Μόνον περιχαρής δεν είναι ο Στέφανος Κασσελάκης µετά την αποµάκρυνση του Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Οµάδα, την ώρα µάλιστα που ίδιος δέχεται ισχυρές πιέσεις από την οµάδα των Τσιπρικών και η ηγεσία του απειλείται ευθέως. Ο Χανιώτης βουλευτής µε… όλα τα στραβά του και τα πολλά προβλήµατα που συχνά προκαλούσε στον ΣΥΡΙΖΑ µε τις συµπεριφορές και τις απόψεις του, συνυπολογιζόταν ως δυνατός µοχλός ανάσχεσης απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται ο κ. Κασσελάκης από τους διαφωνούντες.

Με δεδοµένο δε ότι η µεγάλη µάχη θα δοθεί τον Οκτώβριο στο καταστατικό συνέδριο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χάνει έναν σηµαντικό σύµµαχο, αν εν τω µεταξύ δεν υπάρξει κάποια οµαλοποίηση των σχέσεων, η οποία για την ώρα δεν διαφαίνεται. Συνεπώς δεν εκπλήσσει η συνολική απαίτηση από την πλευρά της µειοψηφίας για διαγραφή του Σφακιανού από το κόµµα και όχι µόνον από την Κοινοβουλευτική Οµάδα, όπως εκφράστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Κίνδυνος εκφυλισµού και γελοιοποίησης

Οι «οκτώ», µέλη όλοι της λεγόµενης φρουράς Τσίπρα, ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να προχωρήσει στη διαγραφή του, προειδοποιώντας πως µεγαλύτερος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ από δω και στο εξής είναι ο εκφυλισµός και η γελοιοποίηση. «Ο Παύλος Πολάκης δεν είναι ένα απλό µέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Σφακίων. Είναι µέλος των καθοδηγητικών οργάνων και της ηγετικής οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ», σηµείωναν πηγές των «οκτώ», προσθέτοντας ότι η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Οµάδα δεν µπορεί να είναι µια απόφαση που λαµβάνεται εν βρασµώ ούτε ένας επικοινωνιακός ελιγµός για να ξεπεραστεί η πίεση της στιγµής, κι αν είναι έτσι, θα πρέπει να επανεξεταστεί.

«Σε κάθε περίπτωση, αν η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Οµάδα δεν συνοδευτεί άµεσα µε την αποµάκρυνσή του από τα ηγετικά όργανα και την παραποµπή του στην Επιτροπή ∆εοντολογίας του κόµµατος, θα µας καταστήσει απολύτως αναξιόπιστους στην κοινή γνώµη», έλεγαν τα ίδια στελέχη και συµπλήρωναν: «Ο πρόεδρος πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αλλά πρέπει να αποφασίσει. Όποιος πατάει σε δυο βάρκες συνήθως πέφτει στο νερό».

Η αντίστροφη μέτρηση

Το συνέδριο πάντως οριστικά θα διεξαχθεί το διάστηµα 3-6 Οκτωβρίου, όπως συµφωνήθηκε στην ΚΟΕΣ και πρακτικά αρχίζει η αντίστροφη µέτρηση για την οριστική σύγκρουση. Με τη διαφορά ότι η διαγραφή του Χανιώτη βουλευτή έχει αλλάξει όλα τα δεδοµένα και ουδείς µπορεί να αποκλείσει ότι θα επιλέξει να κινηθεί αρχηγικά εφεξής, κάτι για το οποίο προϊδεάζει µε όσα λέει δηµοσίως. Αν αυτό συµβεί, τότε τα πράγµατα περιπλέκονται για τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και την πλευρά της µειοψηφίας, αφού πρακτικά θα έχουµε τον Οκτώβριο έναν… τριχοτοµηµένο ΣΥΡΙΖΑ.