Η Βόρεια Μακεδονία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άρα οφείλει να τη σέβεται αν θέλει να παραμείνει μέλος του κι αν φιλοδοξεί κάποια στιγμή να ενταχθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θυμίζει η Ελλάδα στους εθνικιστές αξιωματούχους της γειτονικής χώρας.

Το ίδιο υπενθυμίζουν κι οι σύμμαχοί μας, και αυτή τη φορά η προειδοποίηση προς τα Σκόπια ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ήταν αυστηρή. Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Τζέιμς Ο’Μπράιεν, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ώστε η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι οι επαφές των Αμερικανών νομοθετών είναι χρήσιμες ώστε η Βόρεια Μακεδονία να παραμείνει προσηλωμένη στη συμφωνία. «Η Βόρεια Μακεδονία έχει υποφέρει λόγω των διαφωνιών με τους γείτονές της, κάτι που αλλάζει συνεχώς τις (ενταξιακές) απαιτήσεις για αυτήν. Μέρος της δουλειάς μας είναι να προετοιμάσουμε διπλωματικά έναν δρόμο, ώστε η Βόρεια Μακεδονία να διατηρήσει τη συμφωνία που έχει με την Ελλάδα».

Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια, Άντζελα Άγκελερ, έχει επίσης δηλώσει ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών που έχει ήδη συνάψει η Βόρεια Μακεδονία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η κυρία Άγκελερ ήταν ξεκάθαρη: «Αυτές οι συμφωνίες έγιναν. Καμία επαναδιαπραγμάτευση των Πρεσπών, καμία επαναδιαπραγμάτευση της προόδου προς την ΕΕ. Αυτό είναι πολύ σαφές». Το μείζον ερώτημα ωστόσο, παραμένει. Θα ευθυγραμμιστεί με την κοινή λογική και με τον νόμο η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας; Ή θα επιμείνουν ο πρωθυπουργός Μίτσκοσκι και η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα να παραβιάζουν το erga omnes, που αποτελεί και τον πυρήνα της συμφωνίας, ναρκοθετώντας έτσι την ενταξιακή τους προοπτική; Πάντως, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ξεκαθαρίζουν ότι το κόλπο της διπλής ονομασίας, Βόρεια Μακεδονία στο εξωτερικό και Μακεδονία (σκέτο) στο εσωτερικό, δεν θα τους βγει σε καλό. Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους οφείλουν να αποκαλούν τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα.