Ο Χάρης ∆ούκας ήταν η έκπληξη των αυτοδιοικητικών εκλογών όταν εξελέγη στον δεύτερο γύρο δήµαρχος Αθηναίων. Τη δεύτερη φορά που µας εξέπληξε ήταν µε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Χάρης ∆ούκας είναι γεννηµένος το ’80, την εποχή του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «έβγαλε τους µη προνοµιούχους από το περιθώριο». Σε µια διαφορετική συνέντευξη στα « Π» αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους θέλησε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ µιλάει για τον γάµο του µε την εκλεκτή της καρδιάς του, Γεωργία, τη γνωριµία τους, αλλά και για τα χόµπι του.

Γιατί ΠΑΣΟΚ;

Γιατί το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για τα δύσκολα. Με πολιτικές που δίνουν διέξοδο και ελπίδα στην πλειοψηφία. Ετσι πορευτήκαµε ιστορικά και µας εµπιστεύτηκαν οι Ελληνες. Είναι πλέον φανερό ότι η κλειστή παρέα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίµου, που ονοµάζεται επιτελικό κράτος, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα. Ποιος πολιτικός χώρος µπορεί να υπερασπιστεί τα συµφέροντα των πολλών; Η ∆εξιά ή τα ακροδεξιά της παρακλάδια; ΠΑΣΟΚ λοιπόν, γιατί είναι το Κίνηµα των πρωτοποριακών πολιτικών, που βελτίωσαν ουσιαστικά τη ζωή των Ελλήνων. Αυτός είναι και ο δικός µου στόχος. Να βγούµε ξανά στην κοινωνία, να ενώσουµε δυνάµεις και να κερδίσουµε ξανά την ελπίδα.

Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που του είπατε ότι θα θέσετε υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

Η σύντροφός µου, η Γεωργία. Τέτοιες διαδικασίες δοκιµάζουν τα σωµατικά και ψυχολογικά µας όρια. Και ο άνθρωπός σου πιέζεται το ίδιο ή ακόµα και περισσότερο. Η Γεωργία µε στήριξε, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ποια εποχή του ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζετε; Του Ανδρέα, του Σηµίτη, του Γιώργου Παπανδρέου ή της Φώφης;

Κάθε εποχή έχει τη δική της αξία και τις δικές της προκλήσεις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρείται ακόµα και από τους νέους, που δεν τον έζησαν, ο καλύτερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης. Προφανώς, έχουν ακούσει από τους γονείς τους το πώς ο Ανδρέας άλλαξε τη ζωή των µη προνοµιούχων. Το πώς τους διασφάλισε αξιοπρέπεια στην καθηµερινή τους ζωή. Το πώς έδωσε φωνή στη µισή Ελλάδα, που οι κυβερνήσεις της ∆εξιάς είχαν στο περιθώριο. Εκανε πράξη την Αλλαγή, ένα σύνθηµα που παραµένει διαχρονικό µέχρι σήµερα.

Αλήθεια, στην Αθήνα περιµένατε ότι θα νικήσετε; Ηταν έκπληξη για όλους.

Το πίστεψα ότι θα υπάρξει ανατροπή στην Αθήνα. Γιατί πιστεύω στις οµάδες. ∆ηµιουργήσαµε µια δυνατή οµάδα, που διεκδίκησε τον δήµο και τώρα τον αλλάζει προς το καλύτερο. Και αυτό θα κάνω και για τη χώρα. Εχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι θα πετύχουµε την ανατροπή και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό µε τον ίδιο τρόπο. Με ένα διαφορετικό µοντέλο ηγεσίας.

Πηγαίνετε σουπερµάρκετ; Γνωρίζετε πόσο έχει η φέτα ή το λάδι, ας πούµε;

Φυσικά και πηγαίνω σούπερ µάρκετ. Οι τιµές, για παράδειγµα στη φέτα, το γνωρίζετε και εσείς, ποικίλλουν. Αλλά, πιστέψτε µε, φέτα µε 6 ευρώ το κιλό, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν υπάρχει. Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκοµµένος από την πραγµατικότητα, δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί πόσο ακριβή έχει κάνει µε την πολιτική του την καθηµερινότητα των πολλών. Η διαβίωση στη χώρα µας έχει γίνει ένα reality επιβίωσης.

sasa_doukas

Ο Χάρης Δούκας με τη συντάκτρια του «S» Σάσα Σταμάτη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Σας κατηγορούν ότι «παραµελείτε» τον δήµο, για να κυνηγήσετε πολιτικές φιλοδοξίες. Τι απαντάτε; Οπως το σκέφτεστε - όχι ξύλινα, σαν πολιτικός.

Εργο γίνεται, ουσιαστικό σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και είναι ορατό στους πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τους πρώτους εξίµισι µήνες της θητείας µου έχουµε ήδη φυτέψει περισσότερα από 2.000 δέντρα, θεσπίσαµε τον νέο κανονισµό πρασίνου, συγκροτήσαµε γραφείο αντιµετώπισης ενεργειακής φτώχειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, την Αθηναϊκή Ενεργειακή Συµµαχία, ενώ εγκαθιστούµε µε γοργούς ρυθµούς συστήµατα βυθιζόµενων κάδων απορριµµάτων. ∆ίνουµε µάχη και δικαιωνόµαστε από το ΣτΕ γιατί η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιµέντο. Η Αθήνα αλλάζει µε σταθερά βήµατα.

Προκλήσεις από Σκόπια, Αλβανία, Τουρκία. Εχετε ατζέντα για τα εθνικά ζητήµατα;

Αλίµονο αν δεν είχα ατζέντα για τα βασικά θέµατα. Και αλίµονο αν αυτή η ατζέντα δεν ήταν ατζέντα ΠΑΣΟΚ, αν δεν είχε ως πυξίδα της τη διαφύλαξη της εθνικής µας κυριαρχίας και των εθνικών µας συµφερόντων. Η Ελλάδα είναι µια χώρα µε ανάστηµα. Οπως είχε ξεκαθαρίσει µε µία πρόταση ο Ανδρέας Παπανδρέου, «δεν διεκδικούµε τίποτα και δεν παραχωρούµε τίποτα».

Υπάρχει πόλωση σε αυτές τις εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ; Τοξικότητα από τον Τύπο ή τους συνυποψηφίους;

∆εν µπορώ να πω ότι, µέχρι στιγµής, υπάρχει τοξικότητα. Την ίδια στιγµή, αυτό που βλέπω είναι µια πόλωση από στελέχη της Ν.∆. και υπουργούς της κυβέρνησης, και µάλιστα µε έναν και µοναδικό στόχο: εµένα. Γιατί; Τι φοβούνται τόσο πολύ;

Γιατί κάποιος να ψηφίσει τον Χάρη ∆ούκα;

Γιατί πιστεύει, όπως και εγώ, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν µπορεί να είναι κόµµα-κοµπάρσος, αλλά κόµµα-πρωταγωνιστής. Γιατί πιστεύει ότι η Ελλάδα µπορεί καλύτερα. Εχω το όραµα της ισχυρής Ελλάδας. Εχω το όραµα των περήφανων Ελλήνων. ∆εν δίστασα ούτε στιγµή να συγκρουστώ για το όραµά µου µε µια κυβέρνηση την οποία θεωρώ επιζήµια, η οποία νόµιζε ότι θα µε έχει του χεριού της. ∆εν κρύφτηκα στα δύσκολα. Εχω την πίστη ότι µπορούµε να τα καταφέρουµε.

ΠΑΣΟΚ, επόµενη ηµέρα µε Χάρη ∆ούκα, εφόσον κερδίσετε. Και εφόσον χάσετε.

Η επόµενη ηµέρα του ΠΑΣΟΚ µε Χάρη ∆ούκα θα σηµατοδοτήσει την επανεκκίνηση της δηµοκρατικής παράταξης και την επιστροφή της στη διακυβέρνηση της χώρας. Αν χάσω; Θα συνεχίσω να υπηρετώ µε συνέπεια και µε όλες µου τις δυνάµεις, όπως πάντα έκανα, τις αρχές και τις αξίες της δηµοκρατικής παράταξης.

Πότε θα «φάµε κουφέτα» από εσάς και τη Γεωργία;

Πολύ σύντοµα. Περιµένω να διαλέξει ηµεροµηνία. Eσύ, πάντως, θα το µάθεις εγκαίρως, αφού θα είσαι καλεσµένη.

Πώς γνωριστήκατε;

Σε κοινή παρέα φίλων.

Θυµάστε πώς έγινε η πρόταση γάµου;

Στο σπίτι… Αλλά δεν θα ήθελα να αποκαλύψω περισσότερα. Είναι µια πολύ προσωπική στιγµή, που θα ήθελα να τη θυµόµαστε µόνο εγώ κι εκείνη.

Εχετε σκεφτεί πώς θα είναι ο γάµος, µιας και είστε και ο δήµαρχος Αθηναίων; ∆ώστε µας κάποια λεπτοµέρεια.

Το δίληµµα είναι δηµαρχείο ή Θήβα, από όπου κατάγεται η Γεωργία. Ανεξάρτητα από το µέρος, θα µου άρεσε ο γάµος να είναι απλός, µε αγαπηµένους φίλους, τις οικογένειές µας και να ακολουθήσει γλέντι µε πολλή µουσική και χορό. Τις λεπτοµέρειες τις αφήνω στη Γεωργία. Αλλωστε, δεν έχει σηµασία το πώς και το πού, αλλά ποιον άνθρωπο επιλέγεις για να περάσεις µαζί του το υπόλοιπο της ζωής σου.

Ποια είναι τα χόµπι σας; Εχουµε µάθει ότι παίζετε καλά κιθάρα.

Είµαι χειµερινός κολυµβητής, αν και η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο βλέπω τη θάλασσα µόνο µε κιάλια. Λόγω του πιεστικού προγράµµατός µου, δεν κατάφερα φέτος να τη χαρώ σχεδόν καθόλου. Κλασική κιθάρα µαθαίνω από πολύ µικρός. Είναι µια συνήθεια που µε χαλαρώνει. Καταφεύγω πάντα στη µουσική για να αποφορτιστώ έπειτα από µια δύσκολη ηµέρα.

screenshot_2024-07-28_125557

Ησασταν «φυτό» στο σχολείο; Σηµαιοφόρος;

Σηµαιοφόρος, ναι. Μου άρεσε να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω, πάντα γνωρίζοντας ότι η σκληρή δουλειά φέρνει και αποτέλεσµα. Αργότερα, και ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, δεν µου άρεσε να αφήνω µαθήµατα για την εξεταστική του Σεπτεµβρίου, για να απολαµβάνω ξένοιαστος τις καλοκαιρινές διακοπές. Τελείωσα τη σχολή µου ακριβώς στα πέντε χρόνια, δεν στερήθηκα όµως ούτε ξενύχτια ούτε πάρτι ούτε εκδροµές. Απλά, είχα πρόγραµµα. Λέτε τελικά να ήµουν «φυτό»;

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγµή στην προσωπική σας ζωή, που σας λύγισε, σας άλλαξε;

Οταν έχασα τον παππού µου, µε τον οποίο είχα ένα ιδιαίτερο δέσιµο. Στο νοσοκοµείο, λίγο πριν πεθάνει, µου ζήτησε ένα χαρτί και έγραψε «Θέλω να πάω σπίτι». Το κρατάω αυτό το χαρτί ακόµα. Μια πολιτική δέσµευση (είτε ως δήµαρχος είτε αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ); Να θυµόσαστε ότι θα είµαστε εδώ, για να ελέγξουµε εάν την τηρήσατε.

∆εσµεύοµαι να αγωνιστώ µε όλες µου τις δυνάµεις για διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη και προοπτική για όλους τους Ελληνες και όλες τις Ελληνίδες. ∆εσµεύοµαι να µην «πουλήσω» ελπίδα. Και αυτή τη δέσµευση να κρατήσετε. Γι’ αυτό θα κριθώ. Και ως δήµαρχος και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.