Συζήτηση και λήψη απόφασης επί των αιτημάτων πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι το θέμα της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που θα γίνει στις 10 το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό αίτημα για σύγκληση υπέβαλαν:

α) από την Κ.Ο. ΚΚΕ, του προέδρου της, κ. Δημητρίου Κουτσούμπα,

β) από την Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, των βουλευτών κ.κ. Θεοδώρας Τζάκρη, Θεόφιλου Ξανθόπουλου και Ραλλίας Χρηστίδου,

γ) από την Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, του προέδρου της, κ. Αλέξανδρου (Αλέξη) Χαρίτση, και των βουλευτών κ.κ. Θεοπίστης (Πέτης) Πέρκα και Δημητρίου Τζανακόπουλου,

δ) από την Κ.Ο. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ», της προέδρου της, κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, και

ε) από την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, των βουλευτών κ.κ. Ευαγγελίας Λιακούλη, Παναγιώτη Δουδωνή και Δημητρίου Μπιάγκη.

Η διαδικασία ξεκίνησε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία από το βήμα της Ολομέλειας ενημέρωσε το Σώμα για την πρότασή της να συγκληθεί η Επιτροπή. Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ανακοίνωσε –μέσω δηλώσεων που παραχώρησε από το περιστύλιο της Βουλής– πως τα αιτήματα που θα κατατεθούν είναι πέντε –όσα και τα κόμματα– για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Γνωστοποίησε πως επικοινώνησε με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Στέφανο Κασσελάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Αλέξη Χαρίτση και «όλοι συμφώνησαν πως είναι κορυφαίας σημασίας η εξέταση του σκανδάλου».

Επιπλέον, επισήμανε ότι η σύγκληση της Επιτροπής μπορεί να γίνει άμεσα, αφού, όπως έχει γνωστοποιήσει και ο Κωνσταντίνος Τασούλας, η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Παρασκευή 2 Αυγούστου, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην παίξει καθυστερήσεις».

Μαρινάκης: Παράνομο και άκυρο το αίτημα της αντιπολίτευσης να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Για το αίτημα της αντιπολίτευσης που ζητεί τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών για τις παρακολουθήσεις ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Όπως σημείωσε, αυτά που συμβαίνουν δεν τιμούν τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Και δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε προηγούμενο τέτοιο, ούτε να βρω κάτι άλλο αντίστοιχο σε κάποια άλλη Δημοκρατία εντός Ευρώπης. Με λίγα λόγια, τα κόμματα αυτά μας λένε ότι κάθε φορά που δεν μας αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης εμείς θα την τραβάμε από το αυτί τη Δικαιοσύνη και θα την πηγαίνουμε στη Βουλή να της ζητάμε τον λόγο. Έχουν κάθε δικαίωμα να το λένε αλλά να τους πει κάποιος ότι αυτό δεν προβλέπεται στη Δημοκρατίας μας, δεν συμβαδίζει με τη Δημοκρατία μας, δεν έχει καμία σχέση με τη διάκριση των εξουσιών, είναι μαθήματα που ένας μαθητής νομικής τα μαθαίνει στο πρώτο έτος. Θεωρώ ότι το να το ακούει αυτό κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα, είναι το κόμμα του καταδικασθέντος 13-0 για πολύ σοβαρά αδικήματα παραβίασης των θεσμών, των παραϋπουργείων δικαιοσύνης του έταιρου καταδικασμένου. Άρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μέρα στη δουλειά να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει η διάκριση των εξουσιών όταν κατά παραδοχή του κ. Κοντωνή αυτό έκανε. Αυτό ονειρεύονται, αυτό θέλουν να κάνουν. Το να βλέπεις το ΠΑΣΟΚ, που έχει παράδοση σεβασμού στους θεσμούς, να σέρνεται πίσω από τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, της κ. Κωνσταντοπούλου, επιβεβαιώνει ότι δεν θέλει να γίνει αξιόπιστη αντιπολίτευση, αλλά πράσινος ΣΥΡΙΖΑ με ρητορική που δεν καταλαβαίνεις τις διαφορές», τόνισε.

Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου δίνει απαντήσεις και αναφέρεται σε πόρισμα 300 σελίδων. «Επειδή δεν τους άρεσε ένα σκέλος που απαλλάσσει μία σειρά από κρατικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι αντίθετοι στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και στοχοποιούν την εισαγγελέα που έχει εκλεγεί με τα 4/5 της Βουλής. Άλλο ένα σοβαρό δείγμα ότι κάποια κόμματα φαίνεται ότι έχουν τσακωθεί με τους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας των θεσμών και της Δημοκρατίας», επισήμανε.

«Επιτίθενται στη δικαιοσύνη επειδή δεν τους αρέσει μια απόφαση και λένε να έρθει ο εκπρόσωπος της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας στη Βουλή να δώσει απαντήσεις. Τι θα απαντήσει η Βουλή είναι θέμα της Βουλής. Υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και κλήσης δικαστικής εξουσίας όχι για να δώσει εξηγήσεις. Αυτό δεν προβλέπεται, είναι παράνομο, είναι άκυρο αίτημα. Προβλέπεται να έρθει εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας για ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, για ζητήματα δηλαδή διαδικαστικά», πρόσθεσε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d34iy801f33t)

Επίσης, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι εδώ και περίπου δύο χρόνια ο ίδιος και η κυβέρνηση έλεγαν ότι περιμένουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Είναι πάρα πολλές οι φορές που έχουμε ερωτηθεί για πολλές υποθέσεις και σεβόμαστε την υποχρέωσή μας να μην μπαίνουμε στα χωράφια της Δικαιοσύνης. Βγήκε, λοιπόν, ένα πόρισμα, το οποίο περιμένουμε να το διαβάσουμε. Έδωσε κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις. Η Δικαιοσύνη μίλησε. Δεν χωρεί καμία αμφιβολία σε όλα αυτά τα οποία είπε. Ένα μέρος της υπόθεσης προχωράει. Το ότι είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ με τον εκτρωματικό Ποινικό Κώδικα, γι' αυτό δεν είπαν λέξη βέβαια. Τι να πούνε με τόσα που έχουν κάνει σε αυτόν τον Ποινικό Κώδικα. Τις απαντήσεις στη Δικαιοσύνη τις δίνει η Δικαιοσύνη. Δεν τις δίνουν τα κόμματα στα παράθυρα, ούτε τα τηλεδικαστήρια ούτε οι ανακοινώσεις των κομμάτων. Ας μάθουν τα βασικά για τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου, ας μάθουν να σέβονται τις αποφάσεις ακόμα και αν δεν τους αρέσουν και βέβαια ας περιμένουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης πριν βγάλουν ανακοινώσεις συκοφαντώντας, κατηγορώντας, προδικάζοντας την καταδίκη πολιτών», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη σύμπτωση στόχων της ΕΥΠ και του predator, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι αυτά δεν τα ερευνά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η απάντηση είναι στο πόρισμα της Δικαιοσύνης, εγώ δεν έχω να πω κάτι γι' αυτό», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία δεν απαντά για λογαριασμό της δικαστικής εξουσίας σε μία δημοκρατία. Η δικαστική εξουσία απαντά στη συγκεκριμένη υπόθεση με ένα πόρισμα πολυσέλιδο. Οι απαντήσεις είναι στο πόρισμα το οποίο θεωρώ ότι θα γίνει γνωστό. Μία γενική εντύπωση του πορίσματος και οι βασικές παραδοχές του ήταν στην ανακοίνωση του Αρείου Πάγου», απάντησε σε παρεμφερή ερώτηση.