Πόσα παραπάνω να αντέξει αυτός ο βασανισµένος τόπος, η «δαντέλα» της Αδριατικής, που ’γινε «κόµπος στην καρδιά»; Εναν µήνα µετά την αµετάκλητη καταδικαστική απόφαση για τον Φρέντη Μπελέρη, οι Χειµαρριώτες καλούνται ξανά στις κάλπες, στις πρόωρες δηµοτικές εκλογές της 4ης Αυγούστου, στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου.

Αυτήν τη φορά, ο εκλεκτός του Ράμα είναι ο Βαγγέλης Τάβος, επίσης Βορειοηπειρώτης και µέχρι πρότινος νοµάρχης Αυλώνα, ο οποίος διακινεί δεξιά κι αριστερά ότι «έχει τη στήριξη της Νέας ∆ηµοκρατίας και του Μεγάρου Μαξίµου», παρά τα όσα δεινά επισώρευσε η δόλια ενέργεια του Αλβανού πρωθυπουργού να συλληφθεί και να φυλακιστεί την παραµονή των εκλογών έξω από το εστιατόριό του, τον Μάιο του 2023, ο Φρέντης Μπελέρης, ο οποίος εξελέγη δήµαρχος, αλλά ουδέποτε του επέτρεψαν να ορκιστεί. Φυσικά, ο ευρωβουλευτής της Ν.∆. και σύσσωµη η «γαλάζια» παράταξη στηρίζουν απερίφραστα τον οµογενή επιχειρηµατία Πέτρο Γκικουρία, επίσης παλαιό διωκόµενο του αλβανικού καθεστώτος, αναγκασθέντα να µεταναστεύσει στο Μέριλαντ των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’90, µε επιτυχή δραστηριότητα στην εστίαση και στα ξενοδοχεία. Στα 60 του πλέον, ο Γκικουρίας έχει απέναντι όλη τη νοµενκλατούρα της κυβέρνησης Ράµα, καθώς στη Χειµάρρα έχουν κατέβει -σύµφωνα µε τα δηµοσιεύµατα του τοπικού Τύπου- ο διευθυντής της Εφορίας, ο διευθυντής του Υποθηκοφυλακείου, ο διευθυντής του Οικονοµικού Εγκλήµατος, ο διευθυντής Τουρισµού, ο διευθυντής της Αστυνοµίας, ο διευθυντής της Αντιτροµοκρατικής και ο διευθυντής της Υπηρεσίας κατά του Οργανωµένου Εγκλήµατος «και γυροφέρνουν στα χωριά, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να λάβουν τη… σωστή απόφαση για το καλό τους». Επίσης, εκεί βρίσκονται δήµαρχοι µεγάλων πόλεων της Αλβανίας, όπως την προηγούµενη εβδοµάδα ο δήµαρχος Τιράνων, που είχε κάνει εκδήλωση στο χωριό Βουνό υπέρ του Τάβου, ενώ ο δήµαρχος Αυλώνα «έχει παρατήσει την πόλη του, µεσούσης της τουριστικής περιόδου, και περιοδεύει στο Κηπαρό, από όπου κατάγεται η σύζυγός του, υπέρ του Τάβου».

Oι εκλογές επαναλαμβάνονται με καταλόγους 2023

Την ίδια στιγµή, πραγµατοποιούνται δεκάδες µεταδηµοτεύσεις, αφού στις προηγούµενες εκλογές ο Μπελέρης είχε εκλεγεί οριακά δήµαρχος. Παρότι οι εκλογές είναι πρόωρες και βάσει της σχετικής νοµοθεσας επαναλαµβάνονται µε τη χρήση των καταλόγων του 2023, «στη λίστα του χωριού Μπόρσι ξεχωρίζουµε το όνοµα του αδερφού του Τάβου, Γρηγόρη, αλλά και αυτό του πρώην δηµάρχου ∆ρόπολης Αχιλλέα Ντέτσικα, ατόµων που δεν έχουν σχέση µε τη συγκεκριµένη κοινότητα, ούτε διαµένουν εκεί». Από τις 10 Ιουλίου, ο εύφορος κάµπος µε την πλούσια κτηνοτροφία δοκιµάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σύµφωνα µε την Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι πιο πληγείσες περιοχές είναι οι διοικητικές ενότητες των επαρχιών ∆ίβρης, Αργυροκάστρου, Αυλώνα και Σκόδρας. Οι δυνατότητες της Αλβανίας για την κατάσβεση πυρκαγιών σε δασικές περιοχές, ιδιαίτερα σε βαθιά ορεινές περιοχές, είναι περιορισµένες. Η Πυροσβεστική διαθέτει µόνο 147 πυροσβεστικά οχήµατα, τα περισσότερα από τα οποία είναι απαρχαιωµένα, και περίπου 1.300 υπαλλήλους, αλλά κανένα πυροσβεστικό αεροσκάφος. ∆εδοµένου ότι υπάρχουν µόνο υποτυπώδη δίκτυα νερού και ρεύµατος, τα οποία παραµένουν σε αχρηστία αυτές τις ηµέρες (καταγράφεται µαζική αποχώρηση τουριστών από τα νότια παράλια), γίνεται αντιληπτό ότι ο τόπος οδηγείται συνειδητά σε απαξίωση, ώστε τα οικόπεδα-φιλέτα είτε να εγκαταλειφθούν είτε να πωληθούν σε πολύ χαµηλές τιµές. Ηδη ο πληθυσµός της Χειµάρρας έχει συρρικνωθεί περίπου στους 4.500 κατοίκους, από τους 11.500 προ 25ετίας, ενώ συνολικά οι µόνιµοι κάτοικοι της Αλβανίας (απογραφή 2021- 2023) µειώθηκαν κατά περίπου 420.000, στα 2,4 εκατοµµύρια, αν και οι περισσότεροι αναφέρουν ότι ο αριθµός τους είναι κάτω από 2 εκατοµµύρια.

Ιλίρ Μέτα: Υποστηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Γκικουρία

Τέλος, όσο για τον Τάβο, στα αλβανικά ΜΜΕ υπογραµµίζεται ότι έχει διατελέσει βουλευτής και υπουργός µε το Σοσιαλιστικό Κόµµα, από το οποίο αποχώρησε, για να πολιτευτεί µε το κόµµα του πρώην προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. Σηµειωτέον πως ο Ιλίρ Μέτα υποστηρίζει ανοιχτά την υποψηφιότητα του Γκικουρία, όπως είχε στηρίξει και αυτή του Μπελέρη. Παλαιότερα είχε καταγγείλει το Σοσιαλιστικό Κόµµα για την εκστρατεία εξαγοράς ψήφων, λέγοντας δηµόσια πως «οι ψήφοι εξαγοράστηκαν από τον Ράµα µε χρήµατα που προέρχονταν από εγκληµατικές δραστηριότητες».