Στις αξιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για περαιτέρω διάψευση τουρκικών δημοσιευμάτων που ήθελαν την Αθήνα να ζήτησε άδεια από την Άγκυρα, ώστε να τελεστούν εργασίες του ιταλικού ερευνητικού πλοίου ανοιχτά της Κάσου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Τάσος Χατζηβασιλείου λέγοντας «Είναι μεγάλο σφάλμα να διακινούνται fake news στα εθνικά ζητήματα από την αντιπολίτευση».  

Οι ισχυρισμοί του τουρκικού Τύπου διαψεύστηκαν άμεσα από αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο γραμματέας διεθνών σχέσεων της ΝΔ συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να απευθύνω μία έκκληση στην αντιπολίτευση: τα fake news είναι μεγάλο λάθος και δεν βοηθούν την εθνική υπόθεση» και πρόσθεσε ότι: «Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία, είναι αντιπολίτευση στην ίδια σου την πατρίδα» καλώντας την Κουμουνδούρου να σταθεί στο ύψος τον περιστάσεων και να μην παίζει με θέματα τόσο μεγάλης σοβαρότητας.

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφερόμενος στο νομικά έωλο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο εσκεμμένα αγνοεί την επήρεια μεγάλων ελληνικών νησιών στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είπε: «Το σκάφος πήγε με βάση τον προγραμματισμό του, έκανε την έρευνά του σε ελληνική ΑΟΖ, χωρίς να δεχτούμε, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, τις τουρκικές ψευτοδιεκδικήσεις».

Η περιοχή αυτή ούτως ή άλλως καλύπτεται από τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία υπογράφηκε το 2020. Οι εργασίες του ιταλικού πλοίο έγιναν στο πλαίσιο του σχεδιασμού για ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο.