Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις Γενικές Γραμματείες της κυβέρνησης, έπειτα από τον ανασχηματισμό στα πόστα των κυβερνητικών αξιωματούχων, τον οποίον επεξεργάζεται τον τελευταίο μήνα, η στενη ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού.

Ο κατάλογος που κατάρτισαν οι Άκης Σκέρτσος, Γιώργος Μυλωνάκης και Θανάσης Νεζης, με τους γενικούς γραμματείς που φεύγουν και εκείνους που παραμένουν, βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού, από τον οποίον θα δοθεί και το τελικό ΟΚ.

Τα κριτήρια για τις επιλογές των νέων Γενικών Γραμματέων, αλλά και για την απομάκρυνση ορισμένων εκ των υφιστάμενων θα είναι η αποδοτικότητά τους, αλλά και η ισοβιότητα, με δεδομένο ότι ορισμένοι εκ των 63 ΓΓ δεν έχουν αλλάξει από την πρώτη κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα σοβαρά υπόψη έχει ληφθεί η σχέση των γενικών γραμματέων με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, καθώς και η ποιότητα της συνεργασίας τους με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που οι προσωπικές σχέσεις επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή κυβερνητικού έργου.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέτει στο επίκεντρο των διορθωτικών κινήσεων στις ΓΓ τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε κρίσιμους τομείς, με έμφαση στην οικονομία, την υγεία, την ασφάλεια, την παιδεία, την εργασία και τη λειτουργία του κράτους. Συνεπώς σε αυτούς τους τομείς αναμένονται οι προαναγγελθείσες αλλαγες , με στόχο την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη short list για τις αντικαταστάσεις των ΓΓ, βίσκονται αρκετά στελέχη προερχόμενα από τη Νέα Δημοκρατία που έχουν δοκιμαστεί σε θεσεις ευθύνης, σε μια γενικότερη προσπάθεια να ενισχυθεί το γαλάζιο στοιχειο στην κυβέρνηση, έπειτα και από τη δυσαρέσκεια που έχει εκφραστεί από βουλευτές της ΝΔ για τη μη αξιοποίηση προσώπων με κομματική προέλευση, και να επιλέγονται για καίριες θέσεις στελέχη με κεντρώες αναφορές.

Τα επικρατέστερα ονόματα 

Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά πιθανό είναι να αξιοποιηθεί στο Υπ.Ανάπτυξης ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, ενώ εντόνως ακούγονται τα ονόματα των πρώην βουλευτών Γιάννη Μελά, Σάββα Χιονίδη και Χριστόφορου Μπουτσικάκη. Παράλληλα, ισχυρό είναι το σενάριο να αναλάβει ΓΓ στο υπ Εσωτερικών ο παλιαός δήμαρχος Καλλιθέας και έμπειρος αυτοδιοικητικός, Δημήτρης Κάρναβος, ένα από τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται πολύ κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Στο χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, ενδέχεται να αξιοποιηθεί ο πρώην πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και έχει αντιμετωπίσει επαρκώς κρίσεις που προέκυψαν στο Πανεπισήμιο Θεσσαλονίκης, την περίοδο της πρυτανείας του.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές στο οργανόγραμμα των ΓΓ αναμένεται να είναι δομικές, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξουν και μετακινήσεις στελεχών που θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, καθώς λαμβάνουν θετική αξιολόγηση, ωστόσο θα «μετακομίσουν» σε άλλα χαρτοφυλάκια.

Τον δρόμο προ της έξοδο από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι παίρνουν μεταξύ των άλλων η Άννα Στρατινάκη, γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων στο υπουργείο Εργασίας, η Ζέφη Δημαδάμα, γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία κατά καιρούς έχει δεχθεί έντονη κριτική από στελέχη της ΝΔ.

Επιπλέον, συζητάται η αποχώρηση του Άγγελου Δημοσθένους από τη γ.γ. Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, της Νίκης Δανδόλου από τη γ.γ. διαχείρισης προγραμμάτων ΕΚΤ του υπουργείου Οικονομικών, και του Σωτήρη Αναγνωστόπουλου από τη γ.γ. Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης, ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής.

Αλλαγές αναμένονται ακόμη στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τέλος στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σημειώνεται πως σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/07, αναφερόταν ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν αρχές της εβδομάδας.