«Δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό. Είναι αμιγής ζωονόσος, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν μεταδίδεται ούτε με τα παράγωγα, με το γάλα και με το κρέας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Χρήστος Κέλλας, αναφορικά με τα κρούσματα πανώλης που παρουσιάστηκαν σε αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία.

«Από εκεί και πέρα είναι τρομερά μεταδοτική νόσος, μεταδίδεται μόνο από αιγοπρόβατο σε αιγοπρόβατο» συνέχισε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, ο Χρήστος Κέλλας επισήμανε: «Το πώς ακριβώς ήρθε η νόσος, αν ήρθε από τη Ρουμανία δεν γνωρίζουμε, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Συνεχίζεται ο επιδημιολογικός έλεγχος, έχει παρέμβει και ο Εισαγγελέας για τον τρόπο προέλευσης».

Διαβάστε ακόμα: Τσιάρας: Η πανώλη των μηρυκαστικών στη Θεσσαλία δεν μεταδίδεται σε καμία περίπτωση σε ανθρώπους


«Παρακαλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να ειδοποιούν την κτηνιατρική υπηρεσία, όταν βλέπουν το παραμικρό σύμπτωμα ύποπτο για πανώλη» υπογράμμισε ακόμη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Χρήστου Κέλλα στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την πανώλη των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία:

Χ.ΚΕΛΛΑΣ: Είχαμε 10 κρούσματα στο δημοτικό διαμέρισμα της Καλαμπάκας, έχουμε 3 κρούσματα στο περιφερειακό διαμέρισμα της Ελάσσονος και έχουμε και 4 κρούσματα στο περιφερειακό διαμέρισμα του δήμου Τεμπών στην περιοχή του Συκουρίου.

Χ.ΚΕΛΛΑΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε θετικά κρούσματα στην ΕΕ μόνο στη Ρουμανία. Εισαγωγές προβάτων, αμνοεριφίων από τρίτα κράτη Αλβανία, Τουρκία και λοιπά αυτό το διάστημα δεν γίνονται λόγω της υγειονομικής κατάστασης των ζώων σε αυτές τις περιοχές. Το πώς ακριβώς ήρθε η νόσος, αν ήρθε από τη Ρουμανία δεν γνωρίζουμε, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Συνεχίζεται ο επιδημιολογικός έλεγχος, έχει παρέμβει και ο Εισαγγελέας για τον τρόπο προέλευσης.

Χ.ΚΕΛΛΑΣ: Δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό. Είναι αμιγής ζωονόσος, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν μεταδίδεται ούτε με τα παράγωγα με το γάλα και με το κρέας. Από εκεί και πέρα είναι τρομερά μεταδοτική νόσος, μεταδίδεται μόνο από αιγοπρόβατο σε αιγοπρόβατο. Με ένα δείγμα θετικό θανατώνεται όλο το κοπάδι γιατί είναι τρομερά μεταδοτικό, έχει και πολύ υψηλή θνησιμότητα και ακολουθεί υγειονομική ταφή όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς.

Χ.ΚΕΛΛΑΣ: Παρακαλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να ειδοποιούν την κτηνιατρική υπηρεσία όταν βλέπουν το παραμικρό σύμπτωμα ύποπτο για πανώλη. Ο σκοπός είναι καταρχήν ο περιορισμός της νόσου και σε δεύτερη φάση η εκρίζωση της νόσου.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν αποζημιώσεις:

Χ.ΚΕΛΛΑΣ: Προβλέπονται αποζημιώσεις. Έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή σαν κυβέρνηση ότι θα σταθούμε στο πλευρό των κτηνοτρόφων μας. Δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται, να είναι συνεργάσιμοι, θα υπάρξουν αποζημιώσεις αλλά πρέπει πρώτα να έχουμε το μέγεθος των ζημιών που θα προκύψουν.

Χ.ΚΕΛΛΑΣ: Είναι η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή πάνω από 100 κτηνίατροι με 35 συνεργεία είναι στο θεσσαλικό κάμπο και παίρνουν δείγματα σύμφωνα με τον επιδημιολογικό έλεγχο.