Κορυφώνεται το ενδιαφέρον σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, καθώς υποψήφιοι πρόεδροι και επιτελεία συνεχίζουν εκ νέου δυναμικά τη μάχη για τις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου, προτάσσοντας υπεράνω όλων την ανάγκη για ένα δυνατό, κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Μιλένα Αποστολάκη απέσυρε την υποψηφιότητά της για την προεδρία, επισημαίνοντας ότι θέλει να αποτελέσει «μέρος της λύσης και όχι της κρίσης», χωρίς να αναφέρει ποιον επιθυμεί να στηρίξει. Μάλιστα, γνωστοποιώντας την εν λόγω απόφαση τόνισε πως έχει κάνει την επιλογή της, αλλά δεν πρόκειται «να δώσει γραμμή» υπέρ κανενός διεκδικητή του χρίσματος.

Στον διάλογο που έχει ανοίξει σε σχέση με το μέλλον της «Δημοκρατικής Παράταξης» αλλά και τις ανάγκες για ένα ΠΑΣΟΚ που θα εκπροσωπεί το σύνολο της κοινωνίας, συνεχίζεται με επιτυχία η προσπάθεια της αδιαμεσολάβητης ανάδειξης της άποψης βάσης και στελεχών του κόμματος. Και αυτήν την εβδομάδα, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής γνωστοποιούν την άποψή τους αναφορικά με τις διεργασίες, τις προτάσεις τους για την επόμενη ημέρα και φυσικά, το πρόσωπο που επιθυμούν να ηγηθεί του χώρου.

Δημτσιούδης Χρήστος: Η επανεκλογή Ανδρουλάκη εχέγγυο για την πολιτική αυτονομία και ενότητα του ΠΑΣΟΚ

H εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε την αφετηρία για την οργανωτική ανασυγκρότηση, την πολιτική αυτονομία και την συμμετοχική ανανέωση που αναζητούσε ο κόσμος της Δημοκρατικής Παράταξης. Έως τότε δεν υπήρχε η αμυδρά υποψία ότι θα μπορούσαμε να ξαναδιεκδικήσουμε με όρους εξουσίας και παράταξης την εκλογική επάνοδο του ΠΑΣΟΚ.

Πριν το 2021 δεν ήταν δεδομένη η πολιτική μας επιβίωση, οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν το πολιτικό μας τέλος. Το κυρίαρχο ερώτημα δεν ήταν εάν θα υπάρχουμε στο πολιτικό χάρτη αλλά με ποιον θα πάει το ΠΑΣΟΚ για να αποτελέσει συμπλήρωμα εξουσίας.

Η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελεί εχέγγυο για την πολιτική αυτονομία και της ενότητα της Παράταξης. Ματαιοπονούν όσοι στοιχηματίζουν ότι θα αμφισβητήσουν την αυτονομία, την ενότητα, την συνοχή, και την δύναμη του ενωμένου ΠΑΣΟΚ με κινήσεις εντυπωσιασμού ποντάροντας στην διάλυση ή την περιθωριοποίηση του ως συνιστώσας. Για άλλη μια φορά θα διαψευστούν.

Την επόμενη μέρα των εσωκομματικών μας διαδικασιών οφείλουμε να δεσμευτούμε όλοι. Οι υποψήφιοι για την ηγεσία, οι βουλευτές μας, και τα στελέχη μας τόσο σε Κεντρικό όσο και σε Τοπικό επίπεδο, ότι θα υπηρετήσουμε με συνέπεια το οργανωτικό, πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο το οποίο θα μας καταστήσει αξιόπιστο κυβερνητικό πόλο στα μάτια των Ελλήνων πολίτων που δοκιμάζονται από την πολίτικη αναλγησία και την κοινωνική απάθεια της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αναζητούν πολίτικη αλλαγή.

Παλάντζας Λάμπρος: Η Άννα Διαμαντοπούλου θα επαναφέρει την παράταξη σε ρόλο πρωταγωνιστή

Η διαδικασία εκλογής αρχηγού άνοιξε σε μη ενδεδειγμένο πολιτικά χρόνο και με λάθος τρόπο. Όμως από την στιγμή που άνοιξε οφείλουμε όλοι να την μετατρέψουμε σε μια γόνιμη διαδικασία που θα ενισχύσει την ενότητα του χώρου, θα διευρύνει την κοινωνική μας παρέμβαση και να αναδιατάξει την οργανωτική μας δομή. Αυτά θα τα πετύχουμε όλοι μαζί υποψήφιοι και στελέχη.

Μεταξύ των υποψηφίων αυτό που θα κριθεί είναι εάν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να μετατραπεί σε μια ορμητική δύναμη που θα διεκδικήσει την εξουσία χωρίς να χρειάζεται την συνδρομή των δυνάμεων που ηττήθηκαν εμφατικά από τον Μητσοτάκη. Εμείς σε αυτή την διαδικασία θα επιλέξουμε Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιο Πρωθυπουργό που θα συνομιλήσει χωρίς διαμεσολάβηση με το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης και θα έχει την ικανότητα να συνθέσει ένα σύγχρονο προοδευτικό σχέδιο για το αύριο της Ελλάδας. Η Άννα Διαμαντοπούλου συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα επαναφέρουν την παράταξη σε ρόλο πρωταγωνιστή στο πολιτικό σύστημα.

Πετρίδης Κώστας: Επιλέγουμε και εκλέγουμε τον Χάρη Δούκα

Αν δεν υπήρχαν οι ευρωεκλογές έπρεπε να τις "προκαλέσουμε". Τα αποτελέσματα τους ήταν αποκαλυπτικά για όλους. Για την κυβέρνηση, για τα κόμματα και για τους πολίτες και οι αριθμοί που είναι αμείλικτοι δρομολόγησαν τις εξελίξεις.

Σε ένα κοινωνικό τοπίο, με την ακρίβεια να καλπάζει και να ροκανίζει το εισόδημα των οικογενειών, την κοινωνική και ευρύτερη ανασφάλεια να κυριαρχεί με έντονη την απουσία του κράτους και με ουσιαστική κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας(Δημόσια Υγεία -Παιδεία- Δομές πρόνοιας) είναι απαραίτητη μια επανεκκίνηση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των πολιτών με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Οι ευρωεκλογές λοιπόν είναι η αφορμή, τα όσα περιγράφονται παραπάνω και πολλά άλλα (περιθωριοποίηση του 30% της κοινωνίας, αποκλεισμός των πολλών από τον παραγόμενο πλούτο κτλ) επιβάλλουν άμεσα, την διαμόρφωση μιας άλλης, αξιόπιστης, εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.

Χρειάζεται λοιπόν ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό, δημοκρατικό, πλουραλιστικό, συμμετοχικό, εξωστρεφές και όχι φοβικό και κλειστό. Που θα ακούει τους πολίτες. Που θα μιλάει με τους πολίτες. Που θα αποφασίζει για τους πολίτες, Που θα δίνει ΟΡΑΜΑ, ΕΛΠΙΔΑ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στην χώρα.

Ο Χάρης Δούκας, ένας πολιτικός με σημαντική κοινωνική, επιστημονική και κομματική διαδρομή, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για μια αντίστοιχη νικηφόρα και προπάντων επιτυχή διαδρομή και πορεία στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας.

Οι εκλογές του Οκτώβρη δεν πρέπει είναι απλά μια εσωκομματική διαδικασία. Δεν αφορούν τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Είναι μια μεγαλύτερη σε κοινωνικό εύρος διαδικασία. Αφορά την μεγάλη δημοκρατική παράταξη, αφορά την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αφορά την απαρχή της νέας αλλαγής με πολιτική ανατροπή και δίνουμε την σκυτάλη σε έναν άνθρωπο που μεταφέρει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση της νίκης απέναντι στην Ν.Δ.

Επιλέγουμε και εκλέγουμε τον Χάρη Δούκα που ακούει, αγγίζει, και μιλά, (σ) τους πολίτες δημιουργεί κοινωνικές συμμαχίες και δίνει προοπτική μιας ακόμη μεγαλύτερης νίκης αυτής στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Xάλαρης Μιχάλης: Ο νέος ηγέτης πρέπει να αντιλαμβάνεται τον παλμό της κοινωνίας

Το διακύβευμα της αναμέτρησης για πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής είναι κρίσιμο για την κατεύθυνση και το μέλλον της παράταξης.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου προσφέρει την ευκαιρία για έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, πέρα από προσωπικές στρατηγικές, που θα αναδείξει τις ιδέες της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας (Σοσιαλδημοκρατία 3.0). Ο νέος ηγέτης πρέπει να αντιλαμβάνεται τον παλμό της κοινωνίας και να μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στην ηγεσία του προοδευτικού χώρου, προετοιμάζοντας την παράταξη για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι τα πρόσωπα είναι καταλυτικά, όταν εκφέρουν οραματικό και σύγχρονο πολιτικό λόγο και όταν εκπροσωπούν κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις. Είναι απαραίτητο να προωθηθεί ένα προοδευτικό αφήγημα που θα εμπνέει και θα πείθει την κοινωνία για τη δυνατότητα ενός καλύτερου μέλλοντος.

Καλούμε τους υποψηφίους/ες μαζί με όλα τα στελέχη του Κινήματος να διαμορφώσουν τις συνθήκες για την ανάδειξη αυτών των ιδεών και των πολιτικών προτάσεων που εκπροσωπούν, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της Ελλάδας ως Ευρωπαϊκής χώρας στα Βαλκάνια.

Χρυσανθοπούλου Μαριλένα: «Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα!»

Σε μια κοινωνία που βιώνει την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των εποχών και αναβιώνει συνεχώς το μοντέλο μιας οικονομικής έκρηξης σε τιμές, παραγωγή και ανισότητες, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να κινηθεί με σαφείς προτάσεις, κοινωνικές θέσεις και ηγεσία που να ακτινοβολεί!

Βρισκόμαστε πολιτικά σε ένα σημείο πολύ κομβικό και η πολιτική περίοδος που διανύουμε έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η ΝΔ εμφανίζεται να διατηρεί το προβάδισμα της παρά την εμφανή δυσαρέσκεια της κοινωνίας στην πολιτική της, και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δύναται να ανατρέψει την συνεχή εκλογική του ήττα. Η μόνη μεταβλητή του σήμερα στο πολιτικό σκηνικό είναι η εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ που διατηρεί μια υποτυπώδη αύξηση στα ποσοστά του σε κάθε εκλογική μάχη. Αυτό πρέπει να γίνει η ευκαιρία μας.

Στην πολιτική δεν υπάρχει όμως νομοτέλεια. Υπάρχουν ενδείξεις. Και αν και ο δρόμος για την ευκαιρία αυτή μοιάζει μακρύς και δύσκολος, εμείς μπορούμε να τον φτάσουμε στο τέλος. Κάθε αναμέτρηση σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Μια νέα προσπάθεια. Μία ακόμα ένδειξη ότι υπάρχει ελπίδα, όνειρα και πίστη.

Εγώ και ελπίζω και ονειρεύομαι και πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει να προσφέρει πολλά ακόμα. Και νιώθω την ευθύνη να συνεχίσω να αγωνίζομαι γι’ αυτό. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους Υποψηφίους. Εύχομαι έναν ίσο και άξιο αγώνα. Εύχομαι και είμαι σίγουρη ότι προχωράμε σταθερά μπροστά και το μέλλον μας ανήκει.