Τους λόγους που αποφάσισε να μη διεκδικήσει για δεύτερη φορά τη θέση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών εξήγησε, σε διάγγελμά του, ο Τζο Μπάιντεν.

"Κάνω στην άκρη για τη νέα γενιά"

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την παραίτησή του από τη μάχη διεκδίκησης μιας δεύτερης προεδρικής θητείας, ο Τζο Μπάιντεν επέστρεψε στον Λευκό Οίκο μετά την ανάρρωσή του από τον κορονοϊό και εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του να αποσυρθεί.

«Πιστεύω ότι το ιστορικό μου ως πρόεδρος, η ηγεσία μου στον κόσμο, το όραμά μου για το μέλλον της Αμερικής, όλα άξιζαν μία δεύτερη θητεία. Αλλά τίποτα, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη διάσωση της δημοκρατίας μας και αυτό περιλαμβάνει την προσωπική φιλοδοξία. Έτσι, αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να δώσω τη σκυτάλη σε μία νέα γενιά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ενώσουμε το έθνος μας».

Ο Μπάιντεν αποφάσισε να εγκαταλείψει την εκστρατεία προκειμένου να σωθεί η δημοκρατία και να δώσει τόπο σε νεότερες γενιές, όπως είπε.

«Ξέρω ότι υπάρχει χρόνος και χώρος για μακρόχρονη εμπειρία στη δημόσια ζωή, αλλά υπάρχει επίσης χρόνος και χώρος για νέες φωνές, φρέσκες φωνές, νεότερες φωνές και αυτός ο χρόνος είναι τώρα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο της Κάμαλα Χάρις και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει δυναμικά το έργο του για όσο ακόμη θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη σπουδαία αντιπρόεδρό μας, την Κάμαλα Χάρις. Είναι έμπειρη, σκληρή, ικανή. Ήταν απίστευτη συνεργάτις μου και ηγέτης για τη χώρα μας. Τώρα η επιλογή εξαρτάται από εσάς, τον αμερικανικό λαό».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2yg3mq2abex)

Η αντίδραση Τραμπ

Την ώρα του διαγγέλματος, ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο προσωπικό του αεροσκάφος. Στενοί του συνεργάτες δημοσίευσαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον δείχνουν να παρακολουθεί με προσοχή τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ σε άλλη έχει γυρίσει την πλάτη του στον Μπάιντεν αδιαφορώντας για όσα λέει.

«Η ομιλία του απατεώνα Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ γραφείο ήταν ελάχιστα κατανοητή και τόσο κακή».

Ο ίδιος εξαπέλυσε ευθεία επίθεση προς την Κάμαλα Χάρις κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα.

«Τώρα έχουμε νέο θύμα να κερδίσουμε, την ψεύτρα Κάμαλα Χάρις. Την ψεύτρα, την πιο ανίκανη και ακροαριστερή αντιπρόεδρο στην αμερικανική ιστορία».

Δεν δίστασε μάλιστα να την κατηγορήσει ότι τάσσεται υπέρ της εκτέλεσης μωρών με το πρόγραμμά της για την άμβλωση.

«Θέλει αμβλώσεις έως τον όγδοο και τον ένατο μήνα την εγκυμοσύνης, έως τη γέννα, ακόμη και μετά τη γέννα, εκτελέσεις μωρών».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Την ίδια στιγμή, σε νέα δημοσκόπηση μετά την αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει την υποστήριξη του 49% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ η Κάμαλα Χάρις του 46%.

«Αν οι Ρεπουμπλικανοί οδεύουν προς τη νίκη φέτος, είναι γιατί όλη η χώρα αλλάζει. Αυτό θα συμβεί όποιος κι αν είναι υποψήφιος (των Δημοκρατικών)», δήλωσε πολιτικός σχολιαστής.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει σύντομα τη στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις, τη στιγμή που στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών διάβασαν με ικανοποίηση το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου.