Σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται η Ελλάδα στο σκληρό παζάρι για τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Φον ντερ Λάιεν, επιδιώκοντας να εξισορροπήσει την αναλογία ανδρών-γυναικών, ζήτησε στη νέα δοµή της Κοµισιόν από τους ηγέτες των χωρών που δεν θα προχωρήσουν στη νέα πενταετία µε τον εν ενεργεία επίτροπό τους να προτείνουν έναν άνδρα και µια γυναίκα, προκειµένου τις επόµενες εβδοµάδες τα πρόσωπα να αξιολογηθούν και να οριστικοποιηθεί η κατανοµή των χαρτοφυλακίων, που εξελίσσεται σε µια παρτίδα πόκερ για σκληρούς παίκτες. Δεν ισχύει, ωστόσο, αυτό για τον κ. Μητσοτάκη που θα προτείνει ένα πρόσωπο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαπραγµατεύεται τις ελληνικές διεκδικήσεις από θέση ισχύος, δεδοµένου ότι αποτέλεσε έναν εκ των δύο διαπραγµατευτών για την υποψηφιότητα Φον ντερ Λάιεν από πλευράς ΕΛΚ. Στόχος της Ελλάδας είναι ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο για τη χώρα στην Κοµισιόν, που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σηµειώσει η Ελλάδα σε οικονοµικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, µε τη συγκεκριµένη αποστροφή να φωτογραφίζει το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για το χαρτοφυλάκιο της Άµυνας και Ασφάλειας.

Το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών, που περιλαµβάνει και τη Ναυτιλία, σενάριο ιδιαίτερα εφικτό, αν συνυπολογίσουµε το γεγονός ότι η επικεφαλής της ευρωοµάδας της Ν.∆., Ελίζα Βόζεµπεργκ, εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισµού του Ευρωκοινοβουλίου. Το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο διεκδικεί η Κύπρος, αν και ακούγεται και για την Ελλάδα και αποτελεί ένα σηµαντικό πορτφόλιο, αφού ο νέος επίτροπος θα έρχεται σε επαφή µε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ωστόσο, τις τελευτείες ημέρες ακούγεται έντονα και το σενάριο για το χαρτοφυλάκιο Έρευνας και Καινοτομίας.

Έως το τέλος του μήνα

Για το ζήτηµα του χαρτοφυλακίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε στη δεξίωση στο προεδρικό µέγαρο, την Τετάρτη, σηµειώνοντας ότι «η χώρα θα έχει έναν επίτροπο και το προνόµιο της επιλογής επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα µας». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόσωπο που θα «στείλει» στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινωθεί έως το τέλος του µήνα, ενώ η επιλογή θα καθοριστεί από τη φύση του χαρτοφυλακίου, σε άµεση συνάρτηση µε τη γνώση του στα ευρωπαϊκά και την κατάρτισή του, ενώ η βασική οµάδα µε την οποία ο Κ. Μητσοτάκης συζητεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αυτού του επιπέδου, αποτελείται από τα πρόσωπα του επιτελείου του και συγκεκριµένα την υφυπουργό Εξωτερικών Αλ. Παπαδοπούλου, τη διευθύντρια του ∆ιπλωµατικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Αννα-Μαρία Μπούρα, την ειδική σύµβουλο ∆ιεθνούς Πολιτικής και ∆ηµόσιας ∆ιπλωµατίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη, τον βουλευτή Σερρών και γραµµατέα ∆ιεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας ∆ηµοκρατίας, Τάσο Χατζηβασιλείου, και τέλος τον µόνιµο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέσβη Ιωάννη Βράιλα.

Σε επίπεδο προσώπων ακούγονται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έχει προβάδισµα στην «κούρσα», η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, ο νυν αντιπρόεδρος της Κοµισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Στο κάδρο έχει µπει επίσης ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, και ο γενικός γραµµατέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, Θανάσης Μπακόλας.