“Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τη ∆ευτέρα 22.07.2024, κατά τη διαδικασία θαλάσσιας έρευνας για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου, έδωσε αφορµή για πλειοδοσία ανακρίβειας στον δηµόσιο λόγο”, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σε δήλωσή του στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”.

Όπως εξήγησε, το ιταλικό ερευνητικό πλοίο είχε προγραμματίσει τη διεξαγωγή της έρευνας εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως αυτή έχει οροθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ωστόσο, η Τουρκία, επικαλούμενη το νομικά άκυρο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, διεκδίκησε δικαιώματα στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Ο Υπουργός τόνισε ότι σε κανένα στάδιο δεν υπήρξε κίνδυνος θερμού επεισοδίου, χάρη στη λειτουργία των διαύλων επικοινωνίας που έχουν εγκατασταθεί για την αποσυμπίεση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το ερευνητικό πλοίο προχώρησε κανονικά στην έρευνά του εντός 36 ωρών από την έναρξη των γεγονότων, με την έρευνα να διαρκεί περίπου 5 ώρες.

“Η Ελλάδα ούτε αναγνώρισε με οποιονδήποτε τρόπο ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις, πράττουμε δε έναντι αυτών ό,τι είναι αναγκαίο, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο”, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη στα “Παραπολιτικά”:

«Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τη ∆ευτέρα 22.07.2024, κατά τη διαδικασία θαλάσσιας έρευνας για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου, έδωσε αφορµή για πλειοδοσία ανακρίβειας στον δηµόσιο λόγο. Το ιταλικό πλοίο είχε προγραµµατίσει τη διεξαγωγή της έρευνας, µεταξύ άλλων εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης, όπως έχει οροθετηθεί µεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Στην ίδια θαλάσσια περιοχή επικαλείται δικαιώµατα η Τουρκία µε βάση το νοµικά άκυρο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό µνηµόνιο. Εξ αυτού του λόγου, τουρκικά πολεµικά πλοία κατέπλευσαν στην ευρύτερη περιοχή. ∆εν προέκυψε σε κανένα στάδιο κίνδυνος θερµού επεισοδίου εξαιτίας της ταυτόχρονης ύπαρξης δυνάµεων Ελλάδας και Τουρκίας. Λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχουν εγκατασταθεί για την αποσυµπίεση των εντάσεων µεταξύ των δύο χωρών και σε λιγότερο από 36 ώρες το ερευνητικό πλοίο προχώρησε στην έρευνά του σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του. Η έρευνα αυτή σε διεθνή ύδατα ελληνικής ΑΟΖ διήρκεσε περί τις 5 ώρες. Καµία από τις δύο χώρες δεν αφίσταται από τις οικείες βασικές θέσεις, ούτε θα µπορούσαµε ευλόγως να το αναµένουµε αυτό. Αλλωστε, προβλέπεται ρητά και στη ∆ιακήρυξη των Αθηνών ότι δεν θίγονται οι εκατέρωθεν νοµικές θέσεις τους. Η Ελλάδα ούτε αναγνώρισε µε οποιονδήποτε τρόπο ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις. Πράττουµε, δε, έναντι αυτών ό,τι είναι αναγκαίο, όπως προβλέπεται από το ∆ιεθνές ∆ίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, όµως, έχει αξία η άµεση επικοινωνία που προλαµβάνει την τροπή των εντάσεων σε πραγµατικές κρίσεις, όπως, άλλωστε, συνέβη στο παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις µε τεράστιο κίνδυνο για την ειρήνη. Και, ασφαλώς, αναδεικνύεται η αξία να προχωρήσουµε σε συζήτηση για πλήρη οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης. Με πυξίδα το ∆ιεθνές ∆ίκαιο της Θάλασσας, σκοπός µας είναι η µακρά και βιώσιµη ειρήνη. Σήµερα, που η Ελλάδα απολαύει σε όλα τα επίπεδα µείζονος ισχύος».