Ο μειονοτικός Βαγγέλης Τάβος δεν επιλέχθηκε τυχαία από το Ράμα για να κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Χιμάρας, απέναντι στον υποψήφιο της Ομόνοιας και υποστηριζόμενο από το Φρέντη Μπελέρη, Πέτρο Γκικουρία.

Η επιχείρηση διάσπασης των Ελλήνων, χρησιμοποιώντας τους ίδιους τους Έλληνες, είναι έργο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, και τακτική που ακολουθείτε από τη δεκαετία του 90’.

Ο Τάβος κατέβηκε για πρώτη φορά ως υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό κόμμα το 1996 στη μειονοτική περιοχή της Δρόπολης από όπου κατάγεται, διασπώντας τους Έλληνες της περιοχής, που μέχρι τότε εκπροσωπούνταν από το ελληνικό μειονοτικό κόμμα της Ομόνοιας.

Εκείνη την περίοδο, για πρώτη φορά οι Βορειοηπειρώτες ήρθαν αντιμέτωποι με το κράτος και τα φαινόμενα νοθείας. Αρχικά, δεν κατόρθωσε να εκλεγεί, πράγμα που το κατάφερε ένα χρόνο μετά, στις πρόωρες εκλογές του 1997 μετά την κρίση των πυραμίδων και σε εκλογές που διεξήχθησαν μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και απειλής των συμμοριών. Σε αυτές τις εκλογές, η Ομόνοια αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, αφού επί μια βδομάδα είχε μπλοκαριστεί το εκλογικό κέντρο καταμέτρησης ψήφων και κατατέθηκε αποδειχτική καταγγελία με βίντεο όπου άλλαζαν τις κάλπες στον προαύλιο χώρο του σχολείου του χωριού. Σε άλλη εκλογική αναμέτρηση, το 2005 η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έστειλε ελικόπτερο στη Δρόπολη για να παραλάβει τις κάλπες και να γίνει η καταμέτρηση στα Τίρανα, ενώ το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε πριν φτάσει το ελικόπτερο στα Τίρανα.

Ο εκλεκτός -πλέον- του Ράμα εκλέγεται στην περιοχή κάθε φορά που το κόμμα που τον υποστηρίζει είναι στην εξουσία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως ορίστηκε ως Υπουργός Υγείας για κάποιους μήνες και από το Μπερίσα και το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας. Τη μία και μοναδική φορά που κατέβηκε ως αντιπολίτευση με το κόμμα LSI του Ιλίρ Μέτα στις εκλογές του 2021 έχασε, και προέβη σε κατηγορίες κατά του Ράμα για αγοραπωλησία ψήφων και χρησιμοποίηση της κρατικής μηχανής. Στα 20 και πλέον χρόνια βουλευτικής θητείας δεν είχε ιδιαίτερη παρουσία στην Αλβανική Βουλή ως προς την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, δεν στήριξε τις αποφάσεις της Ομόνοιας για αποχή στις Απογραφές του 2001 και του 2011 και δεν καταψήφισε τη δημογραφική αλλοίωση της Χιμάρας με το νέο Χάρτη της Αυτοδιοικητικής Διαίρεσης του 2015, όταν στο Δήμο Χιμάρας προστέθηκε η διοικητική μονάδα της Βράνιστας με αμιγώς αλβανικό πληθυσμό.

Ενώ στις τελευταίες αλβανικές βουλευτικές εκλογές δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί και είχε χαθεί από το προσκήνιο, ο κ. Ράμα του έδωσε εκ νέου «ζωή», αρχικά τον διόρισε Περιφερειάρχη Αυλώνα και στη συνέχεια υποψήφιο δήμαρχο Χιμάρας.

Real estate μπίζνες από τον Τάβο

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του αλβανικού καναλιού Pamfleti, ο Βαγγέλης Τάβος εμπλέκεται στην υπόθεση αγοραπωλησίας του Κάστρου του Λυκουρσίου των Αγίων Σαράντα, το οποίο πωλήθηκε εξολοκλήρου σε Αλβανό επιχειρηματία που έχει κατηγορηθεί για τραυματισμό πολίτη με καλάσνικοφ, εμπόριο ναρκωτικών και άλλα ποινικά αδικήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ανδρέα Τσαούση, διεθνής έμπορος ναρκωτικών με ποινικό φάκελο σε Αλβανία και Ιταλία, απέκτησε στο 100% του κάστρου στις 4 Ιουλίου 2023 από την εταιρία «Αlb Τavo», συμφερόντων της οικογένειας του Τάβου και του ανιψιού του. Τον Ιούλιο του 2023 ο Τσαούση κατάφερε να αγοράσει το 100% της εταιρίας Αlb Τavos που διαχειριζόταν το κάστρο του Λυκουρσίου μετατρέποντας το σε εστιατόρια και καφετέριες. Είχε προηγηθεί η αγορά του 50% το 2017 και ολοκληρώθηκε η εξαγορά το καλοκαίρι του 2023 έναντι του ποσού 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα και μετά τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, συζητείται έντονα η επιχειρηματική δραστηριοποίηση του Βαγγέλη Τάβου και της οικογένειας του σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή της Πρέβεζας.