρα για την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να καλέσει τα μέλη του να μην εκτελούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή και έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να εφαρμοστεί και πιστεύω ότι εάν εφαρμοστεί δεν θα έχει πραγματική συμμετοχή από τους γιατρούς. 

Θα ισοδυναμούσε με εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών, οι οποίοι θα μπουν σε μία πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, εάν παίρνουν έγχαρτη συνταγή και θα πρέπει να πάνε σε μία δημόσια δομή για να την κάνουν ηλεκτρονική για να μπορεί να εκτελεστεί ή ειδάλλως να εκτελούν τη συνταγή από την τσέπη τους. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, εάν πράγματι εφαρμοστεί, θα είναι τραγική. Ελπίζω ότι θα το ξανασκεφτούν”. 

Και ο υπουργός Υγείας κατέληξε ως εξής: 

“Θα ήθελα λοιπόν σε πνεύμα σεβασμού και καλοπιστίας να πω στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στους Ιατρικούς Συλλόγους να μην προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση που έχουν ανακοινώσει, η οποία επαναλαμβάνω είναι επιζήμια όχι για τον Υπουργό αλλά θα ήταν πραγματικά επιζήμια για τους ασθενείς και δεν μπορώ να πιστέψω ότι το σύνολό του ιατρικού κόσμου της χώρας θα κάνει κάτι τέτοιο.

Οφείλω ωστόσο να ενημερώσω το Σώμα, ότι όπως με ενημέρωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν συμμετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση και οι δημόσιες δομές θα συνταγογραφούν κανονικά ακόμα και αν ο ΠΙΣ επιμένει να συνεχίσει σε αυτή την κινητοποίηση”.