Λόμπι ομοεθνών κτίζουν σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες οι Τούρκοι με κύριο στόχο να πείσουν την Ευρώπη διά της πλαγίας οδού ότι το ψευδοκράτος συνιστά κυρίαρχη κρατική οντότητα στην Κύπρο, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία των τουρκικής καταγωγής ευρωβουλευτών.

Το θέμα ανέδειξε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» κάνοντας αναφορά στην εκλογή του Ιλχάν Κιουτσούκ στην προεδρία της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έδωσε αφορμή στο κατοχικό καθεστώς να του στείλει επιστολή για να προωθήσει τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό.

Σε αυτή την προσπάθεια πρωτοστατεί ο λεγόμενος πρόεδρος της Βουλής του κατοχικού καθεστώτος, Ζορλού Τορέ, ο οποίος παράλληλα έστειλε επιστολή και προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Να σημειωθεί πως ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής με τουρκική καταγωγή ανήκει στην ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών.

Στην επιστολή του προς τον Ιλχάν Κιουτσούκ, ο Τορέ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την εκλογή του για το κατοχικό καθεστώς και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα είναι αποτελεσματικός στο να ακουστεί η φωνή του τουρκικού λαού της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Στην επιστολή του δε προς τη Ρομπέρτα Μέτσολα ο Τορέ αφού τη συνεχάρη για την εκλογή της στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου την κάλεσε «να μην αγνοεί την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού». Και με αρκετό θράσος αλλοίωσε την πραγματική εικόνα στην Κύπρο κάνοντας λόγο για «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις άδικες απομονώσεις που βιώνουν οι Τούρκοι της Κύπρου».

Στη συνέχεια της επιστολής του, επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι «έχει αγνοηθεί το γεγονός ότι στο πλαίσιο των ιδρυτικών συμφωνιών του 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μέλος οποιουδήποτε διεθνούς οργανισμού στον οποίο δεν είναι ταυτόχρονα μέλη οι εγγυήτριες χώρες Τουρκία και Ελλάδα και ότι η αποδοχή της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου στην Ένωση υπό το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη λύση του κυπριακού προβλήματος». Το ύπουλο παιχνίδι των Τούρκων έρχεται σε συνέχεια όσων προ ημερών δήλωσε o Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του. Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε πως αυτό που επιδιώκει είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους, η λύση δύο κρατών και στη συνέχεια μια μορφή συνεργασίας που θα επιτρέψει και τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στην ΕΕ ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας. Στην ίδια συνέντευξη ισχυρίστηκε ότι πρόθεση της Λευκωσίας είναι όλη η Κύπρος να γίνει ελληνικό νησί.

«Οι Ελληνοκύπριοι, που είναι γνωστοί δήθεν ως Κυπριακή Δημοκρατία, εμφανίζονται να εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί. Έχουν ακόμα την ίδια νοοτροπία με την οποία είπαν “όχι’’ στο Σχέδιο Ανάν. Εμείς είπαμε “ναι” για τη συμφιλίωση, αλλά δυστυχώς, το εμπάργκο και η απομόνωση συνεχίζονται εναντίον μας. Και δυσκολεύει η ζωή από οικονομική άποψη. Υπάρχουν κάθε είδους περιορισμοί. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε με κανέναν», είπε ο Τατάρ σε μια αποστροφή που δείχνει εντέλει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος λόγω της καθολικής μη αναγνώρισής του από τη διεθνή κοινότητα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή