Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες οριστικοποιούν πλέον την επιλογή τους για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη χώρα μας να είναι μία από τις επόμενες. Πάνω από το 50% της σύνθεσης της επόμενης Κομισιόν έχει ήδη γίνει γνωστό, καθώς 15 από τα 27 κράτη-μέλη έχουν ανακοινώσει τις επιλογές τους. Δέκα από τους 15 είναι άνδρες, δημιουργώντας ήδη έναν πονοκέφαλο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επιδιώκει ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως είναι τα δύο ονόματα που παίζουν πιο ισχυρά στο παρασκήνιο, χωρίς ωστόσο να διαρρέει το παραμικρό το τελευταίο διάστημα από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζυγίζει προσεκτικά την τελική επιλογή του, που θα έρθει κατόπιν συνεννόησης και με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Καθώς μπήκε πια ο Αύγουστος και στα μέσα του μήνα η πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να συναντήσει από κοντά τους υποψήφιους Επιτρόπους, ήδη γνωρίζουμε τα ονόματα αρκετών εξ αυτών: Χθες η Αυστρία ανακοίνωσε τον Υπουργό Οικονομικών Μάγκους Μπρούνερ, που θα διεκδικήσει κάποιο οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Ανάλογη διεκδίκηση προβάλλει η Ολλανδία με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα και η Ιρλανδία με τον μέχρι πρότινος Υπουργό Οικονομικών Μάικλ Μακ Γκραθ. Ένα καλό οικονομικό χαρτοφυλάκιο έχει βάλει στο μάτι και η Τσεχία, που θα προτείνει ως Επίτροπο τον Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιόζεφ Σίκελα. Τέταρτος Επίτροπος στη νέα Κομισιόν που θα έχει διατελέσει Υπουργός Οικονομικών στη χώρα του είναι ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος την τελευταία πενταετία είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Εσθονία θα έχει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, με την πρωθυπουργό της χώρας Κάγια Κάλας να διαδέχεται τον Ζοζέπ Μπορέλ. Η Φινλανδία έχει συμφωνήσει η νέα της Επίτροπος να είναι η πρώην υπουργός εσωτερικών και πρώην ευρωβουλευτής Χένα Βιρκούνεν. Η Ισπανία επιζητά το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας με την αναπληρωτή πρωθυπουργό Τερέσα Ριμπέρα, το οποίο θέλει και η Σουηδία (εναλλακτικά το Ανταγωνιστικότητας), που έχει ήδη ανακοινώσει ότι Επίτροπος θα είναι η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Τζέσικα Ρόσβαλ. Ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλει για τη Γαλλία ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο με τον ίδιο Επίτροπο, τον Τιερί Μπρετόν, ενώ η Σλοβακία έχει ουσιαστικά συμφωνήσει να παραμείνει ο Μάρος Σέφτσοβιτς στο ίδιο πόστο, με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτείνει τον Επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι για δεύτερη θητεία, που δύσκολα θα πετύχει ωστόσο να κρατήσει αυτό το χαρτοφυλάκιο ή να πάρει κάποιο από τα θεωρούμενα ως ισχυρά. Η Μάλτα έχει επίσης ανακοινώσει τη δική της υποψηφιότητα, στο πρόσωπο του 34χρονου πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γκλεν Μικάλεφ. Το παζλ των Επιτρόπων συμπληρώνει προς το παρόν η Σλοβενία, με τον επί μία δεκαετία πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας, Τόμαζ Βέσελ. Σε επίπεδο φημολογίας, η Ντούμπραβκα Σούιτσα, νυν Επίτροπος Δημοκρατίας και Δημογραφίας ακούγεται έντονα στις Βρυξέλλες ότι θα είναι εκ νέου η επιλογή της Κροατίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, που θα είναι σημαντικό και για τα ελληνικά πράγματα και για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Τέτοιο είναι για παράδειγμα η νέα θέση του Επιτρόπου για την Άμυνα, που ωστόσο φέρεται να έχει «κλειδώσει» στην Πολωνία. Τέτοιο είναι επίσης το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών – που έχει και τη Ναυτιλία ως αρμοδιότητα – και το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο για τη Στέγαση, εφόσον βέβαια «προικιστεί» με σημαντικά κονδύλια και μπορεί έτσι να δώσει απαντήσεις σε ένα μείζον ζήτημα και για τη χώρα μας και ιδίως για τη γενιά των 20άρηδων και 30άρηδων.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τη θέση του Επιτρόπου με αρμοδιότητα τη διεύρυνση, που αφορά τη «γειτονιά» και μας και το οποίο θα δώσει ένα επιπλέον θεσμικό και επίσημο «εργαλείο» - έστω και εμμέσως – στην Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ιδίως δε με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στον μακρύ δρόμο που έχουν για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο διεκδικούν αρκετές χώρες ιδίως ανατολικές, καθώς πέρα από τα Δυτικά Βαλκάνια, αφορά και την Ουκρανία. Η Ενέργεια είναι ένα ακόμα πολύ ισχυρό χαρτοφυλάκιο που θα ήθελε η Ελλάδα, όπως και αυτό της Έρευνας και Καινοτομίας.