Στον µακρύ κατάλογο των υπαρκτών προβληµάτων του Στέφανου Κασσελάκη ήρθε να προστεθεί αυτό του Παύλου Πολάκη, η ξαφνική διαγραφή του οποίου από την Κ.Ο. µπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές και συνάµα απρόβλεπτες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα ξεκίνησαν το απόγευµα της Πέµπτης, όταν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο αψύς Σφακιανός επιτέθηκε µε χυδαίο τρόπο σε συνεργάτιδα του Αδωνι Γεωργιάδη. Το κλίµα στη συνεδρίαση φορτίστηκε όταν πήρε τον λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού προκειµένου να ζητήσει συγγνώµη. Πέραν της συγγνώµης, όµως, αυτό που ενδεχοµένως να οδήγησε στη διαγραφή Πολάκη ήταν η εικόνα µε τη δακρυσµένη κυρία Λινού.

Οταν ενηµερώθηκε για τα καθέκαστα ο κ. Κασσελάκης και αφού είδε το σχετικό βίντεο, προχώρησε σε κάτι που αποτελούσε αντικείµενο συζήτησης στον ΣΥΡΙΖΑ για πάρα πολλά χρόνια: στη διαγραφή του Πολάκη. Αυτό, δηλαδή, που δεν τόλµησε ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας το έκανε ο κ. Κασσελάκης. Είχε επιπλέον ενηµερωθεί και για τις αντιδράσεις και άλλων βουλευτών του κόµµατος που ήταν στην αίθουσα, όπως ο Κώστας Μπάρκας και ο Βασίλης Κόκκαλης, που εξαρχής είχαν σπεύσει να αποδοκιµάσουν τον (πρώην;) σύντροφό τους. Αξίζει, επίσης, να σηµειωθεί ότι η Ολγα Γεροβασίλη µε συνέντευξή της στα «Π» τάσσεται υπέρ της διαγραφής του Πολάκη, αρκεί να µην είναι µισή, όπως χαρακτηριστικά επισηµαίνει.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στα «Π» ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαµουλάκης, αναφερόµενος στο περιστατικό µε τον Πολάκη, είπε: «Η λεκτική επίθεση του συναδέλφου βουλευτή εναντίον γυναίκας εν ώρα εργασίας της δεν µπορεί να γίνει επιτρεπτή από κανέναν µας, ακόµη και αν µε τον επιτιθέµενο βουλευτή έχουµε πορευθεί πολιτικά. Η προσωπικότητα και η αξιοπρέπεια κάθε εργαζόµενου πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους µας, άνευ όρων, αστερίσκων ή πολιτικών προτιµήσεων». Σύσσωµη ήταν βεβαίως η καταδίκη και από τα υπόλοιπα κόµµατα, ενώ ξεχώρισε η παρέµβαση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος επέβαλε και οικονοµικές ποινές στον βουλευτή Χανίων.

Οπως ήταν φυσικό, τα προαναφερθέντα κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγµατοποιήθηκε κυριολεκτικά αµέσως µετά τη διαγραφή. Πρέπει να σηµειωθεί ότι ο κ. Πολάκης προσπάθησε να µπει στην αίθουσα της συνεδρίασης, όµως κάτι τέτοιο δεν του επετράπη. Ακολούθησε ένα µπαράζ αναρτήσεων στα social media, µε απειλές και υπονοούµενα, τόσο προς τον ίδιο τον πρόεδρο του κόµµατος όσο και απέναντι στην Αθηνά Λινού και όχι µόνο. Από την άλλη, ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, καθώς στην οµιλία του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού χαρακτήρισε επιβεβληµένη τη διαγραφή, στάθηκε στο σηµαντικό κοινοβουλευτικό έργο που επιτελεί ο Πολάκης, αλλά και στο πόσο τον αγαπάει! Σε κάθε περίπτωση, η διαγραφή Πολάκη εκτιµάται πως θα έχει τεράστιες παρενέργειες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ - δηµιουργούνται άλλωστε πάρα πολλά ερωτήµατα, µε τις απαντήσεις να µην είναι ούτε εύκολες ούτε προφανείς.

Κατ' αρχάς, το πρώτο ερώτηµα είναι πώς θα υποδεχτεί η βάση του κόµµατος τη διαγραφή. Και αυτό γιατί σε πολύ µεγάλο ποσοστό οι υποστηριχτές του κ. Πολάκη αποτελούν ίσως τον πιο σηµαντικό πυλώνα στήριξης του κ. Κασσελάκη. Γεγονός που σηµαίνει ότι θα υπάρξει εσωτερική σύγκρουση στη βάση. Για παράδειγµα, o Mάρκος Χατζησάββας, που αποτελούσε ένα από τα κοµβικά στελέχη για τον κ. Κασσελάκη στα οργανωτικά ζητήµατα, στάθηκε από την πρώτη στιγµή στο πλευρό του κ. Πολάκη. Εν προκειµένω, το ερώτηµα είναι πώς θα πάει σε Συνέδριο τον Οκτώβριο ο κ. Κασσελάκης όταν ένα σηµαντικό τµήµα των υποστηρικτών του ελέγχεται από τον κ. Πολάκη.

Που σηµαίνει ότι πλέον το µεγαλύτερο βάρος θα σηκώσει η πλευρά του Νίκου Παππά, η οποία µαζί µε τον Παύλο Πολάκη ουσιαστικά αποτελούσαν τα δύο «οργανωτικά πόδια» του κ. Κασσελάκη. Το δεύτερο ερώτηµα έχει να κάνει µε τις διαθέσεις του Παύλου Πολάκη, µε το αν θα µπει σε µια µόνιµη σύγκρουση και διαδικασία φθοράς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ µέσα από το αγαπηµένο του πληκτρολόγιο. ∆εδοµένου ότι παραµένει µέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θα µπορεί να πάει στο καταστατικό συνέδριο. Κάποιοι λένε ότι ο Πολάκης ίσως προσπαθήσει να πάρει το κόµµα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα µπορούσε να προχωρήσει στη δηµιουργία δικού του φορέα. Πάντως όποιος δει τα άπειρα σχόλια στον προσωπικό του λογαριασµό θα διαπιστώσει ότι οι διαδικτυακοί του φίλοι τον προτρέπουν να κάνει κόµµα.

Το τρίτο ερώτηµα έχει να κάνει µε τη στάση της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται µε το ένα πόδι εκτός κόµµατος. Αν, δηλαδή, οι εξελίξεις µε τον Πολάκη θα επιταχύνουν την έξοδό τους από το κόµµα, όπως ουσιαστικά τους προέτρεψε ο κ. Κασσελάκης την περασµένη Τρίτη, ή αν θα περιµένουν να δουν πώς διαµορφώνεται το κοµµατικό τοπίο. Πριν από τη διαγραφή Πολάκη, η πλευρά των «87» είχε ζητήσει από τον κ. Κασσελάκη να τους ενηµερώσει για τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο καταστατικό συνέδριο, κάτι που δεν έχει κάνει έως τώρα. Σύµφωνα µε απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες, στην πλευρά της µειοψηφίας είναι διάχυτη η άποψη πως, αν δεν πάρουν στα χέρια τους τις προτάσεις του κ. Κασσελάκη, δεν θα πάνε στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου. Ολα, λοιπόν, συγκλίνουν στο συµπέρασµα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ µπαίνει σε ακόµα πιο δύσβατα µονοπάτια και αχαρτογράφητα νερά, ενώ απειλείται ακόµα και η παραµονή του στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Πλέον έχει 35 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 31, µε το φάντασµα της νέας διάσπασης να είναι πιο ορατό πάνω από την Κουµουνδούρου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά