Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόµενο ο Παύλος Πολάκης να εξελιχθεί σε Πάνο Καµµένο της Αριστεράς, προχωρώντας στη δηµιουργία νέου πολιτικού φορέα, εφόσον διαπιστώσει ότι η«ποινή» της διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρθεί σε χρόνο τέτοιο που να του επιτρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής µε το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στον Νοµό Χανίων.

Οι απειλητικές προειδοποιήσεις του µπορεί να εντάσσονται σε ένα παιχνίδι διαπραγµάτευσης µε τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος µε βαριά καρδιά και πόνο ψυχής τον έθεσε εκτός Κ.Ο., ωστόσο επιδέχονται και σοβαρότερες ερµηνείες σε σχέση µε το πού είναι αποφασισµένος να φτάσει ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Χανίων. Ηδη στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχεται καταιγισµό µηνυµάτων από τους φανατικούς υποστηρικτές του προκειµένου να ηγηθεί ο ίδιος ενός νέου πολιτικού φορέα ή, σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον παραµείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόµµατος.

Του χρωστάει

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που σε µεγάλο βαθµό «χρωστάει» την ανάδειξή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στη στήριξη που του είχε προσφέρει ο Παύλος Πολάκης, πασχίζει τις τελευταίες ώρες να τον «καλοπιάσει», δεδοµένου ότι δεν θέλει να απολέσει έναν ισχυρό και επιδραστικό σύµµαχο, ενόψει του συνεδρίου του κόµµατος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στ. Κασσελάκης φέρεται να επικοινώνησε µαζί του, προκειµένου να του δώσει να καταλάβει πως, εάν δεν έπαιρνε την απόφαση να τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Οµάδας, τότε αυτό θα ήταν βούτυρο στο ψωµί των «κοινών εσωκοµµατικών» αντιπάλων τους, οι οποίοι κάθε φορά αναζητούν αφορµές για να του προκαλέσουν προβλήµατα.

Η αλήθεια είναι πως, ανεξάρτητα από το τι θα πράξει στο τέλος ο Π. Πολάκης, στις δηλώσεις που έκανε αµέσως µετά τη διαγραφή του αυτό ακριβώς υπαινίχθηκε. Πως υπήρξε εξιλαστήριο θύµα µιας καλοστηµένης παγίδας, που στόχο είχε να βρεθεί προ αδιεξόδου και ο Στέφανος Κασσελάκης. Η αναφορά του, δε, στα «ψεύτικα δάκρυα» της Αθηνάς Λινού, η οποία θεωρεί πως έδρασε «προβοκατόρικα» εκείνη την ώρα εναντίον του, είναι χαρακτηριστική.

Επιπλέον, θεωρεί πως ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο και για λογαριασµό της περίφηµης οµάδας των 87 µελών της Κ.Ε. που αµφισβητούν συστηµατικά τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επιχειρήσει να τον θέσουν «νοκ άουτ» για το επεισόδιο που είχε µε τη γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας ∆ηµοκρατίας, Μ. Συρεγγέλα. Το αίτηµα τότε της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης ήταν να συµπεριληφθεί στο κείµενο πολιτικής απόφασης η κατηγορηµατική αποδοκιµασία της συµπεριφοράς που είχε επιδείξει ο Π. Πολάκης απέναντι στη «γαλάζια» γραµµατέα της Π.Ε., κάτι που τελικά δεν συνέβη µε παρέµβαση του Στ. Κασσελάκη.

Νέα ανταρσία

Με βάση τα παραπάνω, ο Στ. Κασσελάκης, «θυσιάζοντας µε αγάπη» τον Πολάκη, αποσόβησε τον κίνδυνο µιας νέας κοινοβουλευτικής ανταρσίας, καθώς εδώ και καιρό έχει βάσιµες υποψίες πως µέχρι το συνέδριο του κόµµατος τον Οκτώβριο οι εσωκοµµατικοί του αµφισβητίες θα του βάλουν κι άλλες τρικλοποδιές και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» στέλεχος που ανήκει στην «προεδρική φρουρά», εάν ο Στ. Κασσελάκης δεν έπαιρνε αυτή τη δυσάρεστη απόφαση για τον Πολάκη, ίσως βρισκόταν αντιµέτωπος µε την ανεξαρτητοποίηση της Λινού ή και άλλων βουλευτών που κάθε φορά τον περιµένουν στη γωνία.

Τουλάχιστον µέχρι το καταστατικό συνέδριο του κόµµατος τον Οκτώβριο, ο Π. Πολάκης δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποια θα είναι τα µελλοντικά σχέδιά του. Η δηµιουργία νέου κόµµατος, στην οποία τον προτρέπουν να προχωρήσει οι απανταχού «πολακίστας», είναι προσώρας ένα ισχυρό διαπραγµατευτικό χαρτί για τον ίδιο, καθώς τον βοηθά να κρατά και σε αναµµένα κάρβουνα τον Στέφανο Κασσελάκη. Εξάλλου, και όταν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έφτασε στα πρόθυρα να τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ένας από τους λόγους που δεν το έπραξε τελικά ήταν ότι αξιολόγησε την επιρροή που είχε σε έναν σηµαντικό αριθµό ψηφοφόρων. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο υπήρχαν πληροφορίες για µυστικές δηµοσκοπήσεις που είχαν διενεργηθεί και ένα πιθανό κόµµα µε αρχηγό τον Π. Πολάκη το κατέγραφαν σε ποσοστά διόλουαρνητικά.

Εν τω µεταξύ, συνεδρίασε την Παρασκευή η Γραµµατεία της ΚΟΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ασχολήθηκε µε αµιγώς διαδικαστικά ζητήµατα. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου διαδικτυακά στις αρχές της εβδοµάδας, για να καθορίσει τις αρµοδιότητες των µελών της και την κατανοµή τους στις επιµέρους υποεπιτροπές. Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που θα εγκρίνει τις προτεινόµενες καταστατικές αλλαγές και θα ορίσει την Επιτροπή Πολιτικής Απόφασης του Συνεδρίου, θα συνεδριάσει, όπως επιβεβαίωσε η γραµµατέας του κόµµατος, Ράνια Σβίγκου, το Σαββατοκύριακο 7-8 Σεπτεµβρίου. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί το διάστηµα 3-6 Οκτωβρίου.

* Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή