Ο υφυπουργός Εργασίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη.

Ερωτηθείς ποια είναι η εικόνα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που δουλεύουν στον τουριστικό τομέα απάντησε ότι «με νόμο του κ. Χατζηδάκη πλέον είναι ανεξάρτητη αρχή η Επιθεώρησης Εργασίας και εμείς έχουμε υποχρέωση να τη στελεχώσουμε ακόμα περισσότερο και είναι πολύ σημαντικό για να μπορούν να γίνονται έλεγχοι σε όλα τα ζητήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, «έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι κατά πολύ. Κάναμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με την Ανεξάρτητη Αρχή, έχουν ήδη φτάσει 74 χιλιάδες έλεγχοι από 53 χιλιάδες που ήταν τις προηγούμενες χρονιές. Έχουμε ζητήσει την ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής με προσωπικό, καλύπτεται το 87% των οργανικών θέσεων και θα ζητήσουμε περαιτέρω προσλήψεις στην Ανεξάρτητη Αρχή ώστε να μπορέσουμε να έχουμε έναν πολύ δυνατό ελεγκτικό μηχανισμό».

«Μας ενδιαφέρει να μην παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία και όπου υπάρχει κατάχρηση, όπου υπάρχει υπέρβαση να καταγγέλλεται. Έστω να ενημερώνεται η Αρχή και το υπουργείο να ενημερώνεται πάντα στα πλαίσια της απόλυτης ανεξαρτησίας και ο ελεγκτικός μηχανισμός θα κάνει το έργο του. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η εργατική νομοθεσία θα τηρείται απαρέγκλιτα και ότι δεν υπάρχει καμία έκπτωση στα ζητήματα αυτά είτε της εργατικής νομοθεσίας ή της υγείας και της ασφάλειας είτε οποιαδήποτε άλλης παράβασης γίνεται. Πρέπει να γίνει κουλτούρα όλων μας», υποστήριξε ακόμη ο υφυπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος στην 6ήμερη εργασία είπε ότι «υπήρχε πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, γι' αυτό έγινε η έκτακτη βάρδια όπως εμείς τη λέμε και όχι εξαήμερη εργασία. Υπήρχε ζήτημα έλλειψης προσωπικού και οι διάφορες βιομηχανίες αντιμετωπίζανε πρόβλημα. Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτός ο μύθος περί εξαήμερης εργασίας και ότι όλοι οι εργαζόμενοι δουλεύουν το Σάββατο ή τις Κυριακές ήδη έχει καταρριφθεί. Δεν μιλάμε για εξαήμερη εργασία, μιλάμε για μια έκτακτη βάρδια για κάποιες συγκεκριμένες επιχειρήσεις ώστε να μπορέσει να βγει η λειτουργία τους και βέβαια δεν αφορά όλες τις επιχειρήσεις παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό και δεν αφορά όλους τους εργαζομένους».

Ερωτηθείς πώς προστατεύεται ο εργαζόμενος που θα αρνηθεί την 6ήμερη εργασία, τόνισε ότι «προστατεύεται από τον νόμο, δεν μπορεί να τον απολύσει κανείς». «Το Υπουργείο Εργασίας θέλει να τηρείται η νομιμότητα, θα επεκτείνουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού, να ξέρει ο εργαζόμενος ποια ωράρια δουλεύει, τι υπερεργασία και τι υπερωρία κάνει και να αμείβεται για την εργασία που παρέχει», κατέληξε.