Στις 18:00, το απόγευμα της Πέμπτης, έλαβε χώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος θα είναι ο νέος Έλληνας επίτροπος στην Κομισιόν. O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει για την πρόταση Τζιτζικώστα την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Ο διάλογος Μητσοτάκη - Τζιτζικώστα

«Θέλω πρώτα απ’ όλα να σας ευχαριστήσω θερμά για την απόφασή σας να με προτείνετε ως τον επόμενο Έλληνα Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας που έγινε δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είναι για εμένα, θέλω να το ξέρετε αυτό, μοναδική τιμή και ευθύνη. Με την εμπειρία μου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς γνωρίζω καλά ποιες είναι οι προκλήσεις σήμερα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά προκειμένου να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συμπολιτών μας», υπογράμμισε.

«Και βέβαια, η απόφασή σας αυτή συνιστά και μια αναγνώριση του ρόλου και της δυναμικής της βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας, στην οποία άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχετε επενδύσει προσωπικά με πολλά και σημαντικά έργα. Θέλω να γνωρίζετε και θέλω να γνωρίζουν και οι συμπολίτες μας ότι δέσμευσή μου είναι να συνεχίσω να δουλεύω για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, υπηρετώντας την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση με αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης», σχολίασε και πρόσθεσε:

«Οδηγός μου, όπως όλα αυτά τα χρόνια σε αυτή την πορεία έτσι και τώρα, θα συνεχίσει να είναι η ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Σας ευχαριστώ και πάλι, πρόεδρε».

«Έχεις όλα τα εχέγγυα να φέρεις εις πέρας αυτή την πολύ δύσκολη αποστολή»

«Κύριε Περιφερειάρχα, αγαπητέ Απόστολε, με μεγάλη ικανοποίηση σε υποδέχομαι σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά και την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα είσαι η πρόταση της Ελλάδος για να αναλάβεις τα χρέη του επόμενου Έλληνα Επιτρόπου στις Βρυξέλλες», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.

«Είσαι ένα πρόσωπο που έχεις διαδραματίσει μια σπουδαία πορεία στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκλεγμένος Περιφερειάρχης για μία δεκαετία και με πολύ υψηλά ποσοστά, κάτι το οποίο δείχνει μια ευρύτερη πολιτική αποδοχή, στη δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Αλλά ταυτόχρονα είσαι και ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς έχεις διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών», υπογράμμισε.

«Πιστεύω ότι ακριβώς η σύνδεση μεταξύ της δυνατότητας να ενώνει κανείς τις τοπικές και περιφερειακές προτεραιότητες με τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιταγές σε καθιστούν ένα πρόσωπο το οποίο έχει όλα τα εχέγγυα να φέρει εις πέρας αυτή την πολύ δύσκολη και εθνικά απαιτητική αποστολή του να είσαι ο επόμενος Έλληνας Επίτροπος στις Βρυξέλλες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Να ευχηθώ καλή επιτυχία, καλή δύναμη, καλή προετοιμασία στη διαδικασία, γιατί υπάρχει -γνωρίζουν και οι συμπολίτες μας- μια απαιτητική διαδικασία ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Νομίζω στο τέλος του μήνα θα γνωρίζουμε και το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αναλάβει η πατρίδα μας. Να θυμίσω ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κατανομή των χαρτοφυλακίων αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αντανακλά και τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον ιδιαίτερο, θα έλεγα, γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο που η χώρα μας έχει στα ευρύτερα Βαλκάνια, στη νοτιοανατολική Ευρώπη», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Οπότε, καλή δύναμη, καλή επιτυχία και το λέω πιστεύω διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων», σημείωσε.

«Τέλος, θα ήθελα να πω και ένα «ευχαριστώ» στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον νυν Έλληνα Επίτροπο, τον Μαργαρίτη Σχοινά, είχαμε πραγματικά μία εξαιρετική συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί μια μεγάλη ανοιχτή πρόκληση και για την πατρίδα μας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

mitsotakis_-_tzitikostas_4
mitsotakis_-_tzitzikostas_2
mitsotakis_-_tzitzikostas_3
mitsotakis_-_tzitzokastas_1


Ο Τζιτζικώστας προτάθηκε για Επίτροπος

Υπενθυμίζεται ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι η πρόταση της Ελλάδας για επίτροπο στην ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με τον πρωθυπουργό να έχει ενημερώσει σχετικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η Ελλάδα θα προτείνει για τη θέση του επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απόστολο Τζιτζικώστα. O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

O Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ταυτόχρονα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50%.

Η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.

*Διαβάστε ακόμα: Το σενάριο Τζιτζικώστα για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι σκέψεις Μητσοτάκη


Επιβεβαίωση των Παραπολιτικών και του Big Mouth για τον Τζιτζικώστα

Πρόκειται για μια επιβεβαίωση του «Πράκτωρα Π» των Παραπολιτικών, που από τις 15 Ιουνίου έγραφε ειδικότερα:

Ενα από τα θέµατα που θα απασχολήσουν το προσεχές διάστηµα τον Μητσοτάκη είναι το πρόσωπο που θα επιλέξει για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με δεδοµένο ότι (µόλις) χθες έκλεισε οριστικά η περίπτωση Γεραπετρίτη, έχω την αίσθηση ότι άνοιξε διάπλατα ο δρόµος για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η Ούρσουλα έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ανανεώσει τη θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος κάποια στιγµή ήθελε και ονειρευόταν να γίνει µέχρι και µεταβατικός πρωθυπουργός, επενδύοντας σε στραβοπάτηµα του Μητσοτάκη. Μιλάµε για έναν ανύπαρκτο πολιτικό, που, όταν είχε κατέβει υποψήφιος βουλευτής στη Χαλκιδικής, κόντεψε να τον περάσει κι αυτός που δεν συµµετείχε στο ψηφοδέλτιο. Το αναφέρω αυτό γιατί, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγµατα, επιβάλλεται ο επόµενος επίτροπος, εκτός από πολιτικός πολλαπλασιαστής, να εκπέµπει και κάτι.

Με δεδοµένο ότι ο Τζιτζικώστας, που δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, είναι το πιο ισχυρό πρόσωπο (σε επίπεδο Κεντροδεξιάς) στη Μακεδονία και από τη στιγµή που ο άνθρωπος το επιθυµεί, νοµίζω ότι δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο ο Μητσοτάκης να µην του ικανοποιήσει το συγκεκριµένο «θέλω».

Τις σκέψεις -που κατέληξαν στην πρόταση Τζιτζικώστα- έχει αποκαλύψει με επανειλημμένα ρεπορτάζ από τα μέσα Απριλίου και η στήλη Big Mouth του Powergame.gr. Δείτε τι έγραφε το Big Mouth στις 15 Απριλίου ΕΔΩ, στις  21 Ιουνίου ΕΔΩ στις 25 Ιουνίου ΕΔΩ στις 8 Ιουλίου ΕΔΩ.

Η σύνθεση άνω του 50% της Κομισιόν έχει γίνει γνωστή

Σημειώνεται πως πάνω από το 50% της σύνθεσης της επόμενης Κομισιόν έχει ήδη γίνει γνωστό, καθώς 15 από τα 27 κράτη-μέλη έχουν ανακοινώσει τις επιλογές τους. Δέκα από τους 15 είναι άνδρες, δημιουργώντας ήδη έναν πονοκέφαλο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επιδιώκει ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων.

Καθώς μπήκε πια ο Αύγουστος και στα μέσα του μήνα η πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να συναντήσει από κοντά τους υποψήφιους επιτρόπους, ήδη γνωρίζουμε τα ονόματα αρκετών εξ αυτών: Χθες η Αυστρία ανακοίνωσε τον Υπουργό Οικονομικών Μάγκους Μπρούνερ, που θα διεκδικήσει κάποιο οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Ανάλογη διεκδίκηση προβάλλει η Ολλανδία με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα και η Ιρλανδία με τον μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών Μάικλ Μακ Γκραθ.

Ένα καλό οικονομικό χαρτοφυλάκιο έχει βάλει στο μάτι και η Τσεχία, που θα προτείνει ως επίτροπο τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιόζεφ Σίκελα. Τέταρτος επίτροπος στη νέα Κομισιόν που θα έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών στη χώρα του είναι ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος την τελευταία πενταετία είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Εσθονία θα έχει τη θέση του ύπατου εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, με την πρωθυπουργό της χώρας Κάγια Κάλας να διαδέχεται τον Ζοζέπ Μπορέλ. Η Φινλανδία έχει συμφωνήσει η νέα της επίτροπος να είναι η πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην ευρωβουλευτής Χένα Βιρκούνεν. Η Ισπανία επιζητεί το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας με την αναπληρωτή πρωθυπουργό Τερέσα Ριμπέρα, το οποίο θέλει και η Σουηδία (εναλλακτικά το Ανταγωνιστικότητας), που έχει ήδη ανακοινώσει ότι επίτροπος θα είναι η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Τζέσικα Ρόσβαλ. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει για τη Γαλλία ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο με τον ίδιο επίτροπο, τον Τιερί Μπρετόν, ενώ η Σλοβακία έχει ουσιαστικά συμφωνήσει να παραμείνει ο Μάρος Σέφτσοβιτς στο ίδιο πόστο, με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτείνει τον επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι για δεύτερη θητεία, που δύσκολα θα πετύχει ωστόσο να κρατήσει αυτό το χαρτοφυλάκιο ή να πάρει κάποιο από τα θεωρούμενα ως ισχυρά. Η Μάλτα έχει επίσης ανακοινώσει τη δική της υποψηφιότητα, στο πρόσωπο του 34χρονου πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γκλεν Μικάλεφ. Το παζλ των επιτρόπων συμπληρώνει προς το παρόν η Σλοβενία, με τον επί μία δεκαετία πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας, Τόμαζ Βέσελ. Σε επίπεδο φημολογίας, η Ντούμπραβκα Σούιτσα, νυν επίτροπος Δημοκρατίας και Δημογραφίας, ακούγεται έντονα στις Βρυξέλλες ότι θα είναι εκ νέου η επιλογή της Κροατίας.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τα χαρτοφυλάκια που ενδιαφέρουν την Ελλάδα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, που θα είναι σημαντικό και για τα ελληνικά πράγματα και για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Τέτοιο είναι για παράδειγμα η νέα θέση του επιτρόπου για την Άμυνα, που ωστόσο φέρεται να έχει «κλειδώσει» στην Πολωνία. Τέτοιο είναι επίσης το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών –που έχει και τη Ναυτιλία ως αρμοδιότητα– και το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο για τη Στέγαση, εφόσον βέβαια «προικιστεί» με σημαντικά κονδύλια και μπορεί έτσι να δώσει απαντήσεις σε ένα μείζον ζήτημα και για τη χώρα μας και ιδίως για τη γενιά των 20άρηδων και 30άρηδων.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τη θέση του επιτρόπου με αρμοδιότητα τη διεύρυνση, που αφορά τη «γειτονιά» μας και το οποίο θα δώσει ένα επιπλέον θεσμικό και επίσημο «εργαλείο» -έστω και εμμέσως– στην Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ιδίως δε με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στον μακρύ δρόμο που έχουν για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο διεκδικούν αρκετές χώρες, ιδίως ανατολικές, καθώς πέρα από τα Δυτικά Βαλκάνια, αφορά και την Ουκρανία. Η Ενέργεια είναι ένα ακόμα πολύ ισχυρό χαρτοφυλάκιο που θα ήθελε η Ελλάδα, όπως και αυτό της Έρευνας και Καινοτομίας.