Σε κατάσταση διάσπασης, η οποία απλώς δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκρηκτική, όπως εξελίχθηκε, συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Η όλη εικόνα βέβαια παραπέμπει περισσότερο σε reality με… παίχτες να τσακώνονται σε κάθε αφορμή και λιγότερο σε πολιτικό κόμμα με δομές και αξίες, και καθώς φαίνεται αυτό που μένει δεν είναι παρά να κυλήσει ο χρόνος μέχρι τη διεξαγωγή του καταστατικού συνεδρίου τον Οκτώβριο.

*Διαβάστε εδώ: Τι είπαν Μητσοτάκης, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης στο Προεδρικό για τον γάμο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Τότε θα μάθει το πανελλήνιο και… ποιος θα αποχωρήσει από την Κουμουνδούρου. Αν δηλαδή θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και οι ακόλουθοί του ή οι παλαιοί της Κουμουνδούρου, η αποκαλούμενη και «φρουρά Τσίπρα». Σε αυτό το περιβάλλον, το οποίο ελάχιστη σχέση με την πολιτική έχει και φυσικά με όσα απασχολούν την κοινωνία, καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Νίκος Παππάς και το τμήμα εκείνο των μελών της Κεντρικής Επιτροπής το οποίο ελέγχει.

Αν ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα συνεχίσει να στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ σκούρα για τους «Τσιπρικούς». Αν πάλι ο κ. Παππάς αποσύρει τη στήριξή του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο κ. Κασσελάκης και οι δικοί θα αποτελέσουν ξένο σώμα.

Σε αυτό το κλίμα οι αντιμαχόμενες πλευρές οδεύουν εν μέσω θέρους σε μια ακόμη επανάληψη των εσωκομματικών συγκρούσεων, οι οποίες, παρά τις όποιες συστάσεις των πιο ψύχραιμων, θα γίνονται όλο και πιο σκληρές όσο θα πλησιάζουμε στο φθινόπωρο. Όλα αυτά την ώρα που αρχίζει να βγαίνει προς τα έξω η πρόθεση της μειοψηφίας να θέσει στο συνέδριο ζήτημα ηγεσίας, αμφισβητώντας ευθέως τον πρόεδρο.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρείται βέβαιο πως επιθυμεί τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος, κάτι όμως που φαντάζει αρκετά δύσκολο, καθώς τα «κλειδιά» της Κουμουνδούρου σε αυτή τη φάση τα κρατά στα χέρια του ο Νίκος Παππάς.

Για τα όσα εξελίχθηκαν στην ΚΟΕΣ τοποθετήθηκε η Βούλα Κεχαγιά, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά ρεπορτάζ για το επεισόδιο που σημειώθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο και στελέχη της μειοψηφίας. «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ενωτικός, κι αυτό δεν αλλάζει. Η πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος αλλά και όλων των στελεχών είναι να οδηγηθούμε σε ένα ενωτικό συνέδριο», ανέφερε (Σκάι) η κυρία Κεχαγιά. Στην προσπάθειά της δε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διέψευσε πως υπάρχουν τάσεις φυγής στελεχών και νέων διασπάσεων. «Δεν υπάρχουν στελέχη που ψάχνονται να φύγουν, ούτε η ηγεσία επιθυμεί να φύγουν στελέχη, αυτή είναι μια εικόνα που τροφοδοτείται από κάποια ρεπορτάζ των ΜΜΕ», υποστήριξε η εκπρόσωπος στον απόηχο της προχθεσινής προτροπής Κασσελάκη «σε όποιον δεν αρέσει, να αποχωρήσει από το κόμμα». «Ο πρόεδρος και τα κορυφαία στελέχη θέλουν όλοι μαζί να συμπορευτούν, να πάμε σε ένα ενωτικό συνέδριο και να κοιτάξουμε μπροστά από κει και πέρα. Δεν υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν», πρόσθεσε η κυρία Κεχαγιά.


Στήριξη Σπηλιωτόπουλου σε Κασσελάκη

«Πλάτη» στον Στέφανο Κασσελάκη έβαλε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος σήκωσε τα χέρια ψηλά και είπε αυτό που βλέπει όλη η Ελλάδα. «Αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έχω ξαναδεί σε κανένα κόμμα», σημείωσε ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM και πρόσθεσε: «Για μένα ήταν πρωτόγνωρο, ο καινούργιος αρχηγός πριν προλάβει να δοκιμαστεί στην οποιαδήποτε εθνική κάλπη αυτόματα να αμφισβητείται σε μερικούς μήνες, να γίνονται δύο διασπάσεις, να πηγαίνει σε ευρωεκλογές, να μένει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ξαναδίνει ο κόσμος 15% και αμέσως μετά να μπαίνει ξανά στη διαδικασία της αμφισβήτησης. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα».