Έχει κατονομαστεί ως ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Επί χρόνια υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας στην Ελλάδα, διευθυντής επικοινωνίας. Και πριν από δύο χρόνια βρέθηκε στις φυλακές κατηγορούμενος για υπόθεση απάτης. Ο 52χρονος Φιλίστωρ ∆εστεμπασίδης έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν αποκαλύφθηκε πως πιθανότατα είναι ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, με τον ίδιο να μην το επιβεβαιώνει, αλλά και να μην το διαψεύδει ευθέως.

Στα δημοσιεύματα εμφανίζεται να είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», αλλά σε συνέντευξη που φέρεται να έδωσε το 2019 σε ειδησεογραφική σελίδα κατονομάζεται να έχει καταθέσει με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», με τον ίδιο λίγο μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ να εκδίδει ανακοίνωση και να υποστηρίζει πως «ούτε εκβιάζεται ούτε εκφοβίζεται», να δηλώνει στη διάθεση της ∆ικαιοσύνης «όταν και εφόσον κληθεί» και να λέει πως «δεν ονομάζεται ούτε Αικατερίνη Κελέση ούτε Μάξιμος Σαράφης».

Για τρία χρόνια, περίπου όσα διήρκεσε η διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis, το πρώην στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, καθώς υπήρξε ένα από τα πρόσωπα που επιβεβαιωμένα κατέθεσαν στις αμερικανικές Αρχές για την υπόθεση των δωροδοκιών, χωρίς, ωστόσο, εκεί να κάνει αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από έγγραφα που έχουν αποστείλει οι αμερικανικές Αρχές στις ελληνικές και βρίσκονται και σε γνώση της Βουλής.

Ο Φιλίστωρ ∆εστεμπασίδης βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της δη μοσιότητας τον Ιανουάριο του 2023, όταν συνελήφθη για υπόθεση απάτης. Συγκεκριµένα, σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθµό κακουργήµατος και πληµµελήµατος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Αναλυτικά, σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για σύσταση εγκληµατικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νοµιµοποίηση εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα.

Οπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα των αρµόδιων Αρχών, ο Φιλίστωρ ∆εστεµπασίδης και οι έξι συγκατηγορούµενοί του βρίσκονταν πίσω από τη σύσταση «µαϊµού» εταιρείας, που υποσχόταν µεσολάβηση για δάνεια πολλών εκατοµµυρίων, χρεώνοντας τα θύµατά τους 100.000 ευρώ το άτοµο. Το άλλοτε στέλεχος επιχειρήσεων και διευθυντής επικοινωνίας της Novartis και οι συγκατηγορούµενοί του κατά την κατηγορία φέρονταν από το 2020 να είχαν αρχίσει την εγκληµατική τους δράση, «στοχεύοντας » ανθρώπους των επιχειρήσεων που µετά την οικονοµική κρίση δεν µπορούσαν να εξασφαλίσουν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες.

Η οργάνωση «µεσολαβούσε» µε το αζηµίωτο για δήθεν απευθείας δανειοδότηση από τράπεζες των Εµιράτων. Μάλιστα, εµφάνιζαν εταιρεία µεσιτείας στα Εµιράτα, µε την επωνυµία Zahrat Commercial, που υπήρχε µόνο στα χαρτιά, και ο ∆εστεµπασίδης, ο οποίος λόγω της προηγούµενης επαγγελµατικής του πορείας είχε µεγάλο εύρος γνωριµιών, εµφανιζόταν ως εκπρόσωπος της ανύπαρκτης εταιρείας στην Ελλάδα.

Μετά την απολογία του, πήρε τον δρόµο για τις φυλακές, ενώ σε δήλωσή του αρνήθηκε τις κατηγορίες και έκανε λόγο, µεταξύ άλλων, για στοχοποίησή του. «Η τωρινή µου ποινική εµπλοκή είναι αποτέλεσµα της άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής µου, από το 2018, από συγκεκριµένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας, που αποκαλύφθηκε το πολιτικό και προσωπικό τους ήθος κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα. Αυτοί, ως πολιτική µαφία, µε απειλούσαν δηµόσια ότι “θα µε γδάρουν” και “θα µε κλείσουν φυλακή”», ανέφερε τότε ο κατηγορούµενος.

Οπως αποκάλυψαν τα «Π», ο Φιλίστωρ ∆εστεµπασίδης βρίσκεται αντιµέτωπος και µε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασµό περιουσιακών του στοιχείων. Συγκεκριµένα, πρόκειται για ένα ακίνητο και µία αποθήκη που του ανήκουν στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασµό λόγω χρεών του στις 4 ∆εκεµβρίου 2024.

Το ποσό της κατάσχεσης ανέρχεται σε 34.485 ευρώ, ενώ η τιµή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο ανέρχεται σε 125.000 ευρώ και για την αποθήκη σε 6.000 ευρώ. Πρόσφατα, µάλιστα, εµφανίστηκε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο λόγος της παρουσίας του εκεί ήταν για να δώσει εξηγήσεις για ακόµα µία δικογραφία στην οποία εµπλέκεται το όνοµά του, χωρίς να έχει γίνει γνωστό σε τι αφορά ακριβώς.

Το µόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως ο Φιλίστωρ ∆εστεµπασίδης θα βρεθεί και πάλι σύντοµα µπροστά στα φώτα της δηµοσιότητας, καθώς πλέον, µετά τα αιτήµατα των πολιτικών προσώπων, είναι πιθανό να βγουν οι κουκούλες από τους προστατευόµενους µάρτυρες, οπότε δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιµέτωπος µε νέες κατηγορίες και διώξεις.


* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 20 Ιουλίου