Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε χθες το απόγευμα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ότι αποτελεί την πρόταση του πρωθυπουργού στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν, διαδεχόμενος τον Μαργαρίτη Σχοινά.

«Είσαι ένα πρόσωπο που έχει διαδραματίσει μια σπουδαία πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκλεγμένος περιφερειάρχης για μία δεκαετία και με πολύ υψηλά ποσοστά, κάτι το οποίο δείχνει μια ευρύτερη πολιτική αποδοχή, στη δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Αλλά ταυτόχρονα είσαι και ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς έχεις διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τζιτζικώστα.

«Θα συνεχίσω να δουλεύω για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, υπηρετώντας την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση με αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για τη «μοναδική τιμή και ευθύνη» να τον προτείνει ως τον επόμενο Έλληνα επίτροπο.

Πρώτη επαφή του Απόστολου Τζιτζικώστα με την πολιτική λογίζονται οι βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, όταν εξελέγη βουλευτής λαμβάνοντας 29.166 ψήφους με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Στην πραγματικότητα, ο προτεινόμενος επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ σχετίζεται παραδοσιακά με την πολιτική, καθώς ο πατέρας του, Γεώργιος Τζιτζικώστας, διετέλεσε βουλευτής και υπουργός με τη Νέα Δημοκρατία. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 1974 με τη ΝΔ στο Υπόλοιπο Θεσσαλονίκης. Επανεκλέχθηκε 1977, 1981, 1985, 1989 (Ιούνιο και Νοέμβριο), 1990 και 1993 στη Β' Θεσσαλονίκης, μάλιστα μεταξύ άλλων διετέλεσε υφυπουργός Γεωργίας, υφυπουργός και υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Εσωκομματικά θεωρούνταν «σκληρός δεξιός» και άνθρωπος του Ευάγγελου Αβέρωφ, ενώ ήταν προσωπικός φίλος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Με σπουδές σε Πολιτικές Επιστήμες, Εξωτερική Πολιτική και Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση και τα Οικονομικά στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι το μοναδικό από τα τρία παιδιά του Γ. Τζιτζικώστα που συνέχισε την πολιτική παράδοση της οικογένειας μεταπηδώντας από την κεντρική πολιτική σκηνή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στις περιφερειακές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου του 2010 εξελέγη αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια όταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κηρύχθηκε έκπτωτος, εξελέγη περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με 33 ψήφους έναντι 17 του συνυποψηφίου του Διονύση Ψωμιάδη. Στις περιφερειακές εκλογές του 2014, κέρδισε την εκλογική μάχη, όπως και στις εκλογές του 2019, πετυχαίνοντας την εκλογή του από τον πρώτο γύρο των εκλογών με ποσοστό 62,03% και 44 έδρες, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό στις περιφερειακές εκλογές, έναντι 11,47% και 8 έδρες για τον Χρήστο Γιαννούλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεσοδιάστημα ο κ. Τζιτζικώστας διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ανακοινώνοντας στις 26 Σεπτεμβρίου 2015 την υποψηφιότητά του, λαμβάνοντας ποσοστό 20,30% στον πρώτο γύρο των εκλογών. Τον Νοέμβριο του 2019 εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Τον Φεβρουάριο του 2020 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, θέση την οποία διατήρησε έως τον Ιούνιο του 2022, οπότε και εξελέγη πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ήδη, όμως, από το 2015 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές με 60,28% και 40 έδρες, έναντι 10,61% και 7 έδρες του δεύτερου Χρήστου Παπαστεργίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τζιτζικώστας αναδείχθηκε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τέταρτη φορά.

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα, όμως, για τον Απόστολο Τζιτζικώστα είναι η οικογένειά του. Η σύζυγός του, Ελεάνα, και τα δύο τους παιδιά. Σε κάθε κοινή εμφάνισή τους η επιτυχημένη επιχειρηματίας Ελεάνα Βλάχου μαγνητίζει τα βλέμματα με τη φινέτσα και το διάπλατο χαμόγελό της. Ο έρωτάς τους ξεκίνησε το 2007, όταν πρωτοσυναντήθηκαν σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της οποίας και οι δύο υπήρξαν μέλη, και το 2014 παντρεύτηκαν σε κλειστό κύκλο στο Πήλιο, με κουμπάρους δύο παιδικούς φίλους του κ. Τζιτζικώστα. Ο ερχομός των δύο παιδιών τους, του Γιώργου και της Ναταλίας, ολοκληρώνει την οικογενειακή ευτυχία τους. Δίπλα του σε κάθε σημαντική στιγμή από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική, η εντυπωσιακή Ελεάνα Βλάχου στηρίζει τον σύζυγό της σε κάθε εκλογική μάχη, αλλά και η ίδια είναι εξαιρετικά δραστήρια στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της Β. Ελλάδας.