Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η διαπραγμάτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το χαρτοφυλάκιο που θα έχει η Ελλάδα στην Κομισιόν την πενταετία 2024-2029 και το πρόσωπο που θα αποτελέσει τον επόμενο Έλληνα επίτροπο.

*Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης: "Μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας, αλλά όλα καλά", είπε για τους Τούρκους στον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώσταςκαι η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, είναι δύο ονόματα που ακούγονται πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, όπως επίσης και ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Στο τραπέζι φέρεται ακόμα να είναι μια πλειάδα επιλογών, όπως ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Θανάσης Μπακόλας, και άλλοι.

«Η χώρα θα έχει έναν επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής του ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες το βράδυ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επετειακής εκδήλωσης στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει ένα πρόσωπο – και όχι δύο, ένα σενάριο που είχε κυκλοφορήσει. «Δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο», πρόσθεσε ακόμη.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Politico, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στόχος του είναι ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα στην Κομισιόν. «Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε στη γνωστή ενημερωτική ιστοσελίδα των Βρυξελλών, σε μία δήλωση που ενδεχομένως παραπέμπει στο νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο της Άμυνας.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα εποφθαλμιά τη νεοσύστατη επίσης θέση του επιτρόπου για τη Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν λέω κάτι τέτοιο, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ταιριάζουν σε αυτόν τον ρόλο. Σίγουρα θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο. Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μια μεσογειακή χώρα. Δεν σηκώνω το χέρι μου γιατί υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για εμάς και στο τέλος της ημέρας είναι μια απόφαση που λαμβάνει η πρόεδρος (σ.σ.: της Κομισιόν)».


Στόχος να αναλάβει καθήκοντα η νέα Επιτροπή την 1η Νοεμβρίου

Οι συζητήσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. είναι προχωρημένες, καθώς στόχος της είναι τον Σεπτέμβριο να γίνουν κανονικά οι ακροάσεις των επόμενων επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την 1η Νοεμβρίου να αναλάβει καθήκοντα η νέα Επιτροπή.

Ήδη, μάλιστα, γνωρίζουμε τα ονόματα κάποιων εκ των επιτρόπων, κάτι που δείχνει ότι η σχετική συζήτηση είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η Εσθονία θα έχει τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, με την πρωθυπουργό της χώρας Κάγια Κάλας να διαδέχεται τον Ζοζέπ Μπορέλ. Η Φινλανδία έχει συμφωνήσει η νέα της επίτροπος να είναι η πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην ευρωβουλευτής Χένα Βιρκούνεν, ενώ την Ιρλανδία θα εκπροσωπεί στην Κομισιόν ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Μάικλ ΜακΓκραθ. Η Ισπανία επιζητεί το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας με την αναπληρωτή πρωθυπουργό Τερέσα Ριμπέρα και ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει για τη Γαλλία ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο με τον ίδιο επίτροπο, τον Τιερί Μπρετόν. Η Σλοβακία έχει ουσιαστικά συμφωνήσει να παραμείνει ο Μάρος Σέφκοβιτς στο ίδιο πόστο, με αρμοδιότητα την Πράσινη Συμφωνία.