Συνεδριάζει σήµερα το πρωί η Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής επί των αιτηµάτων του «µετώπου των 5» (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας) για κλήση σε ακρόαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνη, και του αρµόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχ. Ζήση, προκειµένου να προσκοµίσουν και να δώσουν εξηγήσεις επί του πορίσµατος για τις υποκλοπές.

Σύµφωνα µε πληροφορίες η συνεδρίαση δεν θα διεξαχθεί παρουσία των δύο εισαγγελικών λειτουργών ούτε κάποιου υπουργού, και θα επικεντρωθεί στη «συζήτηση και λήψη απόφασης» επί των αιτηµάτων των πέντε κοµµάτων της αντιπολίτευσης. Βέβαιο πάντως πρέπει να θεωρείται πως η απουσία των δικαστικών θα πυροδοτήσει νέο γύρο σφοδρών αντιπαραθέσεων καθώς σύσσωµη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για επιχειρούµενη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι τα πέντε κόµµατα… τρώνε πόρτα από την κυβέρνηση, όπως άλλωστε ανακοίνωσε και ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος εξέφρασε το κυβερνητικό «όχι» στο αίτηµα της αντιπολίτευσης. «Αυτά που συµβαίνουν τις τελευταίες µέρες δεν τιµούν τη δηµοκρατία µας. ∆εν µπορώ να θυµηθώ ούτε προηγούµενο ούτε κάτι αντίστοιχο σε άλλη δηµοκρατία. Μας λένε τα κόµµατα της αντιπολίτευσης ότι, αν δεν τους αρέσει µια απόφαση της ∆ικαιοσύνης, θα πηγαίνουν στη Βουλή και θα ζητάνε τον λόγο. ∆εν είναι µαθήµατα δηµοκρατίας αυτά. ∆εν πέφτει κανείς από τα σύννεφα όταν τα λέει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόµµα των αµετάκλητα καταδικασµένων, είναι “µια µέρα στη δουλειά” το να µην καταλαβαίνει τι σηµαίνει διάκριση εξουσιών. Αλλά το να βλέπεις το ΠΑΣΟΚ, που έχει µια παράδοση στους θεσµούς, να σύρεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυρία Κωνσταντοπούλου, σηµαίνει ότι θέλει να είναι όχι µια αξιόπιστη αντιπολίτευση αλλά ένας πράσινος ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη χθεσινή ενηµέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Μαρινάκης παρέπεµψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, που δίνει απαντήσεις σε µια σειρά από σηµαντικά ερωτήµατα, µέσα από 300 σελίδες που κανείς δεν έχει διαβάσει. «Στοχοποιούν την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, που έχει εκλεγεί µε τα 4/5 της προηγούµενης Βουλής. Το τι θα απαντήσει η Βουλή, είναι θέµα δικό της. Αλλά επειδή κάποια πράγµατα είναι ρητώς διατυπωµένα, υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας και κλήσης εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας, όχι για να δώσει εξηγήσεις αλλά για ζητήµατα λειτουργίας της ∆ικαιοσύνης. Αυτό είναι κάτι που δεν αµφισβητείται. Εδώ και δύο χρόνια σε κάθε σοβαρή υπόθεση απαντούσαµε ότι περιµένουµε µε σεβασµό τις αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης. Βγήκε ένα πόρισµα και έδωσε κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις. Η ∆ικαιοσύνη µίλησε και δεν υπάρχει καµία αµφιβολία γι’ αυτό. Ας µάθουν τα βασικά για τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου», τόνισε.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, σε συνοµιλία του µε δηµοσιογράφους εξήγησε ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωµα να καλεί δικαστές και να τους ζητά εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις ούτε θεωρείται υπέρτατο δικαστήριο για να κάνει αναψηλάφηση.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας αναµένεται επεισοδιακή, µε δεδοµένο ότι δεν έχουν προσκληθεί οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί και θα πραγµατοποιηθεί χωρίς την παρουσία υπουργού.

Στην επιτροπή θα συµµετέχουν: ∆ηµήτρης Κουτσούµπας, από το ΚΚΕ, Θεοδώρα Τζάκρη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Ραλλία Χρηστίδου, από τον ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα και ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος από τη Νέα Αριστερά, Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας, και από το ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη, Παναγιώτης ∆ουδωνής και ∆ηµήτρης Μπιάγκης.

Θυµίζουµε ότι µε αφορµή την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε και τις βολές κατά της ∆ικαιοσύνης η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει: «Η θεµιτή κριτική των δικαστικών αποφάσεων και εισαγγελικών κρίσεων είναι επιβεβληµένη. Πρέπει όµως αυτή να γίνεται κατά τρόπο που δεν υπερβαίνει κανένα µέτρο ευπρεπούς εκφοράς δηµόσιου λόγου, µε σεβασµό στην προσωπικότητα και την ανεξαρτησία των λειτουργών της ∆ικαιοσύνης και χωρίς να επιδιώκεται, άµεσα ή έµµεσα, η χειραγώγησή τους».