Μια επιχείρηση «αποδραματοποίησης» είναι σε εξέλιξη από την κυβέρνηση, όπου υπάρχει η εκτίμηση ότι κάποια γεγονότα, από ορισμένες εσωκομματικές διαφωνίες έως το μεγάλο και υπαρκτό ζήτημα της ακρίβειας, λαμβάνουν διαστάσεις που δεν τους αναλογούν, φέρνοντας σε τρίτη ή τέταρτη μοίρα κυβερνητικές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται σε μια σειρά από ζητήματα.

Αμέσως μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Παρίσι, όπου μετέβη προσκεκλημένος του Εμανουέλ Μακρόν για να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και κάποιες προσπάθειες Ελλήνων αθλητών, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Η επιλογή του πρωθυπουργού να γίνει αυτή η συνεδρίαση την Τρίτη 30 Ιουλίου εμπεριέχει και τον συμβολισμό της συνέχισης του κυβερνητικού έργου μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού -παρόλο που η Βουλή θα κλείσει λόγω θερινών διακοπών στις 2 Αυγούστου-, με τον ίδιο να στέλνει το μήνυμα της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, βάσει των οποίων θα κριθεί η κυβέρνηση αυτή στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2027.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν το νομοσχέδιο με φορολογικά κίνητρα για τις συγκοινωνίες και την καινοτομία, το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση και οι αλλαγές στη δικονομία στο πλαίσιο του νέου δικαστηριακού χάρτη. Εντός της επόμενης εβδομάδας, εξάλλου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αλλά και ο εκσυγχρονισμός του «πόθεν έσχες», με το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων του Ν. 5026/2023». Αυτές τις ημέρες προχωρά, επίσης, το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, τον επαγγελματικό προσανατολισμό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τα μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές, όπως και οι αλλαγές στο Υπερταμείο (αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της).

Στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας, από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκπέμπουν το μήνυμα των διαρκών παρεμβάσεων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με κάθε πρόσφορο μέσο για τη συγκράτηση των τιμών. Επισημαίνουν, δε, όπως έχει τονίσει και ο κ. Μητσοτάκης, πως ιδίως στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος και της ανόδου των τιμών, το τελευταίο διάστημα, σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, παρατηρείται τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που προκαλεί η παρατεταμένη ζέστη, αλλά και των στρεβλώσεων της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Η τελευταία κυβερνητική παρέμβαση σε αυτό το κομμάτι αφορά το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και στη συνέχεια την επιδότηση με τους πόρους αυτούς όσων είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, σε πρώτη φάση για τον Αύγουστο. Στο μέτωπο της ακρίβειας και πάλι, και συγκεκριμένα στις τιμές στο ράφι, κυβερνητικές πηγές, σε συνέχεια δημόσιων συζητήσεων περί διαφοράς Ελλάδας και Γερμανίας, «δείχνουν» προς τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), όπου η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι η Γερμανία έχει ακριβότερο καλάθι από τη χώρα μας κατά 26%. Στα «συν» προσμετρούν από το Μαξίμου και την έκθεση της Κομισιόν για το κράτος Δικαίου, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις που εμπεριέχει για τη χώρα μας.

Οπως σημειώνουν, «τα αποτελέσματά της είναι ιδιαιτέρως θετικά για την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά διαπιστώνεται πρόοδος σε καθεμία από τις συστάσεις που είχε διατυπώσει η Επιτροπή στην περσινή έκθεσή της, ενώ η εμβληματική νομοθετική παρέμβαση με την οποία εξασφαλίζεται η συμμετοχή της ίδιας της Δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της χαιρετίζεται ως σημαντική πρόοδος».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά