Με σκληρό και ξεκάθαρο τρόπο απάντησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας στις διαρροές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας που έκαναν λόγο για «σεβασμό» εκ μέρους της Ελλάδας «στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία». Οι δηλώσεις αυτές προέκυψαν με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Κάσο.

“Ουδείς «σεβασμός» επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει”, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας αναφορικά με ισχυρισμούς πηγών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

Είχαν προηγηθεί διαρροές από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας προς ΜΜΕ της γείτονος για τις κινήσεις του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Ievoli Relume».

Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές η Τουρκία υποστηρίζει «το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη» προσθέτοντας σε προκλητικό ύφος ότι το ιταλικό πλοίο «εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας».

«Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις ναυτικές μας δυνάμεις. Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των ναυτικών μας δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους» κατέληγαν οι διαρροές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Οι έρευνες του ιταλικού πλοίου ολοκληρώθηκαν τα της Τετάρτης με το «Ievoli Relume» να διανύει όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ και επέστρψε στο Ηράκλειο για ενεφοδιασμό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού το επιτηρούσε από απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου στο πεδίο των ερευνών, δηλωτικό ότι λειτούργησαν οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας για να εκτονωθεί η κατάσταση που θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.