Το αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανήμερα της επετείου για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της σύσκεψης-θρίλερ της 6ης Ιουλίου 2015 των πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο, έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα του πολιτικού συστήματος.

Το τρίτο μνημόνιο

Κι αυτό, καθώς αφορά ένα πολιτικό γεγονός υψίστης εθνικής σημασίας, το οποίο εντέλει διαμόρφωσε την πορεία της χώρας, αφού έπειτα από εκείνη τη σύναξη ακολούθησε το τρίτο, θηριώδες, μνημόνιο, το οποίο μεταξύ των πολλών άλλων σκληρών μέτρων προέβλεπε την εκχώρηση της δημόσιας περιούσιας για 99 χρόνια. Με αυτή την έννοια έχει σημασία να πληροφορηθούν οι πολίτες σχετικά με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους αρχηγούς και την ενημέρωση που έκανε εν μέσω μεγάλων πολιτικών και οικονομικών πιέσεων από ξένους παράγοντες και μόλις μία ημέρα μετά το βροντερό «όχι» με 61% στο δημοψήφισμα. Βάσει πληροφοριών ο πρώην πρωθυπουργός είναι αυτός που επιμένει να αρνείται να δοθούν οι επίμαχοι διάλογοι.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η δημοσιοποίησή τους θα ρίξει φως σε όλο το παρασκήνιο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς οδηγώντας τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στη δίνη των μνημονίων. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας την Τετάρτη, στο Προεδρικό Μέγαρο, εισέπραξε κατ’ αρχάς το «ναι» της κυρίας Σακελλαροπούλου αλλά και των Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέφανου Κασσελάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο μόνος εν ενεργεία πολιτικός αρχηγός ο οποίος έδωσε τότε το «παρών» και συμφωνεί να βγουν όλα στη φόρα.

Θεσμική υποχρέωση

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνομιλία που είχε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου δεσμεύτηκε να εξετάσει τη διαδικασία η οποία πρέπει να τηρηθεί, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως θα πρέπει να συναινέσουν και οι τότε «πρωταγωνιστές». Από την πλευρά της η κυρία Κωνσταντοπούλου επέμεινε πως δεν απαιτείται κάτι τέτοιο, καθώς το όλο θέμα συνιστά θεσμική υποχρέωση.

Υπενθυμίζεται πως την 6η Ιουλίου 2015 το «παρών» στο Προεδρικό εκτός των Προκόπη Παυλόπουλου, Αλέξη Τσίπρα είχαν δώσει οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης (ΝΔ), Φώφη Γεννηματά (ΚΙΝΑΛ), Πάνος Καμμένος (ΑΝΕΛ), Σταύρος Θεοδωράκης (Ποτάμι) και ο μέχρι σήμερα γραμματέας του ΚΚΕ. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος ύστερα από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα. Από τις υπάρχουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός του Κουτσούμπα πίεζαν τον τότε πρωθυπουργό ώστε να υπογραφεί το συντομότερο η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές.

2328645

Τηλεφωνικές επαφές

Η σύσκεψη διακοπτόταν συχνά λόγω των πολλών τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με ξένους ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (με δεδομένο ότι η θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ κρεμόταν από μια κλωστή), ενώ μίλησε τηλεφωνικώς και με τον τότε Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Στο τραπέζι είχε πέσει πρόταση για τη δημιουργία εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, χωρίς να ληφθεί καμία σχετική απόφαση. Σε αυτό το πυρετώδες κλίμα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να ζήτησε να μιλήσει με τον πρωθυπουργό, κάτι που έγινε σε ένα από τα πολλά διαλείμματα. Εν τω μεταξύ στο Προεδρικό Μέγαρο εκλήθη και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης λόγω της καλής σχέσης που είχε με τη ρωσική πλευρά, δεν ήταν, όμως, παρών στο τηλεφώνημα Τσίπρα - Πούτιν. Να σημειωθεί ότι ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν συμμετείχε στο συμβούλιο και η παρουσία του αφορούσε αποκλειστικά τις σχέσεις της Αθήνας με τον ρωσικό παράγοντα μετά τη διαφαινόμενη ραγδαία υποχώρηση στις απαιτήσεις των δανειστών.

Συνομιλία Τσίπρα - Λαφαζάνη

Υπήρξε δε ιδιαίτερη συνομιλία Τσίπρα - Λαφαζάνη σε γραφείο του Προεδρικού Μεγάρου, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να έγινε συζήτηση σχετικά με τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί με τη Μόσχα για τους αγωγούς ρωσικού αερίου. Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία που φέρεται να είχε με την Άνγκελα Μέρκελ διαψεύστηκε από τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο πρωθυπουργός συζήτησε με τους άλλους αρχηγούς την πρόταση Γιούνκερ, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για συμφωνία αν υπήρχε και πρόβλεψη για μείωση του χρέους και τους ζήτησε να συνδράμουν.

Το συμβούλιο, που ξεκίνησε να συνεδριάζει από το πρωί, ολοκληρώθηκε τελικά στις 16.30 με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίστηκε λεπτομερώς στα πρακτικά, η κοινή ανακοίνωση μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου. Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει: Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας […]».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή