Τέτοιες ημέρες, στα τέλη Ιουλίου του 2014, είχε φύγει από τη ζωή ο τότε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Στεφάνου. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις δημόσιων λειτουργών που η «σπορά» τους εξακολουθεί και παράγει καρπούς δέκα χρόνια μετά θάνατον, όπως φάνηκε και από τον χθεσινό «ανασχηματισμό» των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο νομικός Δημήτρης Στεφάνου, μαθητής και μετέπειτα συνεργάτης του Δημήτρη Τσάτσου, είχε διατελέσει συνεργάτης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, μετέχοντας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου καθώς και για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Ήταν γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά, μέχρι που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 46 ετών.

Η ομάδα στελεχών

Εκεί, στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, είχε δημιουργήσει γύρω του μια ομάδα στελεχών της δημόσιας διοίκησης, τα οποία τη δύσκολη περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων, την πρώτη τετραετία ουσιαστικά της κρίσης, έτρεχαν τη σύνθετη αποστολή της επικοινωνίας με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, της προετοιμασίας των νομοσχεδίων και των βαθιών και απαιτητικών αλλαγών που συντελούνταν με ταχύτατους ρυθμούς στο Δημόσιο.

Οι άγνωστοι τότε συνεργάτες του Στεφάνου, είναι σήμερα όλοι σχεδόν σε θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση. Η Βιβή Χαραλαμπογιάννη ορίστηκε το 2019 γενική γραμματέας ανθρώπινου δυναμικού δημοσίου τομέα και εδώ και ένα χρόνο είναι υφυπουργός Εσωτερικών. Ο Γιάννης Φουστανάκης με τον χθεσινό «ανασχηματισμό» επελέγη στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης. Στο ίδιο υπουργείο, ως προϊσταμένη τμήματος στοχοθεσίας, υπηρετεί η Νικολέττα Χαραλαμποπούλου.

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος ήταν γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το 2019 μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο Εθνικό Κέντρο Οπτικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Η Ιωάννα Λυτρίβη υπηρέτησε ως διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) από το 2019 ως το 2023, όταν εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία και στη συνέχεια ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης.

Ο Άγγελος Μπίνης έγινε ο πρώτος διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και πλέον είναι στέλεχος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στην DG Reform (Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων).

Πέραν των έξι αυτών στενών συνεργατών του Δημήτρη Στεφάνου στα δύσκολα χρόνια της επιτήρησης από την τρόικα, διάδοχός του στη γενική γραμματεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν ο πρώην συνεργάτης του στο Υπουργείο Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, νυν Υπουργός Εσωτερικών. Μαζί θεωρείται ότι δημιούργησαν την αρχιτεκτονική του «Καλλικράτη», της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση το 2010.

Η χθεσινή αναβάθμιση σε θέση γενικού γραμματέα του Γιάννη Φουστανάκη έκλεισε ουσιαστικά τον κύκλο της αξιοποίησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε κομβικά πόστα όλων κατά βάση των συνεργατών του Δημήτρη Στεφάνου, με την αίθουσα μάλιστα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου να φέρει από το 2019 το όνομά του, με απόφαση του πρωθυπουργού.