Ένα νέο κεφάλαιο για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία ξεκινά, καθώς υπεγράφη και εστάλη η επιστολή αποδοχής προς την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια των είκοσι F-35 και πλέον αναμένεται η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση.

Σημειώνεται πως η παραλαβή των πρώτων υπερσύγχρονων μαχητικών υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει το 2028. Ο Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του, έκανε λόγο για πολύ σημαντικό βήμα στην «Ατζέντα 2030», προσθέτοντας ότι συνδυαστικά με όλα τα άλλα τα οποία συμβαίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας «θα πραγματοποιήσουν αυτό που όλοι πιστεύουμε: την πιο ισχυρή παρουσία αποτροπής στην περιοχή μας, στην ιστορία του ελληνικού έθνους».

Θυμίζουμε ότι πριν από την αποστολή της υπογεγραμμένης Επιστολής Αποδοχής (LΟA) από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η έναρξη του προγράμματος προμήθειας των πρώτων αεροσκαφών 5ης γενιάς για τη χώρα μας είχε «κλειδώσει» από το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε προ ημερών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Αθήνα διατηρεί επίσης το δικαίωμα παραγγελίας ακόμα μιας μοίρας 20 stealth μαχητικών.

Τα F-35 είναι μαχητικά αεροσκάφη που ενσωματώνουν τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, περνώντας απαρατήρητα από τα ραντάρ και με τον σχεδιασμό τους να δίνει έμφαση στο να είναι όσο γίνεται πιο… αόρατα αξιοποιώντας ένα συνδυασμό προηγμένων υλικών και τεχνικών απόκρυψης.

Τα χαρακτηριστικά των stealth F-35

Έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν με ταχύτητα 1.960,1 χιλιόμετρα την ώρα (1,6 Mach), φέροντας τον ισχυρότερο κινητήρα μαχητικών στον κόσμο. Κατά αυτόν τρόπο τα ικανά και κομψά αεροσκάφη μπορούν να φτάνουν σε ασύλληπτες ταχύτητες, ενώ μεταφέρουν βαρύ οπλισμό. Επίσης, το μονοκινητήριο μαχητικό 5ης γενιάς μπορεί να φέρει μια ευρεία γκάμα όπλων, υποστηρίζοντας περιστροφικά πεντάκαννα πυροβόλα των 25 mm. Το τυπικό ωφέλιμο φορτίο όπλων του περιλαμβάνει δύο πυραύλους αέρος αέρος AIM-120C/D και δύο κατευθυνόμενες βόμβες GBU-32 JDAM 453,6 κιλών (1.000 λίβρες). Γεγονός που επιτρέπει στα F-35 να εμπλέκονται τόσο σε αερομεταφερόμενους όσο και σε επίγειους στόχους.

Διαβάστε ακόμα: Δένδιας: Υπεγράφη η επιστολή αποδοχής για τα F-35 - "Η Ελλάδα χτίζει πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις"

Από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του είναι η υπολογιστική τους ισχύς αλλά και η μεγάλη διαφοροποίηση στον εσωτερικό σχεδιασμό του πιλοτηρίου σε σχέση με αυτά της προηγούμενης γενιάς. Εμπεριέχουν μεγάλες οθόνες αφής, αλλά και ένα σύστημα προβολής με κράνος, που επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Αυτό το κράνος δίνει τη δυνατότητα στον πιλότο να βλέπει απευθείας έξω από το αεροσκάφος χάρη στο σύστημα κατανεμημένου διαφράγματος (DAS) του F-35 και στις έξι κάμερες που είναι τοποθετημένες στρατηγικά γύρω από το μαχητικό. Η καταβολή των δόσεων για τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη, συνολικού κόστους 3,47 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα είναι οπισθοβαρής, με την αποπληρωμή να ξεκινά από την ημέρα παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους, εκτός από την προβλεπόμενη προκαταβολή.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, οι παραλαβές των F-35 θα ξεκινήσουν το 2028, με τα πρώτα τέσσερα να παραμένουν μέχρι το 2030 στις ΗΠΑ για εκπαιδευτικούς σκοπούς, και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν το 2033. Η πρώτη μοίρα των stealth μαχητικών, στην εκδοχή συμβατικής αποπροσγείωσης, θα έχει ως βάση την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και η κατασκευή των υποδομών της δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία.

Την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, συνολικού κόστους 3.600.000 ευρώ, θα αναλάβει εξολοκλήρου η ελληνική πλευρά και θα πιστοποιηθεί από το αρμόδιο γραφείο ασφαλείας της αμερικανικής αεροπορίας πριν από την άφιξη των πρώτων αεροσκαφών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2ysmyxy482h)

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»